ANNONSE

One pot wonder – lettvint gryterett

gryterett

Hvis jeg forteller deg at det eneste du trenger å gjøre for å lage denne retten er å ha alt opp i en gryte, koke det opp og sette det hele i ovnen et par timers tid – ville du tro meg? Gjør det, for det er sant.

Ikke bare det, men retten er komplett i seg selv – kjøtt, poteter og grønnsaker –  du trenger altså i prinsipp ikke å servere noe annet til. Et glass rødvin kanskje. Eller et stykke brød. Yepp, dette er den ultimate retten – en ordentlig ‘one pot wonder’! Ypperlig for en søndag hvor du kanskje har lyst å stikke ut på en liten skitur eller sløve foran peisen mens middagen lager seg selv. Herlig!

du trenger

  • 1.5kilo storfekjøtt av høyrygg eller bog, skjært i passe store terninger
  • ca. 10 sjalottløk, skrellt, delt i 2 hvis de er store
  • 4-6 gulrøtter, skrellt skjært i store biter
  • 1.5kg små kokefaste poteter
  • 8 hvitløksfedd, skrellt, hele
  • 1 stort laurbærblad (eller 2 små)
  • 500g hakkede tomater på boks
  • 1 liter kraft av storfe
  • 2ss balsamico eddik
  • 2ss mel
  • salt og pepper

 

Ovn temp 150C

Bruk en stor tykkbunnet gryte med lokk som vil tåle å stå i ovnen. Ha kraft, eddik og hakkede tomater i gryta. Ha i melet og rør det ut. Kvern litt salt og pepper over. Tilsett resten av ingrediensene – kjøtt, poteter, gulrøtter, løk, hvitløk og laurbærblad – og kok det hele opp over middelssterk varme. Sett på lokk og sett det hele i forvarmet ovn. La det småkoke videre i ovnen 2 til 2.5timers til kjøttet er mørt. Fisk ut laurbærbladene og smak til med salt og pepper. Server.

Smaker uendelig godt med hjemmelagd sjokoladepudding til dessert 🙂

 

 

Kommentarer

  1. Reply Mari 10. april 2017

    Er ikke 1,5 kg kjøtt veldig mye til 4 personer?

    • Reply Mat På Bordet 13. april 2017

      Jo Mari, det har du rett i. Jeg ser at jeg svarte at det holdt til oss 4 og at det ble noe til overs. Det er kanskje mer riktig å si at det holder til 6-8 personer.

    • Reply grethe angell 2. oktober 2017

      Kan man bruke leirgrytee?

      • Reply Mat På Bordet 3. oktober 2017

        Ja det kan du Grethe 🙂

  2. Reply Nina 6. april 2017

    Hei, skal lage denne i morgen, men bør jeg brune kjøttet lett før jeg putter det i gryta?:)

    • Reply Mat På Bordet 6. april 2017

      Hei Nina!
      Nei, det trenger du ikke 🙂 hilsen ina

  3. Reply Christer 13. mars 2017

    Hva med å bytte ut en halvliter med kraft med en halvliter Guinness?

    • Reply Mat På Bordet 20. mars 2017

      Ja, why not Christer 🙂 God idé!

  4. Reply Ukens oppskrifter - Mat Pa Bordet 9. mars 2017

    […] One pot wonder – imponer alle med denne gryteretten som nærmest lager seg selv.. […]

  5. Reply Britt 16. januar 2017

    Kan man bruke Bankekjøtt/sosekjøtt ?

  6. Reply Ingunn 16. januar 2017

    Kan en vanlig jerngryte brukes?

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2017

      Det kan det Ingunn.

  7. Reply Astrid 15. januar 2017

    Kan jeg bytte ut mel med maisenna? Event va mengde. Har ei som ikke tåler mel i huset.

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2017

      Hei Astrid
      Litt usikker på hvor mye maisenna du trenger da, men tror jeg hadde brukt 1 ss.

  8. Reply Britt 2. januar 2017

    Hvilke sorter poteter er små kokefaste?

  9. Reply Nina Oppedal 27. desember 2016

    Hei!
    Ser og høres godt ut! Hva får du kraften fra? Kan oksefond som kjøpes ferdig fra butikken brukes?

    • Reply Mat På Bordet 30. desember 2016

      Hei Nina
      Jeg bruker som oftest buljong om jeg ikke har kraft – oksefond gjør også susen 🙂

  10. Reply Kristin Hofseth 22. oktober 2016

    Hei, denne så fristende ut. Lurte bare på hvilken temp har du på stekovnen og setter du gryten på rist på nederste rille ?

    • Reply Mat På Bordet 25. oktober 2016

      hei Kristin – Ovn temp er 150C og jeg setter den på en av de nederste rillene ja 🙂

  11. Reply Britt 22. oktober 2016

    Passer det å bruke 4.2 liters gryta fra Le Creuset?

    • Reply Mat På Bordet 25. oktober 2016

      Det gjør det Britt! 🙂

  12. Reply Janne Bore 18. oktober 2016

    Hei:-)
    Hvor mange personer er oppskriften beregnet på?

    • Reply Mat På Bordet 19. oktober 2016

      Hei Janne – oppskriftene er stort sett beregnet på vår familie, og vi er 4. Synes å huske at vi hadde noe til overs, men ikke mye 🙂

  13. Reply Jane 16. oktober 2016

    Hei!
    Skal lage denne i dåpen til søndagen, så kommer ikke til å ha plass i ovnen, kan jeg da ha den på plate? Lager den i dagen i forveien.
    Mvh Jane

    • Reply Mat På Bordet 16. oktober 2016

      Hei Jane
      Ja, det går fint an å lage den på komfyren. Pass på at du bruker en tykkbunnet gryte, holder relativt lav varme og rører inn i mellom slik at det ikke brenner seg fast i bunnen 🙂
      Lykke til med dåp!

  14. Reply Lume 12. oktober 2016

    Må det brukes sjalottløk?! Kan det brukes vanlig løk og hvor mange?!

    • Reply Mat På Bordet 12. oktober 2016

      Hei Lume! Nei du trenger ikke å bruke sjalottløk men de er veldig fine å bruke da de holder formen under koking. Du kan også bruke vanlig løk, skjær de i 4 båter, få med roten slik at de har bedre sjans å holde sammen under kokingen 🙂 Lykke til!

  15. Reply Linda 7. oktober 2016

    Kan restene fryses?

    • Reply Mat På Bordet 10. oktober 2016

      Det kan de Linda!
      Husk å merke på posen eller boksen hva det er du har fryst ned og dato – så blir den lett å kjenne igjen 🙂

  16. Reply Terje 3. oktober 2016

    Hvor mange er dette beregnet til?

    • Reply Mat På Bordet 6. oktober 2016

      hei Terje!
      Sorry, skjønner at jeg ikke er flink nok til å angi porsjoner i oppskriftene. Denne gryteretten er for 4 personer 🙂

  17. Reply Marte 3. oktober 2016

    Deler du opp potetene?
    Hva kan kjøpes som tilsvarer kraft av storfe? Jeg har ikke liggende i fryseren.
    Kan jeg bruke balsamico med smak av hvitløk?

  18. Reply Grethe Wiik 29. september 2016

    Denne skal jeg lage i morgen. Da blir mannen min glad

    • Reply Mat På Bordet 2. oktober 2016

      He, he, det er nesten det fineste med matlaging – å gjøre andre glad 🙂 Håper mannen din ble fornøyd Grethe!

  19. Reply Hilde Jørgensen 23. august 2016

    Hele hvitløksfedd i denne, spises disse eller taes de ut når gryten er ferdigkokt?

    • Reply Mat På Bordet 29. august 2016

      Hvitløksfedden koker litt hen i gryteretten Hilde, men er du heldig og finner en så er det bare å spise 🙂

  20. Reply Sonja Kapstad-Nygaard 6. september 2015

    Smakte heilt nydeleg Magen blei mett før augene

    • Reply Mat På Bordet 7. september 2015

      Å det liker jeg å høre Sonja!

  21. Reply Anne Berit 3. september 2015

    Hei :-). Denne gryten så veldig god ut. Jeg har glutenintolleranse og lurer på om den kan lages uten mel? Evt hva kan jeg erstatte melet med? M.v.h Anne Berit

    • Reply Mat På Bordet 7. september 2015

      Hei Anne Berit
      Ja, du kan gjerne bytte ut hvetemel med 1 ss potetmel 🙂

  22. Reply Elise 22. februar 2015

    Hei! Kan gryta lages dagen i forveien? Har ikke 2,5t til småkoking den dagen jeg ønsker å servere den 🙂

    • Reply Ina Johnsen 22. februar 2015

      Hei Elise
      Ja du kan lage den dagen i forveien og varme den opp dagen du ønsker å servere.
      Lykke til!

  23. Reply Winnie 25. januar 2015

    Super mat for en crock pot !!! Namnam !

    • Reply Ina Johnsen 25. januar 2015

      Helt klart Winnie!!

  24. Reply Marianne 24. april 2014

    Hei! Tenkte å lage denne til selskap med 9 personer, hvor mange er denne oppskriften beregnet til? Bør jeg doble?

    Marianne

    • Reply Ina Johnsen 27. april 2014

      Jeg hadde doblet oppskriften for 9 personer Marianne.
      Ikke noe problem om det blir noe rester… 🙂

  25. Reply Tone 6. april 2014

    Nydelig gryte, jeg brukte elgkjøtt og byttet ut eddiken med ett par glass rødvin. Alle fra 4-75 spiste med stor apetitt, så mye skryt for så lite arbeid, tusen takk!

    • Reply Ina Johnsen 7. april 2014

      Se der ja, elgekjøtt og vin, ikke verst. Oppskriften tåler godt å pirkes i og det høres ut som om det ble en slager 🙂 Tall for fin kommentar, alltid hyggelig at oppskriftene brukes og ikke minst funker!

  26. Reply Anonymous 2. juli 2013

    Hei ,
    Kan man lage retten i en rømertopf gryte ?

    På forhånd takk!

  27. Reply Mat på Bordet 20. januar 2013

    @Anomym – det kommer litt an på hva slags fond du bruker. Bruker du en konsentrert fond må du vanne den ut – det står vanligvis på pakken hvor mye du skal vanne den ut med. Ellers må du bare smake deg frem. Du trenger 1 liter velsmakende kraft/fond.

  28. Reply Mat på Bordet 20. januar 2013

    @Anonym – kan høres ut som om du fikk tak i feil eddik – se
    http://www.oliviers-co.no/tous-nos-produits/vinaigre-condiments/les-balsamiques/vinaigre-balsamique-de-modene-superieur.html
    Du må ikke kjøpe fra Oliviers – balsamicoeddik får du også tak i daglivareforretninger med litt større utvalg. Du kan også sløyfe eddiken – den er ikke avgjørende i oppskriften, gir gryteretten bare en ekstra dimensjon.

  29. Reply Anonymous 8. januar 2013

    Hvor mye fond skal man evt bruke?

  30. Reply Anonymous 6. januar 2013

    Og var det rett med balsamico vin eddik?, eneste eddiken med balsamico jeg fant..

  31. Reply Anonymous 6. januar 2013

    Så kjempegodt ut, lager det nå… Måtte kjøpe kjøttfond… Har kokt i halvannen time, smaker på sausen, men den er så suuuur, hva har jeg gjort feil? 🙂

  32. Reply ninabakke 4. januar 2013

    Ser helt nydelig ut 🙂

  33. Reply Mat på Bordet 17. oktober 2012

    Ser at jeg er veldig sen med svar….
    Du kan igrunnen sløyfe balsamico eddik, den runder av smaken på sausen. Du kunne også bruke en ss ripsgelé for eksempel..

  34. Reply Anonymous 29. september 2012

    Hei, takk for en innspirerende blogg.Tenkte å lage dette i morgen. Jeg bare lurte på en ting, jeg mangler desverre balsamico-eddik. Kan jeg erstatte det med noe annet? 😉
    Marit

  35. Reply Mat på Bordet 17. april 2012

    Ikke noe problem å lage den uten stekeovn, vil ta omtrent like langt tid på kokeplate…

  36. Reply Anonymous 12. april 2012

    Har forsøkt denne retten, utrolig godt! Vil gjerne lage den i dobbel porsjon på tur, men har ikke stekeovn. Hvor lang tid bør jeg beregne ved å lage den på kokeplate?

  37. Reply Mat på Bordet 28. februar 2012

    Så hyggelig Teresa! Veldig gøy at du ble inspirert til å prøve oppskriften og enda bedre at det ble så godt 🙂

  38. Reply Teresa 27. februar 2012

    Kom over denne siden for noen dager siden,og må si det er myye godt å spise her ! Lagde denne gryta i går,og den var nydelig !! Kommer helt sikkert til å lage denne flere gamger :o)

  39. Reply Mat på Bordet 26. februar 2012

    Det holder med 2 små eller 1 stor … har lagt det til i oppskriften 😀

  40. Reply Anette 25. februar 2012

    Hvor mange laurbærblad skal man bruke?

  41. Reply Mat på Bordet 6. februar 2012

    Ha,ha, ja, dårlig idé å se på bilder av mat når man er sulten 🙂

    Og forresten, jeg synes ikke det er latskap å ‘lage alt i en gryte’ – det er bare praktisk 🙂

    Lykke til!

  42. Reply Anonymous 6. februar 2012

    Jeg siklet nesten da jeg så bildet. Ok, det er natt, jeg er kjempesulten, og da blir sånne bilder nesten en lidelse.

    Takk for oppskriften,- den skal prøves, siden jeg er litt lat og liker «alt i en gryte-mat» 🙂

  43. Reply Mat på Bordet 5. februar 2012

    @Trude – nå, hvordan smakte det?

    @ Anonym – its just as yummy as it looks, so go ahead and make it 🙂

  44. Reply Anonymous 5. februar 2012

    Im definitely gonna make this one day. Looks delicious 🙂

  45. Reply Trude 5. februar 2012

    TIPS: Eg måtte til med min 8 liters store Ikea-gryte. STOR gryte må til!

  46. Reply Trude 5. februar 2012

    I dag blir det One pot wonder! Fikk ikke tak i anbefalt kjøtt. Endte opp med å koke kraft på skikkelige kjøttbein i kombinasjon med rundbiff (kjøpte en stor steik som jeg vil dele opp). Håper at det blir god smak allikevel. I skrivende stund koker jeg kraft. Den har snart kokt i 5 timer. Spennende!

  47. Reply Mat på Bordet 5. februar 2012

    @ Anonym – ja, det finnes mange gode måter å lage lignende gryterett på – kunne ha skrevet en hel bok….:)

    @ Helene – gjør det! Enkelt og godt 🙂

  48. Reply Helene 4. februar 2012

    Akk, dette ser jo helt himmelsk ut! Må testes 🙂

  49. Reply Anonymous 4. februar 2012

    Jeg har en oppskrift som er veldig lik denne som jeg har laget med hell mange ganger, men jeg synes jeg får en bedre smak av å brune kjøttet først. Høyrygg er dødsgodt når det får stå og godgjort seg lenge på denne måten. Tror jeg må ut og kjøpe litt 😀 En variant jeg lager er og droppe potetene fra gryta og heller lage en potetstappe med creme fresh og hvitløk ved siden av. Oj, sulten ja.

  50. Reply Mat på Bordet 4. februar 2012

    Hmm det er jeg litt usikker på, jeg pleier å ha ‘hjemmelagd’ i frysen. Mener at jeg har sett frossen storfe kraft på meny tidligere. Du kan alltids bruke en god fond istedenfor. Lykke til!

  51. Reply Tony 3. februar 2012

    1 liter kraft av storfe….får man kjøpt dette ferdig?

  52. Reply Mat på Bordet 3. februar 2012

    @Torill – ja det kan du helt sikkert – og på halvparten av tiden tenker jeg 🙂

    @ Anonym – takk, takk, gjorde meg litt flid med dette bildet 🙂 Ser at jeg er blitt bedre å ta bilder med tiden – ser på skrekk og gru på de første bildene som ligger på bloggen. Og du har helt rett – jeg blir også fristet til å prøve oppskrifter etter å ha sett fine bilder. Viktig det!

    @ Merete – 4 -5 pers.

    God helg alle sammen!

  53. Reply Merete 3. februar 2012

    Hvor mange personer holder dette til?

  54. Reply Anonymous 3. februar 2012

    jeg elsker matblogger med gode bilder, det gir skikkelig lys tå prøve oppskriftene!sidne

    Jeg lager en lignende rett i trykkoker, det trengs bare 1 time. Kjøttet faller da fra hverandre lett.

  55. Reply Torill 3. februar 2012

    Kan vel lage denne i trykkoker også, tror du ikke?

  56. Reply Mat på Bordet 3. februar 2012

    @ Magne – takk! Passer godt med gryterett denne kalde vinterhelgen!

    @ Cecilie – takk Cecilie, veldig gøy at gryteretten er en del av helgens beste mattips!

  57. Reply ceciliemo 3. februar 2012

    Hei! Gryten ser nydelig ut!

    Jeg har laget en artikkel på SOL om «Helgens beste mattips» hvor din oppskrift er med:

    http://www.sol.no/helse/2012_02_03_1801_helgens-beste-mattips.html

    Håper det er greit – takk for fin oppskrift!

    Hilsen Cecilie i SOL

  58. Reply Magne D. Antonsen 3. februar 2012

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  59. Reply Mat på Bordet 2. februar 2012

    Nei, bruner ikke kjøttet, bare legger det opp i med resten av ingrediensene. Ovn temp 150C – lykke til!

  60. Reply Anonymous 2. februar 2012

    Nam dette har jeg lyst å lage 🙂 Bruner du kjøttet først eller legger du det rått oppi gryta? og hvilken temperatur anbefaler du å ha på ovnen?

  61. Reply Mat på Bordet 1. februar 2012

    Takk Maria – brukte faktisk litt tid på bildet 🙂

    Takk Inghild – ja gryteretten må prøves, den er bare så enkel å lage. Veldig hyggelig å høre at du har begynnt å bake brød igjen, yay!! 🙂

  62. Reply Inghild 1. februar 2012

    mmm, det såg veldig godt ut! Og så enkelt! Må prøvast ein dag 🙂

    Har forresten prøvd meg på dei superenkle no-knead brøda dine og, og er veldig fornøgd med at eg har tid til å bake brød igjen 🙂

    Fin blogg!

  63. Reply Maria 1. februar 2012

    Fantastisk bilde! Får vann i munn 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »