En god karamell skal man ikke takke nei til. Når den attpåtil er smaksatt med julens krydder kan man påstå at man får i både pose og sekk. Lag disse og se hva du synes. Sett små barnefingre igang med å pakke de individuelt i litt papir og gi de bort som små julegaver. De er verdt sin vekt i gull…
du trenger (for ca. 150 karameller)
- 6dl fløte
- 250ml lys sirup
- 125ml mørk sirup
- 250g sukker
- 100g smør
- 1ts vaniljeekstrakt
- 1ts kanel
- 1ts malt ingefær
- 1ts malt muskatnøtt
- 1/2 ts malt nellik
- 1/2ts pepper
Dekk en ildfastform (ca. 20x25cm) med bakepapir, sett til side.
Ha kremfløten, lys og mørk sirup, sukker og smør i en stor tykkbunnet kjele. Sett over varme og rør til sukkeret har smeltet. Sett en sukkertermometer i den varme massen og la karamellblandingen koke til det har nådd 125C. Rør ofte mens det koker.
Ta kjelen av varmen og rør inn vaniljeekstrakt og krydder. Hell karamellem i formen som du har dekket med bakepapir og la den avkjøle helt. Sett kjølig.
Skjær remser av karamellen med en skarp kniv i ruter og pakk de inn i vokspapir. Oppbevares kjølig i kakeboks.
Karamellen kan også varmes opp igjen og serveres som karamellsaus over is eller bruk de i denne oppskriften på småkaker med karamell.
Så bra @Monica – lykke til!
@Lin Mørk sirup er ganske lik ‘mélasses’. Lønnesirup (ahornsirup) er noe helt annet og har ganske utpreget smak. Kan hende du kan bruke glykosesirup istedenfor lys sirup.
@ Tea – jeg kjøpte det her http://www.amazon.com/LorAnn-Oils-Twisting-Wax-Paper/dp/B0001XXCVK/ref=sr_1_1?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1386696564&sr=1-1&keywords=cut+wax+paper – vet ikke om man kan kjøpe det i Norge, kanskje Panduro har det? Alternativt kan du pakke de inn i cellofanpapir.
Hei! Hvor kjøper du vokspapir?
Ser veldig godt ut 🙂
Hilsen Tea
Det maa jeg proeve. Det er glycosesirup du skriver om ikk???? Her i Frankrig kan jeg nemlig kun faa fat i ahornsirup.
For en god ide! Dette skal prøves ut.