Eltefritt brødkrans med sjokolade og julens krydder

Eltefritt brødkrans

Husker du elterfritt sjokoladebrød? Vel, jeg har tatt det et skritt videre nå i julen. Tilsatt litt julekryder, tvinnet deigen og bakt det som kranser. For det er ikke bare middager man kan gjøre litt stas på nå i julen. Gjør litt stas på dagene også og lag denne brødkransen – den vil smake, jeg lover.

Utgangspunktet er den samme som for eltefritt sjokoladebrød – det kommer bare litt krydder i tillegg som du selvsagt kan sløyfe om du bare ønsker å kjøre en ren sjokolade krans. Oppskriften lager nok til 2 kranser. Frys gjerne den ene om ikke dere er mange nok til å spise begge samtidig. Eller gi bort den ene!

Brødet smaker best helt nybakt, men kan gjerne også varmes opp i ovnen før servering om du ikke rekker å servere den helt nystekt.

du trenger

  • 500g hvetemel
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1 ss sukker
  • 2dl vann
  • 2dl melk

 

til fyllet

  • 150g kokesjokolade
  • 40g kaldt smør
  • 2 ts kanel
  • 1/2 ts nellik
  • 2 ss brun sukker

 

ovn temp 200C

Hvis du er ny til eltefritt brød kan du titte på denne videoen jeg har laget som forklarer prosessen.

Bland hvetemel, gjær, sukker og salt sammen i en stor bolle. Tilsett vann og melk og rør til du har en samlet deig. Dekk til og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.

Lag fyllet. Bryt sjokoladen i mindre biter og kjør den i en food processor sammen med smør, kanel, nellik og sukker til sjokoladen er finhakket og blandet med smøret.

Hell deigen over på en melet flate og arbeid den raskt sammen. Bruk en kjevle til å rulle den ut til en stor rektangel. Strø fyllet jevnt over deigen. Press den gjerne litt ned i deigen med hendene. Rull deigen sammen fra langsiden slik at du ender opp med en lang pølse. Skjær pølsen i to på langs slik at du har to lange pølser (fyllet er nå synlig) . Tvinn pølsene lett og legg de i to springformer (ca. 24 cm i diameter).

Eltefritt brødkrans

Husk å smøre springformene dine om de ikke har et ‘non-stick’ belegg. Jeg liker i alle tilfeller å kle bunnen med bakepapir. Sett formene et lunt sted, dekk de til med et rent håndkle og la de heve 1-2 timer. Pensle med egg og sett de i forvarmet ovn. Stek i ca. 40 minutter. Hold ett øye med kransene, det kan hende at du trenger å dekke de til med litt bakepapir under steking for å unngå at de brenner på toppen.

Eltefritt brødkrans

La brødkransene avkjøle noe i formene før du tar de ut og lar de avkjøle videre på rist. Spis de gjerne mens de fortsatt er lunkne. Alternativt kan de raskt varmes opp i ovnen før servering om ønsket.

God jul!!

Kommentarer

  • Reply Cynthia 30. november 2015

    Dette ser jo helt perverst godt ut! Tester med en gang!

    • Reply Mat På Bordet 1. desember 2015

      Cynthia
      Det er perverst godt også – gled deg 🙂

  • Reply MariaR 13. februar 2015

    Hei Ina,
    Takk for nok en deilig no knead-oppskrift! Denne så nyyydelig ut! Hvor store springformer har du brukt på denne?

    • Reply Ina Johnsen 14. februar 2015

      Hei Maria
      Du kan bruke alt fra 20-26cm – mindre ring vil gi deg høyere brød, større ring vil gi deg lavere.
      Jeg brukte en 20cm springform – jeg liker de høye 🙂
      Lykke til!!

  • Reply rakefet blum 25. januar 2015

    Hei Ina,
    Jeg har mange ganger prøvet eltefritt brød på forskjelige måter. Det har gått veldig bra. Jeg har benyttet ulike kilder. Denne brød/kakeoppskriften ser veldig bra ut og ligner på hjemmelaget gjærkake som jeg lager med forskjelige fyll men som ikke er eltefri. Har tenkt å legge det ut på bloggen min snart som enda er i begynnelsesfasen.
    jeg vil bare uttrykke at jeg synes din blogg med all de ulike oppskriften ser kjempe bra ut.

    Hilsen Rakefet

    • Reply Ina Johnsen 25. januar 2015

      Hei Rakefet!
      Så hyggelig at bloggen er til inspirasjon! Takk!
      Meld deg inn i matbloggsentralen.no når du har matbloggen opp og går – der har vi det masse gøy 🙂

  • Reply Linda 5. januar 2015

    Prøvde denne oppskriften, men det ble ikke bra. Burde nok ha sett videoen med fremgangsmåte… Fulgte oppskriften, men deigen hevet seg ikke en millimeter, og det ble veldig kompakt og temmelig uspiselig. Men må jo bare gjøre et nytt forsøk!

    • Reply Ina Johnsen 6. januar 2015

      Hei Linda
      Det høres veldig rart ut! Sjekk utløpsdatoen på tørrgjæren, ett eller annet er feil med ingrediensene om ikke deigen hevet seg det granne på 12+ timer. Ikke gi opp – det funker! Lykke til 🙂

  • Reply Kari 30. desember 2014

    Temperatur?

    • Reply Ina Johnsen 31. desember 2014

      200 grader Kari – er nå rettet i oppskriften – takk for at du sa fra!
      God baking!

  • Reply Mari Ann Vestøl 27. desember 2014

    Har prøvd mange av dine «eltefrie. Like godt fornøyd hver gang. Sjokoladebrød er vel ikke akkurat romjulsmat, men skitt jeg prøver allikevel:-)

    • Reply Ina Johnsen 28. desember 2014

      Gjør det Mari 🙂
      Når det gjelder Römertopf, så har jeg ingen erfaring med å bruke den til brød men vil tippe at det gjør seg like godt med mel strødd i bunnen som penslet med smør. Skal hente frem Römertopfen min (hvis jeg kan huske hvor jeg har den…) og forsøke selv…

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »