Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Lam er ikke et kjøtt som figurerer så ofte på menyen hjemme hos oss. Det er min skyld det. Da jeg gikk på kokkeskole var jeg høygravid og litt sensibel for lukter, spesielt lam skulle det vise seg. Vi hadde en hel uke med intensiv undervisning om lam. Vi lærte å stykke opp kjøtett, koke kraft på bein og lage uendelige mange retter. Det var lam-bonanza altså. Under normale omstendigheter (ergo ikke gravid) så hadde det gått helt fint, men på slutten av uken hadde jeg lam helt i vrangstrupen. Dvs jeg klarte fint å spise lam, men jeg klarte ikke å tilberede kjøttet.

Men den sperren gikk etterhvert over, akkurat som jeg ble etterhvert mindre avhengig av å gå forbi en gjerde hver dag som luktet så himmelsk av tjære…

Nå har jeg altså overhodet ikke noe problem med lam, men vi spiser lite av det. Spørs om ikke det skal bli mer av det fremover etter å ha spist denne deilige steken.

Fremgangsmåten er uhyre enkel. Det største hinderet er kanskje utbeining av steken, men det er bare å kaste seg i det. Alt du trenger er en skarp kniv og litt tålmodighet. Og husk øvelse gjør mester. Er du litt usikker på hvordan det gjøres finnes det flere hjelpsomme filmer på YouTube, blant annet denne. Kjøper du steken hos en slakter kan du selvsagt be han fjerne beinet for deg.

Er det varmt ute kan du gjerne legge steken på grillen ute i vårværet, men fortvil ikke, det går like fint å steke den i stekeovnen slik jeg har gjort denne gangen.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

ingredienser
  • ca. 2.5 kg lammestek med ben
  • en stor bunt persille
  • 4 store hvitløksfedd
  • 5 ansjosfileter
  • 2-3 ss balsamico eddik
  • salt, pepper
fremgangsmåte

Ovn temp 200°

Bein ut lammesteken.

Ha persille, hvitløksfedd, ansjosfileter og 1 ss balsamico eddik i en food processor og kjør til du har en sammenhengende pesto. Er det litt for tørt kan du tilsette noe av laken/oljen fra ansjosen.

Skjær dype kutt i kjøttet med jevne melllomrom og fordel pestoen i lommene. Se bildet under.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Bruk grillspyd til å samle kjøttet sammen igjen. Se bilde under.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Sett steken i en ildfastform og strø raust med nykvernet salt og pepper. Hell over resterende balsamico eddik.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

Sett steken i forvarmet ovn og stek til ønsket innetemperatur. Det tok litt i underkant av en time å steke denne til en kjernetemperatur på 60°.

Ta steken ut av ovnen, dekk den lett til med olivenolje og la den hvile en halvtimes tid. Ta ut grillspydene. Skjær kjøttet i skiver og server.

Lammestek med persille- og hvitløkspesto

 

Kommentarer

  • Reply Ingunn 22. mars 2021

    Denne ser vanvittig god ut – og skal testes ut i påsken.

    Jeg skulle ønske det gikk ut å skrive ut oppskriftene dine uten å skrive ut hele internettet samtidig <3

    • Reply Mat På Bordet 4. april 2021

      Hei Ingunn
      Ja, jeg skjønner, men det var et bevisst valg fra min side.
      Om du ønsker å bare skrive ut oppskriften kan du copy/paste og så printe.
      Vet at det er litt mer tungvint – sorry 🙂
      ina

    • Reply Margit Susanne Nygård 14. februar 2022

      Hei!
      Dette så godt ut!
      Hvilke saus bruker du inntil?
      Og har du kokte eller stekte poteter?

      • Reply Mat På Bordet 8. mars 2022

        Hei Margit
        Jeg bruker ikke saus til dette, men kan gjerne finne på å lage litt ekstra pesto og servere det ved siden av.
        Hva gjelder poteter, så foretrekker jeg stekte poteter.
        Ja, og så liker jeg å servere en frisk grønn salat ved siden av også.
        ina 🙂

  • Reply Maja 4. januar 2020

    Hei, jeg skal prøve å lage denne steken men er litt forvirret over 60 grader når det står at den skal stekes på 200? hvor kommer denne innetemperaturen? 🙂 Takk!

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2020

      Hei Maja
      Lammesteken er ferdigstekt når den har en kjernetemperatur på 60°. Det vi si at du må bruke steketermometer for å måle hvor varm kjøttet er i midten. Du kan enten bruke et steketermometer som du setter i kjøttet før du setter den i ovnen, eller du kan bruke et digitalt steketermometer som kan lese temperaturen raskt når du tar kjøttet ut av ovnen.
      hilsen
      ina 🙂

  • Reply Julia 24. mars 2016

    Hvor kjøper du og hvilken type ansjos bruker du her?

    • Reply Mat På Bordet 24. mars 2016

      Hei Julia

      Jeg kjøper ansjos i litt større matbutikker. Det er en stund siden jeg kjøpte (de varer lenge, og jeg bruker lite om gangen) men det er bare å spørre betjeningen.
      King Oscar har ansjos i sitt sortiment, men jeg lurer på om de alle er krydret og passer bedre som pålegg.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »