ANNONSE

RISOTTO med pancetta, erter og spinat

RISOTTO med pancetta, erter og spinat

Dette er en av mine favorittretter – risottto generelt altså.

At det ikke finnes en risotto oppskrift på bloggen allerede er en tragedie, skjønner ikke hva jeg har tenkt. Det skal vi nå rette på og den første risotto oppskriften er denne – risotto med pancetta, erter og spinat. Eller, det er ikke helt korrekt, jeg har brukt guanciale som jeg hadde med meg fra Roma i fjor, men det kan være vanskelig å få tak i. Pancetta er en god toer og får du ikke tak i det så bruk gjerne en tørrsalta bacon.

Jeg har en regel når jeg lager risotto og det er at ingrediensene skal være fantastiske, for her skinner alt gjennom. Lager jeg risotto bytter jeg ikke ut kraft eller fond med buljong. Jeg bruker ordentlig risotto ris – jeg foretrekker vialone nano men arborio er tipp topp det også. Og bruk vin! Det gir en dybde i risottoen som du vil savne om du ikke bruker det.

Ellers er det ganske rett frem å lage risotto – jeg vil til og med kalle det for en lettvint middag. En middag du kjapt kan diske opp med på en halvtime altså. Men for all del ikke hast deg gjennom når du lager risotto. Du trenger også å tilføre litt kjærlighet om den skal bli ordentlig god.

Så har det seg også at akkurat i det jeg skal endelig publisere en risotto oppskrift på bloggen så setter Thomas fra Kokebloggen i gang månedens utfordring hos Matbloggsentralen med Italia som tema. Samtlige matbloggere inviteres til å publisere oppskrifter i forbindelse med temaet på bloggen sin og alle oppskriftene blir lenket til på Matbloggsentralens facebookside . Les gjerne introduksjonen til ufordringen på Kokebloggen og om italiensk mat generelt . Mye nyttig informasjon å finne der i tillegg til mange gode oppskrifter.

Her er omsider min risotto oppskrift – under bildet altså….

RISOTTO med pancetta, erter og spinat

RISOTTO med pancetta, erter og spinat
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss smør
  • 50g pancetta i terninger
  • 50g finhakket sjalottløk
  • 1 finhakket hvitløksfedd
  • 200g risottoris
  • ca. 1 dl hvitvin
  • ca. 5 dl kyllingkraft eller -fond
  • en liten pose (65g) babyspinat
  • 50g friske erter eller frosne selskapserter
  • ca. 1 ss chevre (kan sløyfes)
  • ca. 40g revet parmesanost
  • 1 ss smør om du ikke har brukt chevre

Ha olivenolje og smør i en stor gryte (risottoen skal kokes i denne). Ha pancetta, sjalottløk og hvitløk i når smøret har smeltet og stek til løken er myk. Ikke ha for høy varme, løken og pancettaen skal ikke ha farge.

Varm opp kraften i en annen gryte i mens.

Ha risottoris opp i gryta med pancetta og løk og rør lett slik at risen er dekket av smøret. La risen bli varm.

Hell over vinen, rør lett og la det fordampe.

Pass på at du har riktig nivå med varme på kokeplaten. Den skal ikke være for varm, men allikevel gi nok varme til at væsken småkoker.

Spe på med 1-2 dl kraft. Rør og la det småkoke videre til risen har absorbert det meste av kraften. Rør gjerne litt innimellom.

Forsett med å spe med kraft, lett røring og venting til risen har absorbert det i ca. et kvarters tid. Du skal nå ha brukt opp det meste av kraften – kanskje du til og med har brukt alt og må spe på med mer.  Smak på risen, er den al dente, dvs har litt bit, er den ferdig.

Rør inn spinat, erter og chevre. Når chevren er smeltet og spinaten har falt sammen rører du inn parmesan. Smak risottoen til med salt om nødvendig.

Slik skal risottoen se ut når den er ferdig – kremete og frisk i fargene.

RISOTTO med pancetta, erter og spinat

Server risotto omgående med nyvernet pepper og gjerne litt finhakket persille.

RISOTTO med pancetta, erter og spinat

Du trenger bare en gaffel og et glass hvitvin for å gjøre dette måltidet komplett…

RISOTTO med pancetta, erter og spinat

Bueno appetito!

Lyst å se andre bidrag i Matbloggsentralens oppskriftsutfordring? Sjekk ut disse:

Skjermbilde 2017-02-06 kl. 14.22.39

En introduksjon til italiensk mat samt mange gode italienske oppskrifter fra Kokebloggen.

Skjermbilde 2017-02-06 kl. 14.21.40

En sitrussalat med avokado og pepper fra My nordic kitchen (på engelsk)

Kommentarer

  1. Reply Panzanella – italiensk brødsalat | Oppskrifter | Matinspirasjon 23. mars 2017

    […] Mat på Bordet – Risotto med pancetta, erter og spinat […]

  2. Reply Rikke 8. februar 2017

    Er det en porsjon dette?

    • Reply Mat På Bordet 30. mars 2017

      Hei Rikke!

      Beklager sent svar. Bloggen har akkurat fått en ‘makeover’ og noen kommentarer har ligget skjult inntil nå.

      Dette ga 3-4 porsjoner.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »