ANNONSE

Grønne kjøttboller

grønne kjøttboller

 

Vi var litt uenige her hjemme hva jeg skulle kalle disse kjøttbollene for, men jeg landet som du ser på ‘grønne kjøttboller’.

Alternativene var – kjøttboller med grønnsaker – 50/50 kjøttboller –  grønnsaksboller med kjøtt, osv. osv. Jeg tror jeg tok riktig avgjørelse.

Og hvorfor lager jeg grønne kjøttboller? Vel, for å si det rett ut så jeg de i butikken og tenkte, ja, det var en god idé! Så enkelt var det altså.

Det bar straks hjem med handlekurven lastet med økologisk kjøttdeig (som var på salg – 40%!!!!) og litt grønne grønnsaker. Ja, for jeg hadde bestemt at kjøttbollene måtte være grønne. Dermed slapp kun grønne grønnsaker gjennom nåløyet og inn i handlekurven. Spinat, brokkoli, squash og vårløk var så heldige å få være med på eksperimentet.

Det gikk helt uproblematisk å lage disse grønne kjøttbollene. Skal jeg tipse om en ting så er det å klemme ut så mye væske som du kan av squashen ellers blir farsen for våt. Blir den mot formodning for vått likevel kan du tilsette griljermel for absorbere noe av fuktigheten.

Et annet tips, og det gjelder for alle kjøttboller – smak før du triller hele farsen ut til kjøttboller. Varm opp en stekepanne, og stek en liten bit av farsen. Tilpass krydder om nødvendig og trill så ut kjøttboller.

Jeg liker å steke kjøttbollene før de stekes ferdig i ovnen men, du kan også hoppe over stekingen i pannen og bare ha de i ovnen. Steker du de først får de litt finere ‘skorpe’ og holder den runde formen.

De smaker godt uavhengig om de stekes først i stekepannen eller bare i ovnen.

Har du forresten lyst til å lage kjøttboller uten grønnsaker finner du oppskriften på verdens beste kjøttboller her.

Og om du ikke vil ha kjøtt i kjøttbollene kan du prøve denne oppskriften på vegetarboller.

grønne kjøttboller

Grønne kjøttboller – lager ca. 50 små kjøttboller

ingredienser
  • 500g kjøttdeig, gjerne økologisk
  • 250g squash
  • en liten pose spinat (65g)
  • 2 vårløk
  • 2 hvitløksdfedd
  • 1 egg
  • 50g parmesan
  • 200g brokkoli
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  • 1 ts worcestershiresaus
  • margarin eller olje og smør til steking
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

Ha kjøttdeigen i en stor bolle.

Riv eller skjær squashen i små bitter. Klem ut så mye vann som du bare kan. Legg det på tørkepapir og klem ut enda mer vann. Ha squashen i bollen sammen med kjøttdeigen.

Ha spinat, grovhakket vårløk, hvitløk, grovhakket parmesan og egg i en liten food processor og kjør til alt er fint hakket og det ser ut som pesto. Ha det i bollen sammen med kjøttdeigen.

Finhakk brokkoli eller ha det opp i food processoren den og. Ha det opp i bollen med kjøttdeigen.

Strø salt, pepper og worcestershiresaus over ingrediensene og bland godt sammen med hendene.

Varm opp en stekepanne og stek litt av farsen. Smak til med salt, pepper eller annen krydder (chili, paprika, oregano, e.l.)

Trill farsen ut til små grønne kjøttboller. Eller store – det bestemmer du helt selv!

Varm opp en stekepanne og ha opp i litt margarin eller en blanding av olje og smør. Stek kjøttbollene i omganger slik at de får fin farge. Ha de på et stekebrett når de har fått nok farge. Stek videre til alle kjøttbollene er stekt.

Sett bakeplaten i forvarmet ovn og stek i 10 minutter eller til kjøttbollene er faste og fine. De er nå klar for servering!

Server med en enkel tomatsaus og pasta eller ha de opp i et pita brød med salat, hummus, agurk, tomater og litt hot sauce.

Grønne kjøttboller egner seg fint for frysing.

grønne kjøttboller

Hvorfor du bør lage grønne kjøttboller?

  • de er budsjettvennlige i og med at halvparten av ingrediensene er grønnsaker istedenfor mer kjøttdeig…
  • du får i deg grønnsaker! Yuhu!
  • de er kjempegode!

Try them – you’ll like them!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »