Chocolate chip cookies

Nei, hva kan jeg si om chocolate chip cookies som ikke er blitt sagt før….. trøste mat i aller høyeste grad og knyttet til mange barndomsminner for min del.
CC cookies som jeg heretter vil kalle de (det blir ellers for mye å skrive….) kan spores tilbake til 1933 når Ruth Wakefield tilsatte sjokolade biter ved en feiltagelse til sine cookies og serverte de på The Tollhouse Inn. De ble en enorm suksees og Nestlé tilbød henne en livslang forsyning av sjokolade mot at oppskrifen sto på sjokolade pakkene.
Nå finnes CC cookies i mange varianter – de kan være tykke og kakeaktig, tynne og sprø eller seige. Og sjokoladen trenger nødvendigvis ikke være mørk; hvit og lys sjokolade er også vanlig og i USA hvor du kan kjøpe originale chocolate chips (disse tåre-dråp formede sjokolade biter som man også kan kjøpe i visse butikker i Norge) finnes de med mint smak, kanel smak, peanøttsmør smak og annet tvilsomt….
Men tilbake til de klassiske – her er en oppskrift å stole på.

for ca. 30 cookies trenger du
300g hvetemel
1/2 ts natron
1/2 ts salt (bare hvis du bruker usaltet smør)
180g usaltet smør (bruker du saltet, sløyfer du ekstra salt…), smeltet
200 g brun sukker
125g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1 egg
1 eggeplomme
200g mørk sjokolade, hakket (eller chocolate chips hvis du får tak i de)
ovnstemperatur 165 grader
Bland mel, natron og salt (hvis du bruker usaltet smør), sett til side. Ha smeltet smør, brun sukkker og hvit sukker i en skål og bland til det er godt blandet (bruk gjerne kjøkkenmaskin). Ha opp i vanilje ekstrakt, egg og eggeplommen og bland til det er lett og luftig. Ha oppi mel/natron blandingen og bland det hele. Ha oppi sjokoladebitene. Bruk en skje (eller en iskremskje) til å lage nogenlunde like store kuler og plasser på et bakebrett dekket med bakepapir. Pass på å ha nok avstand mellom deigen slik at de ikke smelter sammen (jeg hadde 12 stykk per brett). Bak i 10 – 15 minutter avhengig av størrelsen. Her er det viktig å følge med slik at de hverken blir for tørre eller for seige. Cookiesene er ferdige når de begynner å brunes svakt i kantene. La de stå på brettet noen minutter før du setter de til avkjøling på en rist. Prøv å stå imot….

Kommentarer

  • Reply ina 15. april 2009

    Du har rett – skrivefeil fra min side, det skal være 1ts vanilje essens ikke 1 ss – oppskriften er nå rettet – takk for at du sa i fra – håper at dine cc´s ikke var uspiselige….

  • Reply bella 6. april 2009

    prøvde cc igår, men er du siker det skal være så mye vanilje essens? det ble en veldig sterk smak 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »