Sitronpai med marengs

Det var Thanksgiving feiring på forskudd her på lørdag hos søs. Hun tog seg av kalkunen og tilbehøret – jeg fikk lov til å ta med desserten…:)) Så måtte jeg tenke meg om. Hva skal man egentlig servere etter å ha forspist seg på kalkun, potetstappe, sauser, salater, brød og annet tilbehør? Skal man fortsette i samme duren og slå til med en giga sjokoladekake – du vet de høye med mange lag kake, fyll og glasur? Eller skal man være tradisjonell og lage gresskar pai? Eller skal man velge å gjøre noe helt annet? Yepp, du gjettet riktig – jeg valgt å gjøre noe helt annet. Fortsatt ganske amerikansk men i en europeisk størrelse: lemon meringue pie. Syrlig sitronfyll på en søt paibunn toppet med marengs – fantastisk godt og ikke altfor overveldende hvis du ikke tar et giga stykke da….
Oppskriften har jeg hentet fra Angela Hartnett´s Cucina.
du trenger
til deigen
250g mel
75g sukker
125g smør, kald, skjært i terninger
1.5 egg
til fyllet
50g sukker
3ss maizena
275ml kaldt vann
saften og finrevet skall av 2 sitroner
2 eggeplommer
40g smør, kald, skjært i terninger
til marengs
2 eggehviter
100g sukker
ovn temp. 180C
Lag deigen først. Gjerne dagen i forveien hvis du vil. Ha mel og sukker i en food processor. Ha opp i smøret og kjør maskinen til du har fine smuler. Hell mel blandingen i en bolle, ha opp i eggene og rør sammen med en kniv til deigen har samlet seg nogenlunde. Hell deigen over på melet benkeplate og samle sammen deigen med hendene – ikke overarbeid den. Trykk den ut til en flat sirkel, pakk den i plast og la den hvile i kjøleskapet minst en time. Rull så ut deigen og legg i en paiform med ca. 25cm diameter. Trykk deigen godt i kantene og skjær av overflødig deig. Bak deigen blind, dvs. dekket med bakepapir og vektet med tørre bønner, ris e.l. 15 minutter. Fjern papir og bønner/ris og bak udekket ca. 10 minutter til deigen er gylden og gjennomstekt. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle. Alternativt kan du også følge oppskriften til pâte sucrée som du finner i innlegget om tarte aux fraises.
Lag fyllet mens deigen avkjøler. Ha sukker og maizena i en skål og tilsett nok vann til du får en limaktig konsistens. Kok opp resten av vannet med sitronsaften og skallet. Slå av varmen, tilsett maizena blandingen og rør godt slik at den blir smidig. Sett blandingen over varme igjen og la det koke opp. La det koke et minutt eller to. Ta av varmen og la det avkjøle litt. Tilsett en eggeplomme om gangen mens du rører godt. Tilslutt rører du inn smøret litt om litt. Fyllet bør nå være smidig, glatt og blank. Og tykk.
Lag marengs. Pisk eggehvitene stive og ha i en ss sukker om gangen mens du pisker til du har tilsatt all sukkeret.
Fordel sitron kremen i pai bunnen. Hell over marengs, pass på at den går helt til kantene slik at den ikke krymper. Lag gjerne et litt vilkårlig mønster med gaffel.
Sett det hele tilbake i ovnen ca. 20 minutter til marengsen er gylden. Ta den ut av ovnen og la den avkjøle. Spises når den er helt avkjølt. Paien kan gjerne lages en dag i forveien. Smaker godt etter kalkun middag 🙂

Kommentarer

 • Reply Benedicte Bertel 10. juni 2020

  Hei
  Jeg skal lage din sitronpai med marengs. Kan jeg lage bunn og fyll ferdig i dag og ha på marengs i morgen. Skal ha den i morgen men får dårlig tid….
  Jeg er så fornøyd med dine bøker og blogg
  Hilsen Benedicte

  • Reply Mat På Bordet 21. juni 2020

   Hei Benedicte!
   Det kan du gjerne. Ha gjerne fyllet i paien samme dag som du skal servere og topp så med marengs.
   Håper det smaker!
   Glad for å høre at du er så fornøyd med oppskriftene 🙂
   ina

 • Reply Anette FW 8. april 2018

  Denne paien er super fresh! Hvis du er glad i sitron, som meg, er dette kaken for deg!

  • Reply Mat På Bordet 10. april 2018

   Så hyggelig å høre at det smakte.
   Morsomt å se tilbake til disse ‘gamle’ oppskriftene. Tror jeg skal lage den igjen og ta et nytt bilde ikke minst 😉

 • Reply ina 27. februar 2011

  Helt enig!
  Bare sett i gang du 😀

 • Reply Anne 27. februar 2011

  Åh, jeg GLEDER meg til jeg får en anledning til å lage denne. JEg tror nesten jeg må lage en anledning, så slipper jeg å vente… Mmmm.

 • Reply ina 18. november 2010

  Ja, dessverre tok jeg ikke bilde av kaken når den først var oppskjært – trodde jeg kanskje kunne snike med meg et stykke hjem for å fotografere senere, men neida, kaken forsvant…:):(
  Kaken kan virkelig anbefales!

 • Reply [kjøkkentjeneste] 18. november 2010

  Dette ser fantastisk godt ut!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »