På tide med litt brødbaking igjen etter mye søtsaker! Denne gangen en nøtte variant. Inspirert av hasselnøttbrødet til åpent bakeri (og fordi jeg hadde mange nøtter i skapet) har jeg laget en variant med grovhakkede nøtter. Dette blir i likhet med rugbrødet også en saftig variant, men med en mild smak av nøtter. Veldig godt toastet!
Er det noen lesere som ikke har fått med seg no-knead prinsippet så kan du ta en titt på denne videobloggen.
du trenger:
- 500g hvetemel
- 150g hasselnøtter
- 1 ss sukker
- 1/2 ts tørrgjær
- 1 1/2 ts salt
- 3 dl melk (jeg brukte lett)
- 1 dl vann
Rist hasselnøttene i en stekepanne (tørr) eller i ovnen. Hakk hasselnøttene eller ha de i en food processor til de er grovhakket. Bland nøttene med mel, sukker, gjær og salt. Bland melk med vann og ha det opp i tørrblandingen. Rør til deigen kommer sammen. Dekk til bollen og la den hvile på kjøkkenbenken 12 – 14 timer.
Deigen din vil da se omtrent slik ut.
Hell den over på et melet stykke bakepapir og brett deigen sammen et par ganger (se videobloggen hvis du er usikker).
Legg den med brettsiden ned, dekk til og la det hvile 2 timer til. Etter 1 1/2 time setter du formen (jerngryte, pyrex form, leirgryte, e.l. – må være ildfast og ha lokk) i ovnen og setter temperaturen på 250C. Etter 30 minutter tar du ut den varme formen, legger opp i deigen med brettt siden opp og setter det hele tilbake i ovnen. Etter 30 minutter tar du av lokket og setter ned temperaturen til 220C og steker brødet 15minutter til. La brødet avkjøle på rist.
Hei!
Skal du øke deigmengden så må du øke steketiden ja. Hvor mye er vanskelig å si, men jeg hadde forsøkt med 45 steking med lokk og så en 20-25 minutter uten lokk (sett ned til 200 siden det skal stå så lenge). Her må du nesten prøve deg litt frem.
Og ja, det er bare å bytte håndtak – det har jeg gjort etter å ha slitt ut den forrige! 🙂 Snart trenger jeg også ny gryte…
Nå har jeg endelig fått skaffa meg en brukbar gryte, så jeg kan prøve dette brødet! Jeg lagde første brød i dag, men jeg har nok kjøpt en litt stor gryte, 4,2 l… For brødet mitt ble kjempegodt, men det ble jo så lavt..! Hvis jeg dobler eller tar oppskriften halvannen gang, må jeg da øke steketiden? Evt hvor mye?
Jeg har, som sikkert mange andre her, en le creuset gryte. Jeg ser at noen har kommentert andre har plastikkhåndtak på lokket. Det tåler 190 grader, så det går ikke med denne oppskriften. Jeg har i midlertidig sett et stålhåndtak til salgs fra le creuset, som bare koster 100 kr :-). Jeg vil tro at det går ann å kjøpe, og skru på i steden for det i plast – så tåler alt så høy varme som du får til.
Takk for fin inspirasjon!
Sjekk
http://glutenogmelkefri.blogspot.com/
for en glutenfri variant av no-knead brødet!
Så flott! Gleder meg veldig til det! 🙂 Jeg sikler av rosin og kanelbrødet. Herregud 🙂
Elsker å høre at folk DIGGER bloggen min!! Takk skal du ha!
Og ja, jeg har forsøkt en glutenfri variant. Men jeg er totalt ubevandret i dette feltet (ingen her hjemme som er allergiske) stolte på hva damen i helsekost butikken sa og bakte et brød som var så langt i fra spiselig..:(
Den gikk rett i søpla!
MEN, jeg har ikke tenkt å gi meg! Når jeg omsider klarer å få til en glutenfri variant vil det nok stå her på bloggen 🙂
DIGGER bloggen din! Elsker å bake men har glutenallergi. Har du prøvd å lage no knead bread uten gluten? 🙂