Sitrus marmelade med grapefrukt, sitroner og bitter appelsiner

 

Jeg kommer i ren sommerstemmning med huset fyllt av sitrus dufter. Og deilig er det. Nok vinter sier jeg! Men før den er over skal jeg ta vare på det vinteren har å by på. Bitter appelsiner er fortsatt å få tak i og du har kanskje laget din seville marmelade allerede. Er du glad i bitter marmelade vil jeg også anbefale denne klassiske engelske marmeladen laget av grapefrukt, sitroner og bitter appelsiner. Three fruit marmalade som det heter. Marmeladen er enkel å lage. Litt tidkrevende, men det er bare fordi frukten skal koke så lenge.
du trenger

  • 2kg bitter appelsiner – ca. 23 stykk
  • 550g grapefrukt – ca 2 mellomstore
  • 400g sitroner – ca 2mellomstore
  • 2.5kg sukker

 

Vask frukten godt i relativt varmt vann for å fjerne smuss og evt. voks. Bruk gjerne børste.

Ha frukten i en kjele og dekk med vann. Kok opp vannet og sett så ned varmen slik at det såvidt koker. Legg på lokk og la det koke til frukten er helt mør, ca. 3 timer, og frukten har fallt noe sammen.

La frukten avkjøle helt i vannet. (Kok frukten gjerne om kvelden og la det avkjøle natten over).

Skjær frukten i to og skrap ut kjøttet og saften. Få med deg så mye som mulig slik at du har rene skall igjen. Ha dette i en ny ren gryte sammen med ca. 600ml av vannet som frukten har kokt i. Kok det opp og la det småkoke en halvtimes tid.

Hell innholdet i en saftsil som er satt over en ren bolle og la saften sile gjennom. I mellomtiden kan du skjære frukt skallet i strimler. Jeg liker relativ smale strimler, men det er en smakssak.

Mål saften. Du bør ha ca. 1.7liter. Har du mindre kan du tilsette mer av kokevannet. Ha saften og skallet i en ren tykkbunnet gryte og varm det opp på middelssterk varme.

Hell opp i sukkeret. Rør til all sukker er smeltet. Sett opp varmen og kok opp marmeladen. La det koke en 15 minutters tid. Avhengig av hvor tykk du liker marmeladen din lar du det koke mer eller mindre. Du vil se at marmeladen koker litt annerledes når den er klar. Mange små kokebobler blir til større.

Hell marmeladen over i varme steriliserte glass og sett på lokk. Når marmeladen er avkjølt er det lurt å sette på etiketter slik at du husker hva du har laget og når. Marmeladen er holdbar i over et år hvis ikke to.

Marmeladen anbefales med en kopp te og et stykke no knead grovbrød. Enjoy!

Kommentarer

  • Reply Ivar Grunnaleite 1. mars 2018

    Takk for super oppskrift! Så lurt å koke frukten hel. Mye lettere å skjære opp skalet etterpå. Har tidligere stått i timesvis og finskåret appelsiner til fingrene var såre…

    • Reply Mat På Bordet 1. april 2018

      Bare hyggelig Ivar!

  • Reply Veronika 19. november 2014

    Hei 🙂 Lurte bare på om man trenger mindre sukker om man lager dette med vanlige appelsiner? Og hvor mye pektin trenger jeg å tilsette?

    Tenkte å lage dette for å gi i julegave 😉

    • Reply Ina Johnsen 20. november 2014

      Hei Veronika
      Ja, du kan helt sikkert bruke mindre sukker – begynn med en kilo sukker og smak deg til. Det er ikke sikkert du trenger å tilsette noe pektin. La det koke uten pektin og se om du får en konsistens som du synes er grei, hvis ikke, så er det bare å tilsette pektin.

  • Reply Vilde 19. oktober 2014

    Under bilde nr 4 skriver du:
    «Skjær frukten i to og skrap ut kjøttet og saften. Få med deg så mye som mulig slik at du har rene skall igjen. Ha dette i en ny ren gryte sammen med ca. 600ml av vannet som frukten har kokt i. Kok det opp og la det småkoke en halvtimes tid»
    Er det kjøtt og saft eller skall som skal småkoke i en halvtimes tid?

    Kan man lage dette med vanlige appelsiner eller må man ha de bitre pga pektininnhold i steinene?

    Tusen takk for svar

    • Reply Ina Johnsen 21. oktober 2014

      Hei Vilde
      Det er fruktkjøttet og saften som skal kokes. Skallet skal kokes inn med den avsilte saften av fruktkjøttet.
      Jeg har ikke laget dette med vanlig appelsiner enda, men ja, det er relativt høyt pektin innhold i bitre appelsiner så jeg hadde nok tilsatt noe pektin om jeg skulle lage marmeladen med vanlige appelsiner.
      Lykke til!

  • Reply Mat på Bordet 9. juli 2012

    Nei, ikke noe behov for noe syltepulver her – det er nok naturlig pektin i sitrusfruktene 🙂 Lykke til!

  • Reply Anonymous 8. juli 2012

    Syltepulver……. Arg stavekontroll…..

  • Reply Anonymous 8. juli 2012

    Skal det ikke ære noe sulte ulver her?

  • Reply Mat på Bordet 11. desember 2011

    Ikke noe problem!
    Men lager du full porsjon kan du gi bort glass i gave 🙂

  • Reply Julia Danielsen 9. desember 2011

    går det greit å halvere denne oppskriften? 🙂

  • Reply ina 9. mars 2011

    Tusen takk Jenny! Så hyggelig med svensk leser 😀

  • Reply jenny 9. mars 2011

    Mmm, vad gott med egen marmelad! Trevlig blogg du har. =)

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »