ANNONSE

Grønn tomat chutney

Grønn tomat chutney

Grønne tomater er akkurat det du tror det er – umodne tomater. De finnes i innvandrer butikkene nå og hvem vet, kanskje du kan spørre din nærbutikk om de kan ta de inn hvis du er interessert. Jeg har hatt lite hell med å be min nærbutikk å ta inn varer som jeg gjerne kjøper (melk på 1.75l kartong for eksempel) men gir ikke opp for den grunn. Men, det var en digresjon, tilbake til grønne tomater.

Grønne tomater fungerer utmerket til chutney og chutneyen passer utmerket til skinke (varm eller kald) eller annet kjøtt. Rør også chutneyen inn i gryteretter for litt ekstra smak for eksempel.

Chutneyen krever litt arbeid i tilberedning av ingrediensene men krever så barederetter må du bare passe på den mens den koker inn. Beregn alt fra 1 – 3 timer koketid.

du trenger

  • 1.5kg grønne tomater
  • 1kg grønne epler
  • 300g blandet tørket frukt (jeg brukte gule og brue rosiner og tørkede tranebær)
  • 2 løk, hakket
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 150g sukker
  • 150g brun sukker
  • 2ts salt
  • 350ml hvitvinseddik
  • 5cm ingefær, finhakket
  • 2ss sennepsfrø
  • 2ts malt koriander
  • 1/4 ts cayennepepper
Grønn tomat chutney

Skyll tomatene.

Grønn tomat chutney

Fjern kjernene.

Grønn tomat chutney

Skjær tomatene i biter på ca. 2cm. Ha de i en stor gryte.

Grønn tomat chutney

Skrell eplene og fjern kjernen. Skjær i biter av ca. 2 cm.

Grønn tomat chutney

Tilsett resten av ingrediensene. Rør og sett på mellomsterk varme. La det koke opp. La chutneyen småkoke til det tykkner. Dette kan ta alt fra 1 – 3 timer avhengig av varme og størrelse på gryte (større gryte gir større fordampningsflate gir raskere koketid…). Smak chutneyen når den er ferdig og tilsett evt. mer krydder. Husk at chutneyen vil modne på glass.

Hell den varme chutneyen i varme steriliserte glass og sett på lokk. Sett på etikett når chutneyen er helt avkjølt og oppbevar de mørkt og kjølig. La smaken få modne noen uke før du smaker på det igjen.

Grønn tomat chutney

Kommentarer

  1. Reply Eva lavik 8. desember 2016

    Hvor lang holdbarhet er

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

      Hei Eva
      Chutney’en holder seg godt i 6-12 måneder.

  2. Reply Laila Kristin Johansen 22. september 2016

    Grønne tomater fra hagen hos meg, Filippaepler fra ekssvogers hage og det har surret og surret i 3 timer. Smaker godt og tror det blir enda bedre når den har vært lagret en stund. Tenker det blir fine julegaver og en ekstra pfiff til ribba.
    Fulgte oppskriften og la til 6 store, lilla plummer (bare fordi jeg hadde de på benken og fikk lyst). Takk for oppskriften som jeg allerede har delt med en venninne og deler på facebook. 🙂

    • Reply Mat På Bordet 24. september 2016

      Å det høres så digg ut Laila!
      Og ja, det blir supre julegaver – heldig de som får!

  3. Reply Camilla 28. september 2015

    Er det mulig å bruke noe annet enn sennepsfrø? Har vært innom alle butikker i nærområdet, men ingen har..

    • Reply Mat På Bordet 28. september 2015

      Hei Camilla
      Veldig rart at du ikke får tak i sennepsfrø – de bør være tilgjengelig i de fleste matvareforretninger.
      Fører de Santa Maria kan du be de ta det inn
      Alterntaivt kan du tilsette litt sennep, men uten å ha prøvd det selv kan jeg ikke si hvor mye…
      Alternativet er at du lager chutneyen uten sennepsfrø 🙂

    • Reply Anita 30. september 2015

      Hei Camilla! Jeg har også vært på let etter sennepsfrø både i dagligvarebutikker og på apotek. Fikk tips i går om at Meny har sennepsfrø, men har ikke sjekket selv. Det blir chutney uten sennepsfrø hos meg i dag.

  4. Reply kristine ekle 14. september 2015

    Hei. Utrolig godt. Hvor finner du forresten egnet glass?

    • Reply Mat På Bordet 14. september 2015

      hei Kristine
      Du får kjøpt syltetøyglass på Jernia og andre butikker som selger kjøkkenutstyr 🙂

  5. Reply Tone 20. september 2014

    Dette…….ble en suksess! Noe så godt! Hjertelig takk for knallgod oppskrift. Jeg la til stjerneanis. Oppskrift dekt med venner og kjente!

    • Reply Ina Johnsen 20. september 2014

      Så flott da!
      Og stjerneanis var en god idé gitt!

  6. Reply Lisbeth Midttun Ueland 18. november 2013

    Da er country på kok med resten av tomtatene våre fra drivhuseffekt. Gleder meg til det er ferdig lukter himmelsk. Takk for deling av oppskrift.

    Mvh Lisbeth

  7. Reply Mat på Bordet 3. april 2012

    Så bra – ja, nå er det vel mulig å få tak i grønne tomater! Lykke til!

  8. Reply Anonymous 2. april 2012

    Chutney’n på kok. Det lukter fantastisk og ser spennende ut. Jeg gleder meg. Takk for oppskriften.

  9. Reply Mat på Bordet 28. september 2011

    Tusen takk for det Bjørnar!
    Alltid hyggelig med smigrende kommentarer – motiverende!
    Veldig fin blogg du har – glad for å se at du er en del av matbloggsentralen 🙂
    ina

  10. Reply Bjørnar Waage 28. september 2011

    Jeg må bare si at jeg legger meg flat av beundring for alle oppskriftene og alt dere klarer å levere… All respekt til dere som ligger i toppen av Norges beste matblogger

    Mvh
    Bjørnar Waage
    http://matlidenskap.blogspot.com

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »