Eplesmør

Nei, det er ikke smør i eplesmør. Det kalles eplesmør fordi det skal være smidig som smør og smøres gjerne på brød. Det er i prinsipp eplemos tatt et skritt videre. Most og kokt lenge og sakte med krydder til en tykk mørk smørbar konsistens.
Mulighetene med eplesmør er uendelige. Bruk i havregrøt, på pannekaker, i yoghurt eller hva med å lage en luksus versjon av tilslørte bondepiker. Og så kan du selvsagt bare smøre den på brødskiva…

du trenger

  • 2.5kilo epler
  • 600ml eplejus
  • 200g brun sukker
  • 100g sukker
  • 1ss kanel
  • 1/2ts nellik
  • 1/4 ts allehånde

 

Skrell og kjern eplene. Skjær de i like store biter og ha de opp i en stor tykkbunnet gryte sammen med eplejus. Kok opp, sett ned varmen og la det koke sakte under lokk til alle eplebitene er myke.

Bruk en stavmikser til å kjøre eplemosen helt glatt.

Tilsett brun sukker og bland inn.

Tilsett krydder.

La eplemosen småkoke til blandingen har kokt ned, blitt en mørk karamellbrun og holder formen sin når  (test på en liten tallerken). Dette tar gjerne et par timer avhengig av varme og størrelse på gryte. Rør ofte mens du koker ned og pass på at du ikke har for sterk varme, det brenner seg lett fast. Alternativt kan du helle eplemosen i en langpanne og la det koke ned i ovnen (180C). Du må røre av og til selv om du velger ovn metoden.

Huset kommer til å dufte en herlig blanding av epler og pepperkaker – virkelig stemningsfullt :). Når eplesmøret er ferdig kan du helle det over i varme steriliserte glass.

Sett på etikett når glassene er helt avkjølt og oppbevar kjølig. 2.5 kilo epler gir ca. 1.4l. eplesmør.

Matmisjoen har også skrevet om eplesmør – hennes oppskrift finner du her.

Kommentarer

  • Reply Tiril Louise Karlsen 6. oktober 2018

    Eg bruka mat på bordet til alt og over alt No er da jo blitt slik at oppskriftene er å finne i «min familie» appen, men ikkje denne oppskrifta, er da ein grunn til da?

    • Reply Mat På Bordet 10. oktober 2018

      Hei Tiril
      Så hyggelig at du bruker appen! Og oppskriftene mine 🙂
      Jeg sender inn 9 oppskrifter hver uke som appen oppdateres med, så du vil derfor ikke finne alle oppskriftene i appen.
      Når det er sagt, så er appen under stadig utvikling 🙂
      hilsen ina

  • Reply Eli 18. oktober 2016

    Hvilket sukker er brukt.?

    • Reply Mat På Bordet 19. oktober 2016

      Hei Eli – jeg bruker vanlig brun sukker (fra dansukker) og vanlig hvit sukker…

    • Reply Siv Hopen 22. oktober 2016

      Eg har brukt syltesukker med pektrin ,har aldri brukt det før ,så no får vi sjå.holder på å lage eplesmør no.lukter godt i heile huset.

      • Reply Mat På Bordet 22. oktober 2016

        Det blir spennende Siv. I utgangspunktet trenger du ikke pektin for du koker eplene så lenge at mosen blir naturlig tykk. Si fra hvordan det går!

  • Reply Mat på Bordet 31. august 2013

    Må se å få kjøpt meg noe Apfelkraut neste gang jeg er i Tyskland….:)

  • Reply Mimi 30. august 2013

    Det ble ikke helt det samme, Apfelkraut er enda tykkere og får nesten så sterk smak som Pflaumenmus, men eplesmøret ble nesten bedre.
    Allikevel havnet noen glass med Apfelkraut i bilen i år, men denne rp skal gjentas igjen når eplesesongen er på sitt høyeste!!

  • Reply Mat på Bordet 11. juli 2013

    Ja, det kan vel ligne litt. Jeg kjenner faktisk ikke til Apfelkraut, men søkt litt på nett og fant denne oppskriften http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-apfelkraut
    som er i prinsipp eplesaft kokt ned og tilsatt vanilje. Kan bare anbefale at du prøver min oppskrift og hører gjerne fra deg om det svarte til forventningene 🙂

  • Reply Mimi 8. juli 2013

    Er det det som kalles Apfelkraut på tysk?
    Hvis ja skal jeg svinge rett på kjøkkenet i morgen og sette i gang. Da kan jeg slutte med storimporten hver ang jeg reiser 😉

  • Reply Mat på Bordet 30. mai 2012

    Ha,ha, ja det skulle jeg kanskje ha varslet litt om 🙂
    Husker også at jeg måtte vaske kjøkkent litt rundt omking jeg også 🙂
    Håper det var verdt det 🙂

  • Reply Anonymous 28. mai 2012

    Fant tilfeldigvis denne sida, og måtte ut og handle epler med ein gong. Rekna med det var noko liknande som å lage karamell, men rekna ikkje med at det skulle skvette så langt.. Har no vaska taket reint for eplesmør 😀

  • Reply Mat på Bordet 1. november 2011

    Hei LInda!
    Oppbevarer du eplesmøret mørkt og kjølig og følger oppskriften ellers (sterilserte glass, osv.) bør den holde en 6 måneders tid hvis ikke lengre..
    Lykke til med brødet!

  • Reply Linda 1. november 2011

    Dette så kjempe deilig ut! Sønnen min elsker epler, så dette er nok noe for han.
    Hvor lang er holdbarheten? 🙂

    Fantastisk blogg! Prøver No Knead brød her as we speak. Står til heving. 🙂

  • Reply Mat på Bordet 31. oktober 2011

    Det er virkelig godt og passer ypperlig som julegaver!!

  • Reply myfoodpassion 30. oktober 2011

    Aldri hørt om eplesmør. Så riktig så godt ut. Takk for tipset til julegave

  • Reply Mat på Bordet 26. oktober 2011

    Søndager er til for å realisere alt det man drømmer om å gjøre i ukedagene :))

  • Reply Annica Om Mat 26. oktober 2011

    Dette er noe for meg, ser for meg nybakt rundstykke med eplesmør og kosestund med avisen søndag morgen….Det er lov å drømme…..:)

  • Reply Mat på Bordet 26. oktober 2011

    Det er kjempegodt!
    Jeg brukte rød aroma men kan tenke meg at det ville smake med litt mer syrlige epler også. Du må evt. tilpasse sukkermengden – smak deg til 🙂

  • Reply Ida 26. oktober 2011

    Å, dette så virkelig nydelig ut! Kunne nesten kjenne lukten mens jeg leste og så på bildene…:)
    Dette må jo være en genial julegave! Dette skal jeg prøve meg på litt nærmere jul! Noen spesiell type eple du anbefaler å bruke?

  • Reply Mat på Bordet 26. oktober 2011

    Så hyggelig at du fant fram til Mat på Bordet!
    Eplesmøret kan virkelig anbefales!

  • Reply Tøvsjur 25. oktober 2011

    Hei på dæi!
    Kom tilfeldigvis over bloggen din, og må si at æi e imponert! Masse som friste her inne:)
    Detta eplesmøret så veldig godt ut:)
    Hilsen tøvsjura Kristine

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »