Peanøttknekk med sjokolade

Siden vi har en utfordring gående på Matbloggsentralen med tema spiselige julegaver (se på alle julegave ideene her), ja, da må jeg jo skrive om knekk. Knekk egner seg nemlig ypperlig som gave. Pakk en hel plate knekk i cellofan med en stor sløyfe rundt og ta den med som vertinnegave for eksempel. Eller bryt den i mindre biter og legg de i cellofan poser – ypperlig å selge på et julemarked eller som små gaver.

Jeg er særdeles glad i peanøtter, men det er ingenting i veien for å lage denne med andre type nøtter. Mandler eller pistasjnøtter for eksempel. Sjokoladen kan du sløyfe om du vil, men det er en god kombinasjon så jeg anbefaler det!

du trenger
  • 450g smør
  • 450g sukker
  • 300g peanøtter hele
  • 50g peanøtter grovhakket
  • 200g mørk sjokolade, hakket

 

Ha smør og sukker i en stor (det vil koke opp) tykkbunnet kjele på middels sterk varme. Pisk sammen smør og sukker forsiktig til det har smeltet. Ha en sukkertermometer i gryta. La blandingen koke til det har nådd 150C. Dette vil ta ca. 10 minutter. Du må passe på hele tiden! Rør av og til. Blandingen vil få en litt mer gyllen farge etterhvert. Ta av varmen og ha peanøttene opp i.

Hell det hele over i en form (som du har satt på et underlag som tåler varme) dekket med bakepapir. Formen bør være ca. 25 x35cm.

Spre massen så jevnt som mulig utover.

Strø sjokolade på toppen og la det stå noen minutter.

Smør sjokoladen utover når det har smeltet

og strø grovhakkede peanøtter over. Når det har kjølt seg ned noe, setter du formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Alternativt kan du sette det ute for avkjøling.

Bruk en kniv til å bryte knekken i biter hvis du ikke skal pakke inn hele som en gave 🙂 Oppbevar det tett og kjølig hvis du ikke skal gi det bort, gjerne med noen lag papir imellom.

Oppskriften er hentet fra Gourmet Holiday.

Kommentarer

  • Reply Tonje 9. november 2014

    Lagde bare en halv porsjon for å teste. Hver smule ble borte så snart den var ferdig 🙂 Dette var helt superdeilig! Tenker å lage MASSE før jul, fantastisk godt både å glede og imponere søtglade venner og familie med 🙂

    • Reply Ina Johnsen 10. november 2014

      Hei Tonje
      Ha, ha, ja velkommen til hjemmelagd knekk 🙂 Jeg lager masse i mange forskjellige variasjoner nå opp mot jul. Pakker det fint i cellofan poser og gir det bort som gaver – veldig populært (og lettvint). Spiser også en del selv selvsagt 🙂

  • Reply Tonje 5. november 2014

    Hei Ine. Er ivrig bruker av bloggen din, bakt mange oppskrifter og laget flere middager. Blitt noen gjengangere, særlig brød. Har et til heving på benken her nå 🙂 Men, nå har jeg altså veldig lyst til å lage disse. Og lurer på hvor lenge du tror de kan oppbevares?

    • Reply Ina Johnsen 5. november 2014

      Hei Tonje
      Åååå, du kan glede deg altså!! Knekken varer aldri så veldig lenge her i huset for den blir omtrent spist øyeblikkelig. Vi har dårlig selvkontroll når det gjelder denne skjønner du… Men, det er ingenting i veien for å oppbevare den. Pakk den gjerne i papir og oppbevar tørt så bør den holde ganske så lenge.

  • Reply Mat på Bordet 17. januar 2012

    Karameller er godt det også! 🙂

  • Reply Anonymous 15. januar 2012

    Nja.. Tror nok det evt blir vanlige karamellisert til neste jul 😉 Men godt å høre at de _egentlig_ skal være gode, da 🙂

  • Reply Mat på Bordet 14. januar 2012

    Uff da! Det er ikke til å skjule at det er mye smør men fete og ekle skal de ikke bli, da er det noe som har gått feil underveis…
    Etter å ha delt ut smaksprøver på julemarkedet var det desidert disse som solgte mest av alle bakevarer – veldig populære! Kanskje du har lyst å prøve igjen?

  • Reply Anonymous 14. januar 2012

    Disse gikk rett i søpla her. De ble fettete og ekle og smakte kvalmt mye smør 🙁

  • Reply Mat på Bordet 5. januar 2012

    Jeg har prøvd både med og uten salt – liker med salt best :))

  • Reply Ann Christin 4. januar 2012

    Hei. Brukte du usaltede peanøtter?

  • Reply Elisabeth 29. desember 2011

    Tusen takk 🙂

  • Reply Elisabeth 28. desember 2011

    Hei, hvor får man kjøpt sukkertermometer ?

  • Reply Mat på Bordet 28. desember 2011

    Du bør kunne finne de i en hver god kjøkkenutstyrs butikk.

  • Reply Mat på Bordet 11. desember 2011

    Så bra! Og ja, sjokolade og sukker kan være vriene men ikke la deg skremme! 🙂

  • Reply Jeanette 8. desember 2011

    Tusen takk for raskt svar! Godt å vite at det er en ganske vanlig ting som kan skje. Sukker og sjokolade synes jeg faktisk det er litt vanskelig å jobbe med. Kan kanskje ha noe med tålmodigheten å gjøre! ;0) Nå skal jeg prøve meg på noen flere av oppskriftene dine.

  • Reply Mat på Bordet 7. desember 2011

    Det er ikke en uvanlig ting det 🙂

  • Reply Anonymous 7. desember 2011

    Denne fikk jeg ikke til! Smøret skilte seg rett og slett. Har du noen ide på hva jeg har gjort galt? Super blogg by the way!

  • Reply Mat på Bordet 27. november 2011

    Det er dødsgodt! 🙂
    Nå har jeg også laget knekk med mandler, en med hasselnøtter og en med blandete nøtter…..
    Alle er kjempegode!

  • Reply Elisabet 23. november 2011

    åå, tusen takk for kjempefin oppskrift. Skal lage den nå, det så jo såå godt ut 🙂

  • Reply Mat på Bordet 23. november 2011

    Hei Cathrine! Sjokolade er veldig ømfintlig og du har antageligvis fått for høy temperatur på sjokoladen når du smeltet den. Det gjør at fettet skiller seg og lager slike hvite flekker på ferdigproduktet. Det smaker like godt, men ser ikke like pent ut dessverre. Nå har jeg laget peanøtt knekken flere ganger, og det har ikke vært et problem her.

  • Reply Cathrines-creative 22. november 2011

    Hei, og takk for masse gode oppskrifter, men har et spørsmål. Jeg laget bl.annet de kakao på pinne her om dagen , og pakket di i poser, men ser det blir litt spraglet i overflaten om du skjønner, hva gjør jeg galt? Tenkte lage for å ha på messe, men sjokol ser jo litt gammel ut, HJELP???
    Kommer d samme til å skje m peanøtt knekken?

  • Reply Mat på Bordet 18. november 2011

    he,he, rekker bare en julemesse i helgen….:))

  • Reply swimzy 17. november 2011

    Åhhh, jeg får vann i munnen…skulle ønske du skulle hit på julemessa i helga;)

  • Reply Mat på Bordet 17. november 2011

    Ligger i kjøleskapet nå og skal stykkes opp for salg på julemarkedet til helgen. Og så litt til meg da 🙂

  • Reply Kanel och vanilj 17. november 2011

    Fantastiskt recept!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »