Skal du lage pepperkakehus i år? Vi har laget en del pepperkakehus opp gjennom årene og i år blir det forhåpentligvis enda en. Gjør det lettere for deg selv og les gjennom dette innlegget, kanskje du får en liten ‘aha’ opplevelse. Og hvis du har flere tips så er det bare å komme med de i kommentarfeltet – jeg blir også glad for å høre om nye tips og tricks!!
Mine pepperkakehus tips:
Hvis du (som meg) har en mal som du bruker år etter år er det lurt å skjære den ut i et materiale som du kan vaske og ikke blir ødelagt under lagring. Jeg har skjært min ut av en skuffmatte som jeg har kjøpt på Ikea.
2. Skjær ut deigen med pizzahjul
Rull ut deigen så jevnt som mulig direkte på bakepapiret. Ikke rull det ut for tynt, du må ha litt stabilitet i veggene. Legg malen på toppen og skjær ut deigen med en pizzahjul. Dra vekk overflødig deig. Dra så bakepapiret over på bakebrettet. Børst av overflødig mel. Sett gjerne deigen først kjølig før du steker, da holder den bedre på formen.
3. Steking
Mens pepperkaken fortsatt er varm (dvs like etter at du har tatt den ut av ovnen) kan du rette opp evt. ujevnheter med pizzahjul. Legg en linjal over kanten og følg den med pizzahjul for å få helt rette sider.
La gjerne delene tørke godt før du pynter de. Gjerne et døgn.
4. Pynting
Pynt huset ditt før du monterer den! Bruk en glasur laget av melis og eggehvite (ca. 200g per eggehvite). Bruk en sprøytepose hvis du har. Alternativt kan du bruke en litt tykkere plastpose. Fyll den med glasur og klipp en liten bit av hjørnet. Klipp heller for liten bit en for stor, du kan alltids klippe mer… Det kan hende at du vil ha forskjellig tykkelse på strekene dine også, begynn med de smaleste.
5. Vinduer
Vinduer kan du lage av smeltet sukker. Smelt sukker til du har ønsket farge. Det er lurt å tegne et utriss av vinduene dine på bakepapir – dermed vet du om du har laget stort nok vindu. Bruk en skje for å helle sukker på bakepapiret og la det avkjøle helt før du evt. pynter med glasur.
6. Montering
Lag en ekstra tykk glasur av melis og eggehvite. Ha den opp i en sprøytepose. Monter vinduer først. Sprøyt glasur på baksiden av veggen og plasser vinduene. Det spiller ingen rolle hvordan det ser ut på baksiden – det er ingen som kommer til å se det. Vær generøs med glasuren, du skal være sikker på at vinduene sitter. Dette må tørke helt (gjerne et døgn) før du kan montere resten av huset.
Bruk knappenåler for å feste sammen huset. Tell hvor mange knappenåler du bruker, da vet du hvor mange du skal fjerne etterpå 🙂
Bruk glasur for å skjule evt. ujevnheter i hjørnene. La huset stå et døgn for å tørke – ikke prøv å flytte på den før det har tørket helt. Når den har tørket kan du flytte den over på et fat eller brett som den kan stå på. Har du små batteridrevet julelys, kan du gjerne legge disse i huset – da ser det ut som om det er noen hjemme…
Så er det bare å finne et fint sted å sette pepperkakehuset!
Lykke til med pepperkakehuset!!
Hei Anne!
Å så koselig å møblere pepperkakehsuet da – det var en god idé 🙂
Vi lager pepperkakehuset ganske så tidlig vi også og tar først frem hammeren på nyttårsaften. Utrolig nok så smaker det fortsatt godt 🙂
Jeg lagde et hus som premie til en loddtrekning på skolens julemarked for noen år siden. Vinnerene hadde oppbevart det på loftet etter jul og tatt den frem julen deretter også. Tror ikke den ble spist nei….:)
Ja, har også laget drops vindu – veldig fin måte å ‘lage’ glass på det og:)
Og ja, her gjør vi ingenting halvveis, to etasjer må vi ha :)…
Vi lagar dropsvindu, det er litt meir hit or miss enn det du gjer, men det ser staseleg ut. Men to etasjar imponerer, altså! 🙂 http://altgodt.no/2009/12/20/det-vesle-huset-i-skogen/
Et sånt flott pepperkakehus, helt fantastisk 🙂 vi lager vårt hus til 1 advent så det spises aldri, bruker derfor limpistol til å lime sammen med. Yngste datteren samlet på scalalego når hun var lita og vi setter inn et spisebord med stoler og en familie + et juletre inni huset – bruker en lysslinge inni og utenfor huset så vi slipper å löfte for å tenne batterilysene /hilsen anne
Takk Therese! Ta en titt rundt i nabolaget og la deg inspirere av ekte hus! Det er iallfall mitt tips 🙂 Hadde vært morsomt om du ble med på utfordringen – fin premie vet du! 🙂
Utrolig lekkert pepperkakehus Ina, jeg er sååå imponert over alle husene du har laget! Skulle ønske jeg kunne få en lys pepperkakehuside, har så lyst til å være med på utfordringen deres i Matbloggsentralen… det er helt tomt 😉
@salige lavendel – takk, takk 🙂
Og enig, det er en veldig fin toaster. Min er fortsatt fin, så den byttes nok ikke ut med det samme….:(
@anonym – tenkte jeg skulle legge ut malen på en eller annen tidspunkt….
Hva er målene? 🙂
Dette var et profft pepperkakehus! Likte den brødristeren. Min brødrister er fra forrige århundre…hvis jeg overdriver litt, så jeg trenger snart en ny.
Lykke til med eksamen, og så pepperkakehuset! :))
Mektig imponert over huset! Fikk veldig lyst til å lage mitt eget nå, vi får se etter eksamen- alle kreative prosjekter er på vent til den er overstått.
@lunakos – ja det er et kjempetips det også!
Gelatin plater kunne man også bruke som vinduer….:)
@Kjøkkentjeneste – da blir det kanskje pepperkakehus på deg også? 🙂
@Benedicte – he,he, nei, vet du hva, jeg «kremt» kjøper ferdigdeig til pepperkakehuset…. Synes det er nok jobb med å bygge selve huset, så jeg kutter ut selve deig lagingen.. Trenger ca. 1.5kg deig for kaken, og kjøper det som oftest på Ikea. Så bruker jeg heller den hjemmelagde pepperkakedeigen til småkaker…:))
@allesistgut – takk, takk!:)
Wow, utrolig fint!
Fantastisk pepperkakehus!! Her skal vi igang til helgen, arkitekten jobber med tegningene….
Takk for tipsene, bruker du din vanlige pepperkakedeig til huset og?
Vi har allerede bakt 3 runder med pepperkakene, og alle som smaker liker dem kjempegodt!!
Ha en fin dag!
Klem Benedicte
Utrolig imponerende hus! Og fine tips til oss som er nybegynnere. 🙂
Så fin blogg du har! Et tips i fht vinduer, som er enklere og muligens penere: når pepperkakedelene er klare til steking så knuser du noen bringebærdrops, kamferdrops, el.l, alt etter hvilken farge du vil ha. Når pepperkakehuset er ferdig stekt så har du perfekte vinduer, røde, gule, grønne, osv. Bare husk å la det avkjølt på stekepapiret før du flytter det. 🙂
Takk Elin 🙂
He,he, det var derfor jeg startet blogg – et fint sted å samle alle oppskrifter 🙂
Kjenner ikke til noe annet system dessverre. Jeg begynte å lime inn oppskriftene (eller skrive de over) i en fin bok/album, men synes det var mye jobb. Blogging er ikke akkurat noe mindre jobb, men det er lett å redigere i ettertid, man kan legge til bilder, flytte på oppskrifter, legge til oppskrifter, osv….
Kanskje du må begynne å skrive en matblogg :))
Flott pepperkakehus 🙂
Jeg var nettopp på køkkenet og blikket falt naturlig nok på neon-postit lappene med mye brukte oppskrifter som henger på kjøkkenskapene mine, og siden jeg fant ut at det ikke egentlig var så vakkert fant jeg ut at jeg skulle sjekke litt rundt om folk vet av et bra system for oppskrifter man bruker ofte. Hvordan organiserer du dine oppskrifter? Evt, vet du av noen fine bøker eller kortsystemer der ute i den store vide web?
Wow! Dette kaller jeg seriøst snkkerarbeid ;-D Råflott.
Takk Kine og Cathrine!
Håper tipsene kommer til nytte :))
Og lykke til med husene! 🙂
Utrolig fint pepperkakehus.
Jeg er glad jeg ikke har kommet igang med pepperkakehuset vårt, for her var det mange gode tips å ta med seg videre:)
For et kjempe flott pepperkakehus 🙂
Her i huset pleier mannen å lage pepperkakehus med sønnen, så nå har jeg tipset han om disse tipsene 🙂