Mat på Bordet vil runde 1’000’000 sideanvisninger i kveld og det må selvsagt feires med kake! Kombinasjonen sjokolade og pepperkakekrydder er noe jeg er spesiell svak for og har du ikke laget sjokoladepepperkaker enda så anbefaler jeg at du gjør det straks. Kaken kan vente til du har en anledning eller til du får besøk (en adventssøndag for eksempel).
du trenger
- 250g hvetemel
- 90g kakao
- 1 1/4ts natron
- 1/4ts nellik
- 1ts kanel
- 1ts ingefær
- 1/4ts allehånde
- 125ml rømme
- 125ml yoghurt naturell
- 80ml vann
- 110g myk smør
- 250g brun sukker
- 50g sukker
- 180ml maisolje
- 3 store egg
- 1ts vaniljjekstrakt
- 100g mørk sjokolade, finhakket
til glasuren
- 4 store eggehviter
- 400g melis
- 1/2ts vaniljeekstrakt
ovn temp 180C
Oppskriften er til en kake. Jeg doblet oppskriften – derfor er det avbildet 2 former og langt mer deig enn det det ellers blir.
Smør en rund kakeform (ca. 22cm) med maisolje og klipp til et stykke bakepapir slik at det passer i bunnen. Ha litt kakao i formen og rist det rundt slik at det dekker siden på formen.
Bland det tørre (hvetemel, kakao, natron, nellik, kanel, ingefær, allehånde) sammen i en bolle. Bland rømme, yoghurt og vann i et målebeger.
Hakk sjokoladen relativt fint.
Rør smør og sukker luftig. Tilsett maisolje litt om litt mens du pisker. Tilsett egg, ett om gangen og pisk til massen blir lett og luftig (ca. 5 minutter med kjøkkenmaskin). Tilsett melblandingen og rømmeblandingen om hverandre – start og slutt med melblandingen.
Tilsett sjokoladen og rør det inn i deigen.
Hell deigen i formen og sett i forvarmet ovn.
Stek i ca. 50 minutter – test med kakepinne før du tar ut kaken – den skal komme ut ren. La kaken avkjøle 5-10 minutter i formen, løft den så ut og la den avkjøle på rist.
Begynn med glasuren når kaken er avkjølt og på samme dag som du skal servere den. Skal du ikke servere kaken før dagen etter, pakk den godt inn og oppbevar den ved romtemperatur. Skal du oppbevare den lengre enn en dag kan du gjerne fryse den.
Ha eggehviter i en ren bolle av stål. Pisk de stive. Sett bollen over et vannbad (vannet skal koke) og pisk videre mens du tilsetter melis en skje om gangen. Pisk til massen blir veldig stiv (ca. 10 minutter). Ta av varmen og rør lett rundt med stor skje. Rør inn vaniljeessens. Ha glasuren på kaken. Dryss med melis for litt snø effekt. Glasuren stivner etterhvert men forblir myk innvendig. Bør spises om ikke så altfor lenge….
Hvor lenge før den skal spises kan denne lages?
Hei Linda
Jeg venter gjerne til samme dag å lage glasuren.
Selve kaken kan du lage i forkant – den egner seg fint til frysing.
ina:)
Jeg lurer på om sjokoladepepperkaka kan fryses m toppingen på? Den så veldig god ut og har snart bursdag, men da jeg har liten familie så vil jeg bruke muffins former – Blir ikke spist opp ellers.
Hei Sissel
Skjønner hva du mener! Synes ofte at vi har alt for mye kake stående igjen etter bursdag….
Sjokoladepepperkaken kan du gjerne bake som muffins og fryse, men uten glasur.
ina
Hei, vet du om denne kaken kan lages laktosefri uten at det går utover resultatet? altså benytte laktosefri rømme og yoghurt?
Hei Marianne
Jeg har ingen erfaring med å bake med laktosefrie produkter, så her må jeg dessverre melde pass.
ina
Så bra! Godt å høre at det ble en suksess!
Nam, denne var god! Utrolig luftig og lett kake. Serverte den på jobb og fikk bare gode tilbakemeldinger.
Why thank you anonymous – that was really nice of you. If anybody needs further instructions you can tray the ‘google translate’ widget installed in the right hand column.
Here is the translated recipe and measurements to help your english readers. Ingredients:
250g plain flour = 1 cup
90g cocoa = 1/3 cup
1 ¼ tsp baking soda
¼ tsp cloves
1 tsp cinnamon
1 tsp ginger
¼ tsp allspice
125ml sour cream = 1/2 cup
125ml natural yogurt = ½ cup
80ml water = 1/3 cup
110g soft butter = ½ cup
250g brown sugar = 1 cup
50g sugar = ¼ cup
180ml corn oil = ¾ cup
3 large eggs
1 tsp vanilla extract
100g dark chocolate, finely chopped = ½ cup
For the glaze
4 large egg whites
400g powdered sugar = 1 ¾ cup
½ tsp vanilla extract
oven temp 180C = 350F
Hi Madeleine
All small measurements in this recipe are in teaspoons, I don’t know why google is translating them differently… Good luck! ina 🙂
Hello! I recently found your blog and would love to make this cake. when I translate to English some of your measurements say 1ts or 1tsp. Does ts equal tablespoon for you and tsp equal teaspoon?
Thank you so much!
Madeline
Hi Candace!
I’m afraid there’s no way around it – you’re to going either have to convert everything to cups and ounces or measure everything out…
Hello,
I am from the U.S. and used the google translate, which is working fairly well, but I am a beginning baker and have no idea how to convert your grams to our cups for the ingredients. I don’t really want to try to weigh everything.
Hi Kelly
You can use google translate !
Let me know if there’s something you don’t understand and I’ll help you out!
How could I get this in English? This looks amazing!
Hei!
Denne laget jeg til et familieselskap nå i jula, og den var utrolig god! Høstet mange komplimenter for denne, og jeg sender dem videre! Kommer til å lage denne hver jul 🙂
You could try google translate – it’ll be a funny translation but you should be able to understand. If there’s something you don’t understand, let me know and I can help you out.
Very pretty! Too bad the recipe is not in English 🙁
http://www.aboutfoood.blogspot.com
Gunn-Helen – glasuren holder seg fint den, men du må ha den på kaken med det samme. Skal den bare stå et par timer så kan den godt stå ute.
Hi Heather – Let me know if you run into any difficulties with the translation, I’ll be able to help 🙂
This cake is beautiful! I’ve from the US but my Grandfather was Norwegian/Swedish. I’ve translated the ingredients into English, next will be the directions. I hope to make this for Christmas.
Kan glasuren holde seg et par timer før servering? Og burde den i så tilfelle stå i kjøleskapet da?
Why thank you! Glad you found me 🙂
@Maria – åååå. jeg skulle gjerne ha fortalt deg, men jeg har rett og slett glemt. Lurer på om det var på Åhlens kanskje? Det er en stund siden…..
@Southernsilk – takker og bukker for en så positiv tilbakemelding :))
Nydelig visuelt, og sikkert deilig i smaken! Denne skal jeg lage til julaften.
Veldig bra matblogg generelt. Liker godt blandingen av gamle familieoppskrifrer, personlig tilpassing av oppskrifter, henvisning til lekker design og fin layout…
Fantastisk lekker kake, Ina! Rett og slett et kunstverk! Men du, jeg lurer egentlig mest på hvor du har kjøpt det fine stettfatet? Har nemlig lenge sett etter et som faller i smak 🙂
😀 samme her…
Mmmmm 🙂 denne skal helt sikkert lages før jul. Mange ting som skal nås før jul kan jeg merke 🙂
@Karine – tusen takk for oppmuntrende ord, veldig hyggelig med slike tilbakemeldinger :)))
@Anna – trærene fant jeg på etsy.com Jeg husker dessverre ikke hvilket leverandør (bestillte de i sommer :))
@Elin – nei , har ikke skjært noe – ferdig kake er laget av en kakebunn – den andre ligger i frysen i påvente av neste anledning (jul kanskje…) Trær fant jeg på etsy.com – jeg bestillte de i sommer og husker dessverre ikke hvilken av de mange leverandørene det var….
Oi, dette var noe for selskap på lille juleaften. Har du skjært til den øverste delen og lagt de sammen? Lurer også på hvor du har funnet så fine trær!
Kvar har du kjøpt dei fine juletrea? 🙂
@Miranne – ja, det skjønner jeg godt :))
@Magne – herlig – takk!
@Ida – så bra, på tide med litt julestemning 🙂
@Gry – takk, takk :))
Fantastisk flott! : )
WOW! Den var superlekker! Ble litt satt ut når jeg så den! Positivt! Virkelig Julefølelse:)
Bra blogg!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!
Av og til kan det vere veldig hardt å leve lavkarbo – som når ein ser slike lekre saker :o)
Thanks Betty 🙂
@Floriss – ja, det blir nok litt av en bursdagskake!! 🙂
Den skal jeg prøve til bursdagen min om 14 dager!!! :)) Så fantastisk deilig ut (vann i munnen)!!! Takk for tipset! 🙂
klem fra Trine <3
wow it looks really really good
@Linda – takk for tips! Jeg pleier å bruke bunnen som mal, tegne rundt og klippe 🙂
@Monica – hvis ikke, så passe den bra etter jul også – og du kan alltid sløyfe krydder og lage «vanlig» sjokoladekake…
Denne så helt fantastisk ut. Håper jeg rekker og lage den før jul:)
Det så knallgodt ut!!
Har et par tips ang bakepapir;
1. Når man skal ha det i springform – legg bakepapiret over bunnen,sett på kanten og klipp rundt.
2. Når man skal kle en firkantet eller litt kronglete form – bløt opp bakepapiret og tørk av før det legges i forma.
Lagde marshmallows utfra oppskrift jeg fant her inne idag og de ble kjempegode!! 🙂
Takk Maria & Benedicte!
Ser fabelaktig ut!! Well done:D
ser kjempedeilig ut!