Når jeg var i New York i høst, var det like før Thanksgiving og kaffebutikkene tilbød varianter av «Thanksgiving coffee» – dvs kaffe med sirup tilsatt smaker av thanksgiving. Nå som julen er rett rundt hjørnet tilbys det kaffe med smaker av jul. Lager du din egen pepperkakesyrup kan du lage en «Julelatte» du også – en god varm kopp kaffe med pepperkakekrydder. Smaker godt i te også! Vi har til gode å lage en kopp varm pepperkakekakao. Kan ikke tenke meg annet enn at det også vil være godt 🙂
du trenger
- 120g syrup
- 120g brun sukker
- 250ml vann
- 2cm fersk ingefær i tynne skiver (bruke gjerne ostehøvel)
- 10-15 hel nellik
- 10cm kanelstang, i stykker
- 10-15 pepperkorn
- 1/4ts allehånde
- 1/4ts revet muskatnøtt
Ha alt i en tykkbunnet gryte, rør mens du koker det opp. Sett på lokk og la det småkoke ca. 30 minutter. Ta av lokket og kok det hardt 5 minutter. Ta blandingen av varmen og la det avkjøle helt. Det kan gjerne stå over natten.
Sil av syrupen og hell det over i en flaske, gjerne med tut. Bruk det til kaffe, te eller kakao. Hell det over is, lag en egen pepperkakeis eller komponer en ny juledrink. Kun fantasien som setter grenser her!
Hvor lang tid er holdbarheten på denne? Kan vel stå ganske lenge om jeg heller varm sirup på varme, steriliserte glass?
Takk for svar 🙂
Hei igjen! Den ble veldig bra Men jeg lurer på om den må stå kaldt eller kan den stå på kjøkkenbenken?
Blir ikke oppskriften på mere enn 3dl? Kan kryddrene brukes om igjen? Vis man skal dobble oppskriften hvilken krydder hadde du tatt mindre av?
Hei Lars
Nå er det en stund siden jeg publiserte den oppskriften, men siden jeg skrev at det ble 3 dl så må jeg nesten tro på meg selv 🙂
Krydderne, de hele, ville jeg såklart ha brukt igjen om jeg skulle lage mere av det samme, kanskje tilføre noen ‘nye’ i tillegg.
Skulle jeg ha doblet oppskriften hadde jeg kanskje vært litt forsiktig med kanelen.
Og så et tips til – om du ikke skulle få nok pepperkakesmak på sirupen etter endt koketid kan du alltids jukse litt og røre inn krydder i malt form til slutt og gi det en oppkok til. Husk da å notere hva du gjorde, så vet du det neste gang du skal lage det.
Denne sirupen ser spennende ut! Jeg lurer bare på hvor mye gir denne oppskriften, og hvis jeg dobler den, skal jeg da doble alt? Krydder og det hele? Hvordan oppbevares den?
Hei Unni
For å være ærlig så husker jeg ikke hvor mye dette lagde, men ut i fra ingredienslisten vil jeg tippe at det lager litt i overkant av 300ml.
Du kan gjerne doble oppskriften, det er nok ikke nødvendig å doble all krydder. La det stå og trekke med krydder til du har smaken du er ute etter. Oppbevares i tett flaske, gjerne i kjøleskapet.
Så hyggelig @Wenche – takk for kommentar! 🙂
Lys lønnesirup har vesentlig mer smak en vanlig lys sirup, men vil sikkert smake godt det også 🙂
Kan jeg bruke lys lønnesirup? Eller er det en spesiell sirup som bør brukes??
Dette skal jeg lage denne uken! Tusen takk for en fantastisk blogg! 🙂 Alt du lager frister! Jeg blir rett og slett veldig inspirert!
Dette skal jeg lage denne uken! Tusen takk for en fantastisk blogg! 🙂 Alt du lager ser fristende ut!
Det er en superfin venninnegave @Beate! Jeg fikk også tips på Facebook at det også smakte godt blandet med champagne/cava/ prosecco… en pepperkakedring altså 🙂
@Marte – ja, superfin julegavetips:)
@anonym og flittig leser av bloggen – mener at jeg kjkøpte den på Åhlens den gangen… Du kan sikkert få kjøpt det på søstrene grene, jernia, clas ohlson og lignende butikker.
Perfekt! Dette skal jeg lage. Hvor har du kjøpt helletuten?
God jul!
Hilsen flittig bruker av bloggen din!
Det så nydelig ut! Kjenner julestemninga siger på 🙂
Dette er jo et flott julegavetips – til den som har alt og er glad i det gode 🙂
Jeg drikker ikke kaffe selv, men må jo være en vidunderlig venninnegave! Takk for oppskrift:)
Lys sirup 🙂
Ang. «syrup» er det lys syrup eller en sukker/vann blanding? Gledelig jul!
Startet dagen med en pepperkakelatte – mmmmm :))
God jul!
You are FABULOUS! I miss me some gingerbread lattes…
Vidunderlig!
Kommer i julestemning bare av å lese om det! 🙂
Ønsker deg en riktig god jul!