En indisk gryterett – lam med spinat

Det er tid for gryteretter,  noe jeg er spesiellt glad i. Enkel mat å tilberede som kan stå og putre lenge uten særlig oppsyn og bare bli bedre og bedre i smak. Indiske gryteretter er jeg spesiellt svak og denne er klassisk i sin sammensetning av ingefær, hvitløk og krydder. Dette er krydder som jeg alltid har tilgjengelig i mitt skap. Jeg kjøper de posevis i innvandrerbutikken, mye billigere enn å kjøpe de i dagligvaren og du er garantert å finne alt du leter etter. Spisskumin og cayennepepper bruker jeg mye i meksikanske retter også, så det går spesiellet unna med disse.
Retten er enkel å lage, men ha alt klart på forhånd. Når du først begynner er det ingen tid til å rote rundt og lete etter ingredienser eller begynne å hakke…. Bruk en stor gryte med tykk bunn og pass på at du bruker høy varme i begynnelsen. Dette skal gå raskt!
Oppskriften er noe tilpasset fra Indian Cookery av Madhur Jaffrey
du trenger
8ss vegetabilsk olje
1/2 ts hele svarte pepperkorn
1ts hele nellik
2 laurbærblad
6 hele kardemommefrø
1 stor løk, finhakket
8 hvitløksfedd, finhakket
2.5cm ingefær, finhakket eller raspet (jeg bruker en microplane)
1kg benfri grytekjøtt av lam, skjært i jevnstore biter ca. 2.5cm store
2ts spisskumin
1ts koriander
1/4ts cayennepepper
2ts salt
5ss naturell yoghurt
500g spinat, vasket og renset (store stilker fjernet), grovhakket
litt garam masala
Sett en stor tykkbunnet gryte over sterk varme. Ha i olje. Når den er varm har du opp i pepperkorn, nellik, laurbærblad og kardemomme. Rør rundt og stek et lite øyeblikk.
Ha i løk, hvitløk og ingefær. Rør litt mens det steker. Når løken begynner å farge litt har du opp i kjøttet, spisskumin, koriander,  cayennepepper og salt. Rør mens det steker.
Sett ned varmen noe etter ett minutt eller to steking og tilsett 1ss yoghurt. Rør mens det steker. Tilsett nok en spiseskje yoghurt og la det steke ett minutt igjen mens du rører. Fortsett slik med resten av yoghurten.
Tilsett halvparten av spinaten. Rør det under til det har fallt sammen. Tilsett resten av spinaten og rør igjen. Sett ned varmen slik at retten såvidt koker og sett på lokk. La det koke 1-2 timer til kjøttet er mørt. Ta av lokket og sett opp varmen. Kok vekk mesteparten av vannet – du skal ha en litt tykk grønn/brun saus. Smak til med salt hvis nødvendig. Strø over litt garam masala før servering.
Server gjerne med ris eller brød. Pass på å ikke spise de hele frøene!

Kommentarer

  • Reply Maryam 2. oktober 2018

    Hei Ina!
    Kan jeg bruke fårikål kjøtt for å lage denne oppskriften? Eller blir det for mye bein? Gleder meg til å lage den….

    • Reply Mat På Bordet 10. oktober 2018

      Hei Maryam
      Om det blir for mye ben er en smaksak. Jeg for min del synes ikke det 🙂
      ina

  • Reply Mat på Bordet 21. februar 2012

    Å Vilde – det høres kjempegodt ut!! Absolut en fordel å koke med ben!! Tror nesten jeg må prøve det også neste gang! Takk for tipset!

  • Reply Vilde 19. februar 2012

    Dette er min absolutte favorittoppskrift. Brukte lamebog da jeg lagde den i dag – med bein! Fikk slakterern min til å kutte den i små biter. Kokte helt til kjøttet bare skled av beinet, så plukket jeg opp beinbitene med en kjøkkenpinsett. Innbiller meg at gryta ble enda bedre av å koke med bein, hehe. Nå har vi mat for maaange middager fremover.

  • Reply Mat på Bordet 5. februar 2012

    Well, I’m glad you found it here 🙂

  • Reply Anonymous 5. februar 2012

    OMG I was looking for this recipe.
    Thank you so much 🙂

  • Reply Mat på Bordet 14. januar 2012

    Hei Vilde!
    Jeg brukte lammebog. Veldig godt! Lår egner seg også, men enig, ytrefilet passer ikke for så lang koking. Tror slakteren din var litt for keen å selge …:)
    Ja, og dhal oppskrift kommer nok 🙂

  • Reply Vilde 11. januar 2012

    Nå har jeg laget gryta og den var helt super! Ble anbefalt å bruke ytrefilet av lam hos slakteren, men det tror jeg ikke jeg gjør neste gang. Lammelår fungerer nok bedre, tror jeg. Ytrefileten kom ikke til sin rett ved så lang koking. Hvilken del av lammet brukte du? Tror også jeg lager full posjon saus og bare 500g kjøtt neste gang – er mer sauseglade enn kjøttglade her i huset 🙂

    …nå venter vi spent på en dhal-oppskrift fra deg, altså!

  • Reply Mat på Bordet 8. januar 2012

    Det kommer, det kommer :))

  • Reply Vilde 8. januar 2012

    Denne skal prøves ut her hjemme. På tide med en indisk-utfordring hos Matbloggsentralen, kanskje?

  • Reply Mat på Bordet 5. januar 2012

    :))
    Lykke til!

  • Reply Bente 5. januar 2012

    Ah, skjønner! Takk for svar! 🙂

  • Reply Mat på Bordet 3. januar 2012

    Det stemmer – du skal ikke tilsette vann. Det er fuktigheten fra spinaten og yoghurten som samler seg i gryta som skal kokes bort 🙂

  • Reply Bente 3. januar 2012

    Mmm, ser godt ut! 🙂 Men finner ikke vannet i oppskriften din – hvor mye skal det være og når skal det tilsettes?

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »