Jeg har fått en Crock-Pot! Har lurt lenge på om jeg skulle kjøpe en – jeg har en venninne som sverger ved den – men hadde bestemt meg for at jeg ikke hadde plass. Hvor mye kjøkkenutstyr trenger man egentlig? Et sted må jo grensen gå…
Men, nysgerrigheten tok overhånd og da jeg fikk tilbud om en Crock- Pot slo jeg altså til. Nå står den pent her på kjøkkenet og krever sin plass og oppmerksomhet. Imens har jeg kastet meg inn i alt jeg har kunne finne av Crock-Pot oppskrifter og tro meg det er mange! Alt fra gryteretter, til desserter, til brød, til konfekt, ja, man kan visst lage alt i en Crock-Pot.
Men nå skal jeg begynne forsiktig og på søndag fikk jeg lyst å lage en curry. Da gjaldt det å finne frem alle ingredienser, ha de alle opp i Crock-Pot’en, slå den på og la den stå og gjøre jobben sin i 4 timer. Lite jobb resulterte i en strålende middag!
Du trenger, for 4 personer og rester for dagen etter eller frysen:
ingredienser
600g kyllingfilet, skjært i like store biter
500g søtpotet, skjært i like store terninger
2 mellomstore løk, grovhakket
4-5 gulrøtter, skjært i like store biter
1 boks kikerter, skyllt og avrent
1 boks hakkede tomater
1 boks kokosmelk
5 dl kylling eller hønsebuljong
4 ss mild karripulver
1/2 ts salt
fremgangsmåte
Ha kyllingfilet, søtpotet, løk, gulrøtter og kikerter i Crock-Pot’en. Rør hakkede tomater, kokosmelk, buljong, karripulver og salt sammen og hell over i Crock-Pot’en. Rør litt og sett på lokket. Om du har startet tidlig nok kan du sette den på lav og timeren på 8 timer. Brukte du morgenstundene på andre ting slik jeg gjorde har du den på høy varme og timeren på 4 timer. Er du som meg løfter du litt på lokket innimellom og rører litt rundt, men det skal i prinsipp ikke være nødvendig. Smak til på slutten med mer krydder og salt om nødvendig.
Har du ikke Crock-Pot ville jeg ha forberedt retten på følgende måte:
Stek kyllingen i omganger i litt olivenolje og strø over curry pulver mens du steker. Ha kyllingen opp i en stor gryte etterhvert som det blir ferdig. Stek så løk til den er myk (her kunne du også steke noe hvitløk også om du ønsker) og ha det opp i gryta. Bruk noe av buljongen for å skylle stekepannen og for å få med deg evt. stekerester. Hell resten av buljongen i gryta og tilsett gulrøtter, kikerter, hakkede tomater og salt. La det koke opp. Sett på lokk og la det småkoke til søtpotetene er møre, ca en halvtime. Rør inn kokosmelken og varm opp igjen. Smak til med salt, evt mer currypulver.
Og her er altså vidunderet.
For ordens skyld har jeg fått Crock-Pot’en til utprøving.
Det var en god oppskrift, men en god skei med tomatpurè gjør susen.
Jeg lagde denne til meg og mor, og det ble 6 middager til meg og henne, litt mye kanskje.
Jeg testet denne i dag, og den ble helt grei sammen med naanbrød og mango chutney, men med såpass mye væske/buljong oppi ble den litt vel blaut. Jeg hadde nok foretrukket å ha noe oppi som gjør retten litt fastere. Spørsmålet er hva man kunne brukt i så måte? 🙂
Hei Ina! Flott, takk for svar! 🙂
Som alternativ til å la væsken fordampe på slutten, hadde det for eksempel gått an å halvere mengden buljong? Eller ville det gått utover de andre ingrediensene så de ikke blir kokt skikkelig?
Hei Erik!
Hadde du virkelig så mye væske til overs at du vil halvere mengden buljong? Jeg tror jeg kanskje hadde gått litt mer forsiktig frem og kuttet ned fra 5dl til 4dl for eksempel. Det går ikke utover koking, det som ikke ligger direkte i væske blir dampkokt.
Jeg vet det er lenge siden, men skriver likevel 🙂
Kjøtt trenger ikke stekes før man legger den i slow cookeren, men hvis man tar seg bryet med å brune det litt først blir det mere smak. Samme med feks løk, sopp og paprika.
Jeg tror Crock Pot krever en del mer krydder og smaksgivende ingredienser, en del ting jeg har prøvd blir veldig smakløst. Skal prøve Tikka Masala imorgen, og tror jeg skal ha litt ekstra garam masala oppi.
@Kaya – Nei, vi får se hvor mye jeg faktisk bruker jeg den og. Men du har rett i at det er passende sesong nå… Rotisserie kylling er på listen – det hørtes bare så spennende ut. Enten blir den knostørr og supermislykket eller så blir det den beste kyllingen ever. Vi får se! 🙂
@Turtledesign – ha, ha, jeg skjønner hva du mener, jeg var også litt forintatt når det gjaldt Crock-Pot men det høres ut som i dette tilfellt var det ikke Crock-Pot’ens sin skyld…. 🙂
Oooooh… Skeptisk! Men kun fordi min vertsmor i USA for mange år siden hadde en, og hun var kanskje verdens dårligste kokk… Alt hun lagde var smakløst og dårlig. Så kanskje feil å skylde på crock pot’en…
Hurra! Jeg har også crock pot, er fortsatt i utprøvingsfasen. Den har ikke blitt brukt så mye i sommer, passer kanskje best til vintergryter og supper. Jeg kan anbefale spaghetti bolognese i den, selv bruker jeg denne http://www.parenting.com/gallery/crock-pot-recipes?pnid=617554 . Håper på flere spennende oppskrifter med crock pot fremover! Jeg har lyst å prøve rotisserie kylling i den 🙂
Det var en god oppskrift, men en god skei med tomatpurè gjør susen.
Jeg lagde denne til meg og mor, og det ble 6 middager til meg og henne, litt mye kanskje.
Jeg testet denne i dag, og den ble helt grei sammen med naanbrød og mango chutney, men med såpass mye væske/buljong oppi ble den litt vel blaut. Jeg hadde nok foretrukket å ha noe oppi som gjør retten litt fastere. Spørsmålet er hva man kunne brukt i så måte? 🙂
Hei Erik
Hmmm, jeg tror ikke jeg hadde tilsatt noe, men heller løftet av lokket den siste halvtimen for eksempel slik at noe av væsken kunne fordampe.
Hei Ina! Flott, takk for svar! 🙂
Som alternativ til å la væsken fordampe på slutten, hadde det for eksempel gått an å halvere mengden buljong? Eller ville det gått utover de andre ingrediensene så de ikke blir kokt skikkelig?
Hei Erik!
Hadde du virkelig så mye væske til overs at du vil halvere mengden buljong? Jeg tror jeg kanskje hadde gått litt mer forsiktig frem og kuttet ned fra 5dl til 4dl for eksempel. Det går ikke utover koking, det som ikke ligger direkte i væske blir dampkokt.
Skal kyllingen stekes før den legges oppi Crock potten?
Hei Sture
Nei, den skal ikke stekes – legges bare opp i Crock pot’en 🙂
Jeg vet det er lenge siden, men skriver likevel 🙂
Kjøtt trenger ikke stekes før man legger den i slow cookeren, men hvis man tar seg bryet med å brune det litt først blir det mere smak. Samme med feks løk, sopp og paprika.
Det kan hende – har kun brukt Crock Pot’en 2 ganger hittil…
Jeg tror Crock Pot krever en del mer krydder og smaksgivende ingredienser, en del ting jeg har prøvd blir veldig smakløst. Skal prøve Tikka Masala imorgen, og tror jeg skal ha litt ekstra garam masala oppi.
@Kaya – Nei, vi får se hvor mye jeg faktisk bruker jeg den og. Men du har rett i at det er passende sesong nå… Rotisserie kylling er på listen – det hørtes bare så spennende ut. Enten blir den knostørr og supermislykket eller så blir det den beste kyllingen ever. Vi får se! 🙂
@Turtledesign – ha, ha, jeg skjønner hva du mener, jeg var også litt forintatt når det gjaldt Crock-Pot men det høres ut som i dette tilfellt var det ikke Crock-Pot’ens sin skyld…. 🙂
Oooooh… Skeptisk! Men kun fordi min vertsmor i USA for mange år siden hadde en, og hun var kanskje verdens dårligste kokk… Alt hun lagde var smakløst og dårlig. Så kanskje feil å skylde på crock pot’en…
Hurra! Jeg har også crock pot, er fortsatt i utprøvingsfasen. Den har ikke blitt brukt så mye i sommer, passer kanskje best til vintergryter og supper. Jeg kan anbefale spaghetti bolognese i den, selv bruker jeg denne http://www.parenting.com/gallery/crock-pot-recipes?pnid=617554 .
Håper på flere spennende oppskrifter med crock pot fremover! Jeg har lyst å prøve rotisserie kylling i den 🙂