Marmorkake – den nye festkaken

marmorkake
En marmorkake er et vakkert syn. Mindre fristende blir den ikke med sjokoladegalsur rennende nedover sidene. Og ja, du er kanskje vant til å se marmorkake bakt i brødform, men slå deg litt løs – marmorkake er den nye festkaken! Laget med mange egg og godt med smør er det også snakk om luksusvarianten. Lag den, server den på en pen tallerken (kanskje med en liten kule vaniljeis) og godt kaffe til og hør på sukkene til dine fornøyde gjester.

ingredienser
  • 300g hvetemel

  • 2 ts bakepulver

  • 300g smør romtemperert

  • 1/2ts finrevet sitronskall*

  • 1/2 ts finrevet appelsinskall

  • 150g melis

  • 6 eggeplommer

  • 6 eggehviter

  • 2ts vaniljeekstrakt

  • 2ss kakao

  • 2ss rapsolje
  • smør og skivede mandler for formen
Til glasuren
  • 50g smør

  • 30g kakao

  • ca. 100g melis
fremgangsmåte

ovn temp 180C

*bruk bare appelsinskall om du ikke har en sitron for hånden, dvs totalt 1 ts appelsinskall
Smør en høy ringform eller kugelhopf (2l) med smør og strø gjerne med skivede mandler.

Bland mel og bakepulver. Rør smør, sitronskall og 100g av melisen til det er luftig.Rør inn eggeplommene en etter en. Rør inn vaniljeekstrakt.

Pisk eggehvitene stive i en ren bolle. Tilsett resten av melisen (50g) litt etter litt slik at du får en myk marengs.

Rør melblandingen og marengsbladingen i smørblandingen i ommganger. Begynn og avslutt med marengsblandingen.

Ha en tredjedel av deigen over i en skål. Rør kakaoen ut i rapsoljen og rør dette inn i deigen.

Ha halvparten av den lyse deigen i formen først, så sjokoladerøren og så resten av vaniljerøren. Bruk en bred kakepinne eller smal skje til å blande de to deigene lett. Jevn ut toppen og sett i forvarmet ovn.

Stek kaken i litt underkant av en time.Sjekk med kakepinne om den er ferdig før du tar den ut av ovnen. La den avkjøle i formen et kvarters tid før den hvelves ut. Avkjøl den helt på rist.
marmorkake
Lag glasuren. Smelt smøret. Rør inn kakao og halvparten av melisen. Tilsett nok melis til du har en tykk, men fortsatt noe rennende glasur. Fordel glasuren på toppen av kaken og la den renne nedover sidene. Sett kaken på et kakefat, gjerne med stett, og server.
marmorkake
Denne oppskriften (og mange andre) finner du også i den fine boken min ‘Eltefritt brød og himmelske kaker’ som du kan kjøpe via linken nederst på bloggen.

Kommentarer

  • Reply Marit 25. februar 2014

    Tusen takk for raskt svar!!

  • Reply Marit 25. februar 2014

    For en flott kake! Har lyst til å servere denne i helgens selskap, men lurer på om det er mulig å fryse ned bunnen? Blir den like fin igjen etter tining?

    • Reply Ina Johnsen 25. februar 2014

      Hei Marit!
      Ja, kaken kan fryses. La den tine helt før du heller over glasur. Lykke til!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »