Vannbakkels med vaniljekrem og sjokoladetrekk

vannbakkels

Vannbakkels med vaniljekrem og sjokoladetrekk – finnes det egentlig noe bedre enn det? Har du ikke laget det før kan jeg fortelle deg at det er en enkel sak. Deigen røres sammen i en gryte og sprøytes i ønsket form (avlangt om du ønsker en éclair eller rund om du ønsker å lage  profiteroles). Vannbakkels bør spises samme dag men kan oppbevares i frysen (uten fyll og glasur) til du trenger de. Dermed har du en ganske rask bakst om du plutselig bare får et par timers varsel på kaffebesøk….

Vær leken med fyll og glasur – vaniljekrem og sjokoladeglasur er bare en av mange varianter. Pisket krem og bær fungere utmerket som fyll og da gjerne også med litt sjokoladeglasur dandert med lett hånd på toppen. Kaffekrem, nøttekrem eller iskrem passer også godt som fyll og sjokolade på toppen er aldri galt.

Lyst å prøve deg på croquembouche? Oppskriften finner du her.

For  20­-30 vannbakkels avhengig av størrelse

ingredienser
  • 100g smør
  • 200ml vann
  • 100g hvetemel
  • 3 egg
Til vaniljekremen
  • 300ml helmelk
  • 2 eggeplommer
  • 50g sukker
  • 20g hvetemel
  • 20g maisstivelse
  • 1⁄2 ts vaniljeekstrakt
Til sjokoladeglasuren
  • 200g sjokolade (mørk eller lys etter egen smak), grovhakket
  • 2dl kremfløte
fremgangsmåte

Ovn temperatur 200C

vannbakkels

Lag vannbakkels. Ha vann og smør i en tykkbunnet kjele.

vannbakkels

Sett over varme og la smøret smelte mens vannet varmes opp. Smøret bør være smeltet innen vannet koker.

vannbakkels

Ta kjelen av varmen og tilsett hvetemel. Rør godt.

vannbakkels

Røren vil komme sammen til en smidig deig. Sett kjelen i kaldt vann for å avkjøle deigen.

vannbakkels

Bland egg sammen i et beger. Når deigen er avkjølt røres egg inn litt om gangen. Det kan hende at man ikke trenger all egg (avhengig av egg størrelse).

vannbakkels

Deigen skal være glatt, blank og myk. Deigen har riktig konsistens når den faller lett av skjeen.

vannbakkels

Bruk en sprøytepose for å lage ønsket størrelse på vannbakkelsene. Sprøyt de på et bakebrett dekket med bakepapir. Trykk ned evt. topper med en våt finger. Vil du lage éclairs  spruter du deigen i pølser i ønsket lengde.

vannbakkels

Sett i forvarmet ovn og stek i 20­-30 minutter. Ta vannbakkelsene ut av ovnen og stikk et hull på størrelse med en ert på siden eller undersiden og sett de tilbake i ovnen igjen. Stek i 5 minutter til for å tørke ut innsiden. La vannbakkelsene avkjøle på rist.

vannbakkels

For å lage vaniljekrem gjør du følgende:

Varm opp melken til like under kokepunktet. Pisk eggeplommer sammen med sukkeret i en skål. Tilsett litt av melken for å løsne eggeblandingen. Tilsett hvetemel og maisstivelse og rør sammen. Hell eggeblandingen opp i resten av melken og rør. Kok sakte opp mens du rører. Kremen vil klumpe seg men fortsett å røre og den vil bli jevn og glatt. La det koke noen minutter under omrøring. Ta av varmen og hell kremen i en skål. Legg plastfolie direkte på kremen for å hindre ‘hud’ dannelse. La det avkjøle til romtemperatur.

Del vannbakkelsen i to. Sprøyt godt med vaniljekrem i midten. Det skal være nok krem slik at vannbakkelsen er fylt men  ikke spruter ut når toppen settes på.

vannbakkels

Lag sjokoladeglasuren

Varm opp kremfløten til like under kokepunktet. Hell den varme fløten over sjokoladen og la det stå 45 minutter. Rør sammen til en glatt, blank glasur. La det avkjøle til du har ønsket tykkelse.

Dyp vannbakkels i sjokoladetglasuren og sett de på en rist slik at sjokoladen stivner. Oppbevar kjølig opptil 8 timer før servering.

Kommentarer

  • Reply Astrid 19. februar 2016

    Ser godt ut, dette må testes! Hvor lenge må vannbakkelsene stekes, står 2030 min..

    • Reply Mat På Bordet 23. februar 2016

      Hei Astrid – det er 20-30 minutter – har rettet i opskriften nå 🙂

  • Reply Marie Roald 30. april 2014

    Ser innmari godt ut!!

    • Reply Ina Johnsen 30. april 2014

      Kan love at de er veldig gode!! 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »