Bøttebrød ble presentert for Aftenpostens sine lesere på fredag og ble til og me første side stoff på Aftenposten.no. Mon tro om bøttebrød tar like stor hold i bakst-Norge som eltefritt brød har gjort…
Teknikken gjør at du kan bake brød fra start til slutt på 1.5time. Det inkluderer elting, forheving, etterheving og baksttiden. Hva gjør jeg? Jo, forheving foregår i en bøtte med vann. Deigen legges i rikelig med kaldt vann i en bøtte eller stor gryte og etter ca. 15minutter flyter den til toppen på magisk måte. På denne måten tilføres deigen enda mer væske og som vi vet fra den eltefriemetoden hjelper det med byggingen av glutenstrukturen i brødet, det ‘kickstarter’ prosessen kan du si. Så er det videre til en halvtimes etterheving (nok tid for at ovnen din kommer opp til riktig temperatur) og vips inn i ovnen. Følg med, følg med nå skal det bakes!
du trenger
400g hvetemel
50g linfrø
1 ts salt
2 ts tørrgjær
3 dl lunkent vann
ovn temp 200C
Rør sammen hvetemel, linfrø, salt og tørrgjær.
Rør inn vannet og elt til du har en smidig deig.
Form deigen til en rund form.
Fyll en bøtte eller stor gryte med kaldt vann.
Plasser deigen opp i vannet.

La den stå uforstyrret til deigen flyter til toppen – dette kan ta 15 – 30 minutter. bilde 5443
Løft deigen forsiktig ut av vannet og over på en melet overflate. Deigen vil virke noe leirete.
Tørk hendene, strø litt mer mel over deigen og elt den. Tilsett litt mer mel om nødvendig men tilbakeholden med mengden.

Form deigen som ønsket.
La den hvile tildekket i 20 minutter
Snitt brødet og sett i forvarmet ovn
Stek i 30-40 minutter til brødet er ferdigstekt. Banker du på undersiden av brødet skal den høres hul ut.
La brødet avkjøle helt på rist før den skjæres i.
Dette er andre gangen jeg skriver om bøttebrød – første innlegget kan du lese her – et fantastisk brød med ristet sesamfrø – anbefales!
Dette ser spennende ut! Tror du det vil virke å bake de som rundstykker i stedet for et stort brød?
Hei Ellis
Det gjør det sikkert, men det er selvsagt litt mer tidskrevende 😉
hilsen
ina
Opplever det samme som over; sitter her og venter på et brød som ikke flyter opp… Får fiske det opp fra grytebunnen og håpe det blir spiselig likevel! 🙂
Hei Ingeborg
I følge Malsa så ble det godt brød selv om den ikke fløt til toppen. Deigen tar til seg ekstra vann og det er det viktigste med prosessen – kanskje vi må bare se på det som et bonus om den også flyter opp til toppen 🙂
Jeg prøvde å løsne deigen fra bunnen et par ganger, men det ville ikke flyte til toppen. Etter nærmere to timer tok jeg det opp og stekte det og det ble veldig bra, så det hadde nok ikke så mye å si. Takk for herlige oppskrifter! 🙂
Det var godt å høre! 🙂
Hei,
Brødet mitt vil ikke flyte. Hva har jeg gjort galt?
Hei Malsa
Jeg vet ikke 🙂 Jeg har brukt teknikken 5 – 6 ganger nå med hell, dvs at deigene fløt til toppen. Hvorfor din ikke gjorde det vet jeg ikke. Bakte du brødet allikevel? Ble det bra?
Kan linfrøene erstattes med noe mer mel, evt av grovere type? Er nemlig ikke fan av hele frø i brød…
Ja, du kan sløyfe linfrøene helt selvsagt. Du kan også kverne de for å få de fine om du vil. Du trenger nødvendigvis ikke erstatte de med noe annet.