Refried beans

refried beans

Refried beans er egentlig et ganske så misvisende navn og er blitt hetende slik grunnet en dårlig oversettelse.  På spansk heter det   frijoles refritos hvor ‘re’ på spansk betyr ‘vel’. Det  gir følgende navn : velstekte bønner eller på engelsk  : well- fried beans. Litt info for deg å slå i bordet med neste gang noen spør hvorfor det heter refried beans.

Vi er helt hekta på refried beans, det er så godt og så raskt å lage. Ekstra gode blir de om du lager de fra tørkede bønner ,men det innebærer at du må begynne dagen før. Du må også beregne et par timer koking før du i det hele tatt begynner på retten. Det smaker deifinitvt best, så gjør det den gangen du har tid. I mellomtiden kan du brukte bønner på boks..

du trenger for 4-6 personer

  • 2 bokser bønner i lake – svarte-, røde- eller pintobønner (om du finner de si fra!)
  • 1 finhakket løk
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss spisskumin
  • 1 tomat, grovhakket
  • 1 ss tomatpure
  • salt og pepper
  • olivenolje for steking

Fres løk og hvitløk myke i en gryte. Ha i spisskumin og stek det et halvt minuttstid mens du rører. Tilsett tomat og la det steke til tomatene er myke og det meste av saften er dampet bort. Tilsett tomatpure. Tilsett en boks bønner med lake og en uten. La bønnene koke opp, slå ned varmen og la det småkoke en 10 minutters tid. Smak til med salt og pepper. Har du litt chilipulver er det ingenting i veien å bruke det og.

Bønnene kan serveres direkte fra gryta. Alternativt kan du helle de i en form, strø litt ost på toppen og gratinere det før servering.

Vedder på at du aldri kommer til å kjøpe refried beans på boks lenger….

 

 

Kommentarer

  • Reply Trulta 13. mai 2019

    Dette var nam! Prøvde med kidneybønner og det var topp. Men nå har jeg tørkede pintobønner som jeg skal koke selv, men da har jeg ingen lake. Kan jeg bare bruke ekstra vann, eller trengs noe annet i tillegg?

    • Reply Mat På Bordet 19. mai 2019

      Så hyggelig å høre at det smakte!
      Ja, bruk vann eller buljong om du vil ha litt ekstra smak.
      hilsen
      ina

  • Reply Celina 19. februar 2019

    Dette var digg som tilbehør til tacoen!! Jeg brukte kidney bønner, og tok litt chillipulver i. Mine fikk en veldig søt smakt – brukte ca 1ss tomatpure fra Mutti – mulig det er pga den? Kanskje jeg prøver med litt mindre neste gang 🙂

    • Reply Mat På Bordet 23. februar 2019

      Hei Celina
      Ja, refried beans smaker litt søtlig – tror nok det er bønnene sin skyld ikke nødvendigvis bare tomatpureen. Du kan alttids kjøre på med litt hvitløk og krydder om du ønsker.
      Og ja, refried beans er topp tilbehør til tacoen, men også til mye annet 😉
      ina

  • Reply Ronny 17. juli 2018

    Hvorfor så mye dill med retten.
    Jeg tar to bokser med bønner i lake, koker dem i fem minutter med ca. halve laken. Salt og pepper, tømmer av en del av laken, og kjører hele greia med håndvisper.

    Ungene elsker det og foretrekker det fremfor kjøttdeig til tacoen. Hadde jeg pøst på med alt det andre hadde de sikkert ikke ville spist det.

    • Reply Mat På Bordet 22. juli 2018

      Flott at du har din egen variant Ronny.
      Ikke noe poeng å servere noe som du vet ikke kommer til å bli spist.

  • Reply ingunn 11. mai 2015

    Finfin oppskrift dette. Og om man kjøper seg trykkoker er slett ikke tørre bønner så tidkrevende.

    • Reply Ina Johnsen 14. mai 2015

      Det stemmer Ingunn, trykkoker er tingen det! 🙂

  • Reply Silje 21. februar 2015

    Pintobønner finner du både på boks og i poser på Kinsarvik-butikkene 🙂

    • Reply Ina Johnsen 22. februar 2015

      hei Silje
      Takk for tipset! Da kan det hende at andre helsekostbutikker også fører de – skal ta meg en titt! 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »