Det er tomatuke i nærbutikken min og da kan man ikke annet enn fråtse i deilige, saftige fargerike tomater. De fleste går ned på høykant – på skiva eller i salater. De andre måtte jeg lage en terte med. På pizzaen hadde de også gjort seg, men nå har jeg litt paidilla så det ble pai.
Den er litt flott denne paien, både i ingredienser og kalorier, men av og til er det lov å slå på stortromma. Ikke forvent en sprø paibunn heller. Med så mye tomatsaft som pipler ut under steking spiller det igrunnen ingen rolle om du forsteker bunnen eller ikke, så jeg lot være. Med etterpåklokskap kan jeg si at du kunne tørke tomatene først (steke de under svakvarme over lang tid) for å ha ‘tørrere’ tomater og dermed holde paibunnen sprø, men det får bli til en annen gang.
for en pai med diameter 28cm trenger du
ingredienser
Paideig
180g hvetemel
90g kaldt smør i terninger
noen spiseskjeer iskaldt vann
Topping
2 -3 ss dijon sennep
6-8 tomater, i skiver
200g chèvre i skiver
Urteolje
1.5dl olivenolje
2ss finhakkede urter som persille, rosmarin, timian, basillikum, osv
2 fedd hvitløk, knust
nykvernet pepper
fremgangsmåte
ovn temp 180C
Lag paideigen først. Sikt hvetemelet og ha i en food processor. Ha i smøret og sett i gang food processoren – stopp når du har en smuldrete deig. Sett i gang maskinen igjen og tilsett vann en spiseskje om gangen, stopp når du ser at deigen begynner å komme sammen. Hell deigen over på benken og arbeid den raskt sammen til en sammenhengende deig. Trykk den ned til en sirkel, pakk i plastfolie og sett kjølig en halvtimes tid.
Lag urteoljen. Bland olivenolje med finhakkede urter og knuste hvitløksfedd. Sett til side og la smakene få utvikle seg.
Rull deigen ut til en en 25 cm sirkel. Løft deigen over i en paiform (gjerne med løsbunn) og trykk deigen forsiktig opp sidene. Skjær av overflødig deig. Dekk paiformen med plastfolie og sett kjølig en halvtimes tid.
Smør bunnen med sennep. Fordel tomater og chevre (to skiver tomater til en skive chèvre) i en sirkel fra ytterkanten inn mot senter. Bruk en pensel til å fordele noe av urteoljen over toppen av terten. Sett paien i forvarmet ovn og stek i circa 45 minutter til osten bobler og terten har fått litt farge.
La terten stå og avkjøle en 15 minutters tid og fjern ytterringen på paiformen. Sett paien på et serveringsfat, pensle med litt mer urteolje og pynt med litt friske urter.
Hei Ninni
I innledningen har jeg skrevet at paien gir en våt bunn så jeg håper du ikke ble overrasket.
Vil du unngå våt paibunn må man unngå ingredienser med mye væske – og tomater, stakkers, er full av væske. Å ovnstørke tomatene i forkant er ett alternativ. Du kunne også steke paibunne for så å legge ingredienser på toppen uten å steke den en gang til – en kald variant altså. Eller du kunne steke paibunnen kun med sennep og chèvre og legge tomater på toppen like før servering – en kald/varm variant altså….
hei Katrine
Du kan selvsagt bytte ut osten med en annen ost – mozzarella blir veldig mild og vil nok ikke smake så mye i seg selv, men du har urteoljen som gir den mye smak 🙂
Syns du har en utrolig fin layout på siden din, veldig oversiktlig 🙂
Tror jeg spurte deg på kommentaren om du jobber med dette på heltid, men det kom ikke med. Gjør du det, eller er det en lidenskap du har på siden av noe annet? 🙂
Hei Trine
Så bra – jeg byttet til ny layout i februar i år og jeg er kjempefornøyd med hvordan den ser ut nå – mye mer oversiktlig enn før.
Bloggen begynte som en hobby men jeg kan nå begynne å livnære meg av bloggen og alle andre oppdrag den fører med seg. Nå elsket jeg jobben jeg gjorde før som interiørarkitekt, men å jobbe som jeg gjør nå er mer givende – elsker det!!
Hei! Hvordan unngår du at tertebunnen blir gjennomtrukket av væske?
Hei Ninni
I innledningen har jeg skrevet at paien gir en våt bunn så jeg håper du ikke ble overrasket.
Vil du unngå våt paibunn må man unngå ingredienser med mye væske – og tomater, stakkers, er full av væske. Å ovnstørke tomatene i forkant er ett alternativ. Du kunne også steke paibunne for så å legge ingredienser på toppen uten å steke den en gang til – en kald variant altså. Eller du kunne steke paibunnen kun med sennep og chèvre og legge tomater på toppen like før servering – en kald/varm variant altså….
Hei!
Veldig inspirerende blogg! Lykke til videre!
Jeg lurte på å bytte ut chevre med mozzarella, tror du det vil bli nok smak?
hei Katrine
Du kan selvsagt bytte ut osten med en annen ost – mozzarella blir veldig mild og vil nok ikke smake så mye i seg selv, men du har urteoljen som gir den mye smak 🙂
Syns du har en utrolig fin layout på siden din, veldig oversiktlig 🙂
Tror jeg spurte deg på kommentaren om du jobber med dette på heltid, men det kom ikke med. Gjør du det, eller er det en lidenskap du har på siden av noe annet? 🙂
Hei Trine
Så bra – jeg byttet til ny layout i februar i år og jeg er kjempefornøyd med hvordan den ser ut nå – mye mer oversiktlig enn før.
Bloggen begynte som en hobby men jeg kan nå begynne å livnære meg av bloggen og alle andre oppdrag den fører med seg. Nå elsket jeg jobben jeg gjorde før som interiørarkitekt, men å jobbe som jeg gjør nå er mer givende – elsker det!!
Hei!
Så dokumentaren på godt.no og nominasjonen du har som årets matblogger. Jeg vil bare si at jeg er veldig inspirert!
Så bra Trine – det er hele poenget, å inspirere 🙂