Brioche

Brioche

Brioche er noe man må skrive flere innlegg om – og dette er andre gangen her på bloggen. For en genial måte å lage små brioche rundstykker på bør du se på denne oppskriften men i dette innlegget snakker vi om brødet brioche. Du vil kunne finne mange variasjoner på oppskriften men i prinsipp er dette en vanlig brød oppskrift bare med mye egg og masse smør – og jeg mener masse smør.  Derfor skal den også spises med andakt.

Jeg liker brioche best helt enkelt – dvs med syltetøy. Jeg spiser croissanter på samme måte, med litt syltetøy eller honning ved siden av. Brioche lager også de beste arme riddere, så gled de til brødet er noen dager gammelt, for da er det på tide å dynke den i egg, steke den i litt smør og servere med litt lønnesirup.

Denne oppskriften er en liten variant av en oppskrift jeg fant i en nydelig kokebok jeg fikk av noen venninner (takk Kristin, Lise og Tove) som heter Paris Pastry Club skrevet av Fanny Zanotti.

for 2 brød trenger du

  • 50ml melk (gjerne hel)
  • frø fra en vaniljestang
  • 550 – 600g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 50g sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • 6 egg
  • 250 usaltet smør (bruker du saltet smør kan du la være å tilsette salt i oppskriften) i biter
  • 1 egg til pensling

ovn temp 180C

Bland frø fra vaniljestangen med melken. Rør hvetemel, salt, sukker og tørrgjær sammen. Ha i vaniljemelken og eggene. Bruker du en kjøkkenmaskin er det bare å sette den i gang nå. Pass på å skrap ned sidene etterhvert slik at deigen blir godt blandet. La maskinen elte deigen i ca. 10 minutter. Deigen vil være klissete.

Lager du deigen for hånd er det bare å brette opp ermene. Rør ingrediensene sammen i en bolle. Når deigen begynner å komme sammen heller du den  over på kjøkkenbenken og begynner å elte. Deigen skal være klissete, tilsett derfor så lite ekstra mel som mulig mens du elter.

Så er det smørets sin tur. Bruker du kjøkkenmaskin er det bare å slippe ned biter av smøret i omganger til deigen er blank og smidig og alt smøret er blandet i deigen. Dette kan gjerne ta 10 minutter til.  Elter du får hånd så er det bare å begynne å elte inn smøret i omganger. Igjen, ikke bland inn mer mel enn du må, strø gjerne litt på hendene om det klistrer for mye, men stå på.

Jeg liker nå å kaldheve deigen, dvs sette den i kjøleskapet over natten men det er absolut ikke nødvendig. Ha deigen i en ren bolle, dekk den til med plastikk eller et rent håndkle og la den hvile et lunt sted til den har doblet i størrelse. Hell deigen ut på benken, elt den lett og del den i to like store emner. Rull emnene ut til en tykk pølse, like lang som brødformen. Legg deigen forsiktig ned i formen (som er enten smurt eller kledd med bakepapir), legg formene et lunt sted, dekk med ett rent håndkle og la de heve i fred en times tid. De skal gjerne doble i størrelse.

Lar du deigen hvile over natten i kjøleskapet, lar du den komme til romtempertur før du elter den lett, former den, legger den i formene og lar de hvile en gang til.

Penlse brødene med sammenpisket egg og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 40 minutter. Blir de for brune på toppen under stekingen kan du dekke de med et stykke folie eller bakepapir.

Vend brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Kos deg med brødet!

IMG_8209

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »