ANNONSE

Pai med Selbu Blå, spinat og bacon

pai med spinat, bacon og Selbu blå

Jeg er heldig som får fine oppdrag her på Mat på Bordet!  En an mine oppdragsgivere er Selbu Blå. Følger du Mat på Bordet har du sikkert sett at jeg har publisert to oppskrifter med denne fabelaktige osten allerede.  Cobb salad, en vidunderlig salatmed blant annet kylling, bacon og Selbu Blå og hamburger med Selbu Blå, perfekt for grillsesongen.

En pai virket som neste logiske skritt, men ble ikke møtt med fanfare her hjemme. Jeg har tenåringer. Blåmuggost er æsj… Stakkers, de vet ikke hva de går glipp av.

For å ta hensyn til disse to tenåringene mine, for maten skal tross alt spises her hjemme, har jeg valgt å legge blåmuggosten på toppen. Litt spredt slik at man kan velge porsjoner, med eller uten blåmuggost. Det var de veldig happy med. Det de ikke vet, er at jeg har også blandet litt blåmuggost i selve paien, men det trenger vi ikke å si videre…

Her har du altså en pai som passer for de som elsker blåmuggost, de som gjerne forsøker litt og de som ikke er helt klar for å spise det enda. Det får være opp til deg om du ønsker å smyge litt Selbu Blå i paien også i ett forsøk på å trene opp umodne smaksløk…

Jeg har valgt å bruke Selbu Blå, ønsker du en mer utpreget smak kan du bruke Selbu Blå kraftig.

du trenger

paideig

  • 200g siktet speltmel
  • 100g kaldt smør i terninger
  • iskaldt vann

fyll

  • 200 g bacon skjært i strimler eller terninger
  • 300 g bladspinat
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 5 egg
  • 200 ml kremfløte
  • 200 ml melk
  • 1 pakke Selbu Blå

ovn temp 180 C

Paiform 24cm diam, 5 cm høy kant

Lag paideig

Ha melet i en food processor og tilsett smøret. Kjør maskinen til du har en blanding som ser ut som grove brødsmuler. Tilsett vann mens maskinen kjører, litt om litt. Deigen skal bare så vidt begynne å komme sammen. Ta ut deigen og samle den lett med hendene. Trykk det ned slik at du har en flat rund deig, pakk det godt inn i plast og la deigen hvile i kjøleskapet i minst 2 timer. Deigen kan også lages dagen før.

Rull ut deigen og legg den forsiktig i formen din. Skjær av overflødig deig og trykk deigen godt på plass langs kantene.

paideig

Dekk paibunnen til og sett kjølig en times tid.

Dekk paien med et stykke bakepapir og fyll opp med ris eller tørkede erter. (Jeg har ett glass stående med ris som jeg bruker om og om igjen nettopp for dette formålet.) Sett paien i forvarmet ovn og stek i 15 minutter.

Ta paien ut av ovnen løft vekk bakepapiret med ris/erter. Pensle bunnen med egg (resten av egget teller som ett egg i fyllet)  og sett deigen tilbake i ovnen for å steke ferdig, ca. 10 minutter til.

Lag fyllet

Stek bacon sprø.

Hell av baconfettet og ha litt vann i stekepannen. Ha hvitløk og noe av spinaten i pannen. La spinaten visne noe før du legger i mer. En god håndfull spinat skal ikke stekes. Hell av den stekte spinaten og press ut så mye væskes som mulig. Sett til side.

Skjær to skiver av Selbu Blå og sett til side. Smuldre opp resten av osten.

Fordel bacon, ost og stekt spinat i paibunnen. Fordel den ferske spinaten på toppen.

pai med spinat, bacon og Selbu Blå

Bland egg med melk og fløte og hell opp i paibunnen.

pai med spinat, bacon og Selbu Blå

Sett paien i forvarmet ovn og stek i 20 minutter.

Ta paien ut og plasser de reserverte Selbu Blå stykkene på toppen av paien. Sett paien tilbake  i ovnen og stek videre i 10-15 minutter eller til paien er gjennomstekt.

La paien avkjøle noe før servering.

pai med selbu blå

Følg gjerne Selbu Blå på facebook for inspirasjon, informasjon og ikke minst flere oppskrifter med Selbu Blå.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »