noen av bildene jeg tok under mitt besøk
Røros, du har stjålet mitt hjerte.
Og det forbauser meg egentlig for jeg har alltid trodd at jeg var storbyjente. Det er jeg fortsatt overbevist om, men jeg skal gjøre ett unntak for Røros.
Da Trøndelag reiseliv sendte meg på en to dages tur til Røros for å oppdage ikke bare byen men logisk nok, smake meg gjennom byen endte jeg opp med å falle pladask for byens og folkets sjarm. Ja, og så har de så mye godt å spise der!
et sted mellom Hamar og Røros, vakkert landskap hele veien
Røros er virkelig på offensiven når det gjelder produksjon av småskala mat. Under Rørosdagene her i Oslo ble Røros Meieriet tildelt Spesialitetsmerket for sin yoghurt naturell og Galåvolden Gård for tre av sine iser. Ost, øl, spekemat, meieriprodukter, bakst og mye annet fra Røros gjør nå fremmarsj og finner veien til butikkene der du og jeg også kan få tak i de. Og hurra for det!
Best av alt dog er å dra selv til Røros. Byen er full av gode spisesteder, flotte overnattingsmuligheter og produsenter som er så glade for å ha deg på besøk. Og i sommer er en slik tur tilrettelagt nettopp for de som ønsker å besøke lokalprodusenter. Destinasjon Røros arrangerer nemlig lokal matsafari komplett med guide, transport, niste, smaksprøver og lunsj til en rimelig penge – du kan lese mer om tilbudet her.
For å være en by med litt over 5000 mennesker skjer det fantastisk mye på matfronten. Kreative sjeler bor i denne byen som skjønner at samarbeid er veien frem. Her er produsentene opptatt av kvalitet, tradisjoner og en fornuftig produksjon. Produkter utvikles hjemme på kjøkkenbenkene og nye produkter testes blant venner og kjente før det slippes løs på ett større marked.
Stikk innom Trygstad Bakeri når du er i Røros
Jeg var så heldig å få lov til å besøke en del av disse produsentene og lot meg gjerne imponere. På Berkel og Bar for eksempel brygger de egen øl i kjelleren. Godt øl. Her eksperimenteres det med smaker på en relativ små skala og gode erfaringer blir kanskje til ett større produksjon hos Rørøs Bryggeri. Mesken som blir til overs etter bryggingen sendes til bakeren som lager brød som serveres i restauranten – her går ingenting til spille.
bra design på etiketter gleder et designer hjerte
I samme bygg som Røros Bryggeri er også bærmottaket der lokalbefolkning leverer bær og sopp i bøttevis og geleer, ketchuper (av tyttebær) og sylteøy blir til. Noen kloke hjerner har funnet ut at dampen fra kokende bær kan fanges, omgjøres til essens og tilsettes mineralvannet.
På Galåvolden Gård er det forbausende stille tatt i betraktning at det bor over 15’000 høns der. Ingulf og hans kone Gunn driver gården og utvikler produkter med deres egne råvarer. Ett besøk til Sverige inspirerte Gunn til å lage egen ostekake og Røroskaken ble født (den er nå en bestselger, med god grunn). Er du innom gården får du smake på alle de gode isene som produseres der – tjukkmjølksis med tyttebær og blåbærsorbet er mine favoritter. Ost, kjøtt. pølse og egg kan også kjøpes på gården.
På Rørosbaker’n er det ikke mangel på etterspøsel etter flatbrødet som produseres i disse supermoderne lokaler. Store investeringer er gjort for å imøtekomme etterspørselen uten at det går på bekostning av det genuine og tradisjonelle produktet.
På Røros Hotell ble det tid for en drink og en prat med Geir som har jobbet på hotellet i 42 år. Mest imponerende var dog frokosten med omtrent alt av som finnes lokalmat å velge mellom. Beregn tid (og plass) for frokosten – det er alt for mye godt å smake på.
Når du omsider tar en pause fra maten er det mer enn nok å ta seg til og se i denne historiske byen. Stikk gjerne innom turistkontoret som ligger like ved jernbanestasjonen og kan tilby informasjon og guidete turer.
Det er selvsagt en hel del steder jeg ikke får nevnt her som jeg var innom på den korte turen min, derfor kommer en aldri så liten liste her over steder jeg anbefaler å stikke innom.
Røros Delikatesser – her får du kjøpt lokale matspesialiteter
Potteriet Røros– se og/eller kjøp trøndersk håndlaget keramikk
Per Sverre Dahl – modellør i steingodleire
Kaffestuga – Røros’ eldtse kafé
Erzscheider Gården – lite, intim hotell med 20 forskjellige rom
Tusen takk til Michael Forselius som geleidet meg rundt Røros for hans tid og ekspertise. Og kom dere til Røros folkens!
Mikael Forselius i aksjon og jeg som tilskuer. Takk for lånet av bildet Kaffestuggu
Besøk gjerne Opplev Trøndelag for flere smakfulle opplevelser!