Enchiladas – tortillas fylt med, i dette tilfellet kjøttstuing (tenk bolognese med meksikanske krydder, bønner, mais, osv) , toppet med enchiladasaus og ost og stekt i ovnen til det hele er gjennomvarmt og osten bobler av glede på toppen. Høres godt ut, ikke sant?
Men nå skal jeg røpe en aldri så liten hemmelighet…. Forskjellen mellom en god enchiladas og en fantastisk god enchiladas er ENCHILADASAUS ! Og før du løper ut i butikken på leting etter den, så skal du få vite at den er superenkel å lage selv. Oppskriften finner du selvsagt lengre nede i innlegget.
Så skal jeg også fortelle deg at enchiladas, som tacos, kan varieres i det uendelig. Lag vegetarenchiladas eller bruk kylling som fyll. Hva med litt skalldyr eller fisk? Yepp, alt går an så her er det bare å leke seg frem.
Her får du min oppskrift på enchiladas med kjøttdeig, bønner og mais og den viktige enchiladasausen!
for 4 personer trenger du
ingredienser
400 g kjøttdeig
1 løk finhakket
2 hvitløksfedd finhakket
olivenolje til steking
spisskumin, chilipulver, salt, pepper
en boks med kokte røde- eller svartebønner
en boks med mais
en boks a 400g med hakkede tomater
en pakke med 8 mellomstore hvete- , grove- eller maistortillas
gratineringsost - gjerne en blanding, gjerne osterester og gjerne litt cheddar (for fargen og smakens skyld)
enchiladasaus
frisk koriander til pynt
Enchiladasaus
2 ss olivneolje
2 ss hvetemel
3 ss chillipulver
1 ss spisskumin
1 ts hvitløkspulver (alt. kan du bruke 2 hvitløksfedd, presset)
ca. 4 dl buljong
salt og pepper
fremgangsmåte
ovn temp 200C
Stek kjøttdeigen i 2 omganger. Du ønsker å få farge på kjøttet, la derfor stekepannen bli ordentlig varm før du begynner å steke kjøttet. Krydre kjøttet med 1 ts spisskumin, 1 ts chillipulver og litt salt og pepper under stekingen. Ha kjøttdeigen i en gryte.
Stek løken i litt olivenolje til den er myk. Ha i hvitløken til slutt og stek litt til. Ha løken i gryta med kjøttdeigen. Ha litt vann i stekepannen og la det koke mens du løsner evt. kjøtt og krydderrester med en sleiv. Hell vannet i gryta.
Hell av mais og bønner og tilsett kjøttblandingen. Rør inn tomatene og la det hele få ett oppkok. La det småkoke til det meste av tomatsausen er kokt bort. Smak til med salt og pepper.
Lag enchiladasausen. Varm opp olivenolje i en gryte og rør inn hvetemelet. La det koke/steke ett minutt under omrøring. Rør inn krydder og la blandingen steke videre ett minutt til under omrøring. Rør inn buljongen litt om litt mens du rører. Får du klumper kan du røre med visp. Smak til med salt og pepper og la det avkjøle noe.
Fordel det varme fyllet på tortillasene og rull de godt sammen. Legg de etter hverandre i en ildfastform. Hell over godt med enchiladasaus og dryss med ost på toppen. Sett formen i forvarmet ovn og stek i 10-15 minutter til osten er smeltet og sausen bobler.
Dryss gjerne litt frisk koriander over før servering.
Server med ekstra enchiladasaus og litt hot sauce for de som liker det litt ekstra hot.
Denne retten er helt fantastisk god! Laget den flere ganger nå. Skikkelig helgekos 🙂 Tipper det er enchiladassausen som gjør den så spesiell. Skal lage den i morgen, og ha med rester på lesesalen til uken. Takk for at du deler!
Denne retten er helt fantastisk god! Laget den flere ganger nå. Skikkelig helgekos 🙂 Tipper det er enchiladassausen som gjør den så spesiell. Skal lage den i morgen, og ha med rester på lesesalen til uken. Takk for at du deler!
Så herlig Astrid!
Hyggelig å høre at det falt så i smak!! 🙂
Dette var utrolig godt og sausen var helt kanon – om enn litt hot. Gutta hadde restene med til lunsj på skolen og synes det var digg dagen derpå også.