Grovbrød

 

grovbrød‘Visste du at brød bakt i butikken kan være opp til et år gamle? ‘ er tittelen på Yngve Ekerns siste episode i serien Maten vår. Har du sett den? Ta en titt – det er interessant.

Hvis du etter filmen skulle få lyst til å lage ditt eget brød så finnes det plenty av oppskrifter på brød her på bloggen – bare se her. 

Og her kommer en til! En enkel deilig grovbrød. Kom igjen, bak ditt eget brød – det er garantert ferskt!

for et brød trenger du

  • 350 g fullkornsmel
  • 250 g hvetemel
  • 1/2 pakke tørrgjær
  • 1.5 ts salt
  • 400 ml lunkent vann
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss honning

ovn temp 200C

Bland fullkornsmel, hvetemel, tørrgjær og salt sammen.

Bland vann, olivenolje og honning sammen.

Bruker du kjøkkenmaskin heller du det våte i det tørre, setter på maskinen og lar den gjøre eltejobben for deg.  Men, du kan også gjøre det for hånd. Rør det våte inn i det tørre og hell så deigen over på en melet flate. Elt for hånd til du har en smidig deig.

Vær obs på at deigen vil være noe våt. Brødet blir best om du ikke tilsetter mer mel enn nødvendig under eltingen. Vær også obs på at deigen vil absorbere noe av væsken under hevingen. Om den forsatt er veldig våt etter hevingen kan du tilsette mer mel da.

Dekk deigen godt til og la den heve til den har doblet i størrelse – det tar mellom 60 og 90 minutter.

Hell deigen ut på en melet flate og elt den lett. Form den til samme lengde av brødformen din, og om du vil tvinn den for å få en litt mer interessant form på brødet.

Legg deigen i brødformen som du har dekket med bakepapir, dekk den til og la den etterheve 30-40 minutter.

Pensle brødet med melk og strø med havregryn. Sett brødet i forvarmet ovn og stek i 40 – 50 minutter.

Løft brødet ut av formen og la den avkjøle helt på rist.

Ta-dah, hjemmelaget grøvbrød!

grovbrød

Kommentarer

  • Reply Anita 10. august 2016

    Dette ble er super godt brød Jeg hadde ikke fullkornsmel, men byttet til sammalt hvetemel grovmalt. Har dampovn og hever m damp, samt at jeg steker på program for grovbrød. Det er da litt damp og varmluft – det gav en flott skorpe, luftig og saftig brød. I dag baker jeg for andre kveld på rad – så takk for flott oppskrift og herlig inspirasjon.

    Ha en fin kveld 🙂

    • Reply Mat På Bordet 11. august 2016

      Så herlig å høre Anita! Damp gjør underverker for brød ja 🙂

  • Reply Cynthia 10. august 2015

    Nå er det to deilige stk nybakt brød sittende og hviler seg på kjøkkenbenken. Jeg må bare takke masse for bloggen din. Har brukt nesten hele sommerferien på matkos, mye baking og andre ting, alle fra din blogg! Du er neste som en familiemedlem 😀

    • Reply Mat På Bordet 11. august 2015

      Ååååå, så hyggelig 🙂
      Tusen takk Cynthia, det var utrolig koselig å høre <3

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »