Har du plukket eller skal du plukke blåbær og lurer på hva du skal lage med? Lag blåbærmuffins! Laget med hvetekim og sammalt mel kan disse nesten regnes som sunne, men bare nesten. Spis de med måte uansett.
Enkle å lage er de også! Alle tørre ingredienser røres sammen, de ‘våte’ ingrediensene røres sammen og så blandes det våte med det tørre. Det gjelder å ikke blande for mye, her er det absolut ikke behov for kjøkkenmaskin, du har bedre kontroll ved å røre for hånd. Neste gang jeg lager disse skal jeg bytte ut blåbær med rosiner, eller banan og nøtter, eller eplebiter. Ikke la deg stoppe hvis du ikke har eller liker blåbær, bruk fantasien og lag din egen vri!
du trenger (til ca. 12 muffins)
ingredienser
120g sammalt hvete grov
120g hvetemel
40g hvetekim
2ts bakepulver
1/4ts salt
150g brun sukker
180ml lettmelk
60ml rapsolje
2 egg
1ts vaniljeekstrakt
150g blåbær
Topping
1ss hvetekim
1 1/2ss havregryn
1/2ss brun sukker
fremgangsmåte
ovn temp 180C
Ha sammalt hvete, hvetemel, hvetkim, bakepulver, salt og brun sukker i en stor slål og rør sammen. Bruk gjerne en visp. Rør sammen melk. olje, egg og vaniljeesktrakt i en annen bolle. Hell det våte i det tørre og rør lett sammen med stor skje. Når deigen er nesten ferdigblandet rører du blåbærene forsiktig inn.
Hell deigen i muffinsformer, ca. 2ss deig per form. Bland topping sammen og strø over muffinsene. Sett i forvarmet ovn og stek i ca.20 minutter. Test med kakepinne før du tar de ut – pinnen skal komme ut ren. Server gjerne litt lunkne, eller helt avkjølt. Muffins kan oppbevares i frysen om du ønsker – smaker godt en søndagsmorgen med en kopp ta for eksempel.
Disse var gode! 😀 (Jeg nesten halverte sukkermengden og det var likevel søtt og godt.) Hadde litt sukater liggende, som jeg strødde litt av på toppen. Godt det også. 🙂
Det kan nok hende at dine former var større enn mine 🙂 Mine former måler ca. 5cm i diameter og er omtrent like høye… Høres veldig godt ut med eple og kanel!
Hei Ina, Nå har jeg laget muffins’ene dine men byttet ut blåbær med eplebiter og hadde litt kanel i toppingen. Men jeg skjønner ikke at du kan ha fått 12 muffins ut av den oppskriften? Lurer på om mine former er større en dine, samme sort riktignok, men jeg fikk bare 7 muffins ut av oppskriften… Anyway, har ikke smakt dem enda for de er i ovnen as we speak, men barna er superspente 🙂 Ha en god søndag i dette deilige (??) sommerværet!
Jeg hadde en slump vaniljekrem jeg har brent inne med som jeg noen dager har tenkt å putte i blåbærmuffins. Da jeg snublet over bloggen din, og du akkurat hadde lagt ut en muffinsoppskrift fikk jeg realisert prosjektet!
Hei Alt ser jo bare fantastisk godt ut, jeg er kokk selv og elsker å koke hjemme også, men sliter litt med hvem som skal spise alt, kommer jo til å trille ut døren snart…. hehe…
Disse ble «solgt» i dag på «kjøkkenkafeen» til min 9 åring sammen med pannekaker med dronningsyltetøy 😉
Så gøy da Cynthia – håper de solgte bra! 🙂
Ser deilige ut, må prøves. Hva kan jeg bruke istedet for hvetekim?
Hei Maria
Du kan bytte det ut med sammalt hvete eller havregyrn 🙂
Disse var gode! 😀 (Jeg nesten halverte sukkermengden og det var likevel søtt og godt.) Hadde litt sukater liggende, som jeg strødde litt av på toppen. Godt det også. 🙂
Veldig bra Julie! Sukkermengden kan helt klart endres (nedover….) det er litt smak og behag 🙂
Så flott! Glad for at du likte oppskriften!
Takk for oppskriften! Jeg lagde nettopp disse og de er deilige.
Hei Nanna
Det kan nok hende at dine former var større enn mine 🙂
Mine former måler ca. 5cm i diameter og er omtrent like høye…
Høres veldig godt ut med eple og kanel!
Hei Ina,
Nå har jeg laget muffins’ene dine men byttet ut blåbær med eplebiter og hadde litt kanel i toppingen. Men jeg skjønner ikke at du kan ha fått 12 muffins ut av den oppskriften? Lurer på om mine former er større en dine, samme sort riktignok, men jeg fikk bare 7 muffins ut av oppskriften…
Anyway, har ikke smakt dem enda for de er i ovnen as we speak, men barna er superspente 🙂
Ha en god søndag i dette deilige (??) sommerværet!
Nanna
@Hege – takk for hyggelig kommentar! Ikke alltid lett å begrense seg her heller, prøver alltid å ha en plan (altså gi det bort til noen) for baksten 🙂
@Wenche – oi, blåbærmuffins med vaniljekrem, nam!
Jeg hadde en slump vaniljekrem jeg har brent inne med som jeg noen dager har tenkt å putte i blåbærmuffins. Da jeg snublet over bloggen din, og du akkurat hadde lagt ut en muffinsoppskrift fikk jeg realisert prosjektet!
De var kjempegode!
Hei
Alt ser jo bare fantastisk godt ut, jeg er kokk selv og elsker å koke hjemme også, men sliter litt med hvem som skal spise alt, kommer jo til å trille ut døren snart…. hehe…
Kjøpte de på Ultra på Bryn 🙂
Så flotte! Kor får du kjøpt dei muffinsformene?
God pinse alle sammen – håper dere har deilig sommervarme dere også!
Og ja Morten, alltid kjekt med bær i fryseboksen! 🙂
Nå er det godt å ha noen bær på lager i fryseboksen.
Blåbärsmuffins är ju bara så gott!
Dette liker jeg!! God pinse!! AnneK:-)