VERDENS BESTE SJOKOLADEKAKE

verdens beste sjokoladekakeVi feiret bursdag i går og bursdagsbarnet ønsket seg sjokoladekake – verdens beste sjokoladekake for å være presis. Forbausende nok er det ganske mange sjokoladekaker som kaller seg for verdens beste så her var det bare å velge og vrake. Valget falt på denne oppskriften fra Add a pinch som ikke akkurat påstår at det er verdens beste sjokoladekake, men det gjør nå jeg. Inntil jeg smaker på en som er enda bedre….

Oppskriften er veldig enkel å følge – pluss poeng for det, men som med de fleste amerikanske oppskrifter er det for mye sukker for min smak. Sukkermengden er altså nedjustert. Glasuren har også mindre sukker enn oppgitt i original oppskriften og er nedjustert i mengde – jeg hadde ganske mye til overs.

Kaken er utrolig saftig, har en intens sjokoladesmak og smaker like godt nå som den gjorde i går. Jeg tipper at den holder seg like god mange dager fremover men tror ikke den overlever så lenge. Bursdagsbarnet er hjemme fra skolen nå og har allerede forsynt seg med stykket jeg nettopp fotograferte. Fortsetter hun i samme tralten er nok kaken borte i morgen…

PS. følger du meg på snapchat kunne du se hvordan kaken ble til på lørdag – legg meg til, jeg heter matpaabordet der også.

Verdens beste sjokoladekake, oppskrift fra Add a pinch med noen modifikasjoner

ingredienser
  • 250g hvetemel
  • 300g sukker
  • 75g kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts natron
  • 1 ts salt
  • 250ml melk
  • 125ml neutral olje*
  • 2 egg
  • 2ts vaniljeekstrakt
  • en espresso
  • ca. 200ml kokende vann
Glasur
  • 250g smør, romtemperatur (myk)
  • 80g kakao
  • 400g melis
  • 80ml melk
  • en espresso avkjølt
  • 1ts vaniljeekstrakt
fremgangsmåte

*jeg brukte en olivenolje som er egnet for baking. Alternativt kan du bruke rapsolje eller en annen neutral olje.

Du trenger 2 kakeformer (diam 20cm), bunnen dekket med bakepapir, sider smurt.

Ovn temp 180C, over og undervarme.

Bland hvetemel, sukker, kakao, bakepulver, natron og salt sammen.

Bland melk, olje, egg og vaniljeekstrakt sammen. Ha det våte i det tørre og bland til du har en glatt deig. Mål opp den varme espressoen (eller sterk kaffe) og tilsett nok kokende vann slik at du ender opp med totalt 250ml væske. Rør dette inn i deigen. Vær forsiktig slik at den varme kaffeen ikke spruter på deg mens du rører. Pisk gjerne deigen litt til slutt for å få inn litt luft.

Hell deigen opp i kakeformene. Deigen er veldig løs og vil kunne lekke gjennom kakeformen om du bruker former med løs bunn. Mine lakk noe (jeg måtte ta fotos for snap så det tok litt tid før de kom i ovnen) men sluttet ganske raskt etter at de kom i ovnen. Vil du slippe griseri i ovnen foreslår jeg at du enten setter formen opp på et brett eller at du pakker bunnen lett inn med aluminiumsfolie.

Sett kakene i forvarmet ovn og stek i ca. 30 minutter. Test med kakepinne før du tar de ut av ovnen.

La de avkjøle 10-15 minutter i formen. Ta de så ut og la de avkjøle helt på rist.

For å lage glasuren blander du smøret med kakao. Bland melk og den avkjølte espressoen sammen og rør dette inn i glasuren vekselvis med melisen. Vær litt tilbakeholden med kaffemelken, det er ikke sikkert du trenger alt. Stopp når du synes du har god konsistens på glasuren. Rør inn vaniljeekstrakten til slutt.

Når kaken er helt avkjølt kan du sette den sammen. Har kakene blitt litt ujevne kan du skjære av toppene slik at de blir rette. Fordel ca. 1/4 del av glasuren på toppen av den ene kaken og sett den andre kaken opp på.

Bruk så halvparten av resterende glasur til å dekke toppen og siden av kaken slik at kaken er nogenlunde dekket og utjevnet. Sett kaken i kjøleskapet en halvtimes tid slik at glasuren stivner noe. Bruk så en ren palettekniv til å fordele resten av glasuren pent på kaken.

Kaken bør oppbevares kjølig, men smaker aller best om den får lov til å komme til romtemperatur før servering.

Så blir det spennende å høre om du også synes den kan kalle seg for verdens beste sjokoladekake!

verdens beste sjokoladekake

PS. husk å følge meg på snapchat for å se hvordan ting blir til !!

Kommentarer

  • Reply Malise 11. desember 2018

    Hei Ine, tenkte å lage kaken klar til nyttårsaften. Det går vel greit å la den ligge i fryseren i to uker?
    Og kan den lages uten egg? 🙂

  • Reply Henna hussain 11. januar 2018

    Hei. Lurer på hvordan oppskriften ser ut hvis jeg skal lage en kake på 24 cm? Takk (: fantastisk god kake (: alle elsket den.

  • Reply Siri 22. september 2016

    Hvis du vil slippe at det renner ut av formen, så legg et bakepapir/matpapir over bunnen før du setter på ringen. Da er formen tett og kan settes rett i ovnen. Lett å ta av når kaken er stekt

    • Reply Mat På Bordet 24. september 2016

      Hei Siri! Takk for tipset – det gjør jeg i grunnen alltid 🙂
      Men for en eller annen grunn lakk det likevel. Kan hende at formen mine har blitt litt løse….

  • Reply Bente Søpstad 23. januar 2016

    Takk for en kjempegod oppskrift! Yngste barnebarn på 2 år ble veldig fortvilt når kaken ble tatt av bordet. Ååååååå næææiiii, var hennes utbrudd. Kaka falt i veldig god smak

  • Reply Kaffemowgli 2. januar 2016

    Hei
    Takk, for denne nydelige kaken. Jeg liker egentlig ikke å bake da det ofte ikke blir slik jeg hadde håpet. Men her ble det en kjempe suksess. Tilsatte litt salte cashewøtter i midten for å få litt crunch og salt. Fantastisk godt. Har fulgt deg en liten stund og kommer til å følge nøye med framover.

    • Reply Mat På Bordet 2. januar 2016

      He Kaffemowgli – så hyggelig å høre at kaken ble vellykket!!! God idé med salte cashewnøtter!!! 🙂

  • Reply Cynthia 29. september 2015

    Kaken min falt sammen Ina! Det er første gangen og vet ikke hvorfor, noen tips? Kaken var kjempe god da, tusen takk for oppskriften, jeg lurer voldsom på hva jeg har jeg gjort feil

    • Reply Mat På Bordet 1. oktober 2015

      Det er mange grunner for at en kake kan falle saammen i midten 🙂 Var den gjennomstekt? Åpnet du ovndøren mens kaken stekte (ujeven temperaturer)? Har du sjekket dato på bakepulveret ditt? Eller natron?
      Eller kanskje det bare var en dårlig bakedag 🙂

  • Reply Nancy 4. september 2015

    Fantastisk at du også bruker oppskriften fra addapinch!
    Det gjør jeg også, nemlig, oppdaget den i fjor, og akkurat som du sa, jeg elsker at det er så lett å følge. Jeg også justerer sukker mengden, nesten halvparten fra original oppskriften. Og så bruker jeg ca 70g finmalt fullkornsmel. Funker fint. 🙂
    Hurra hurra hurra til verdens beste sjokoladekake.

    Og takk for din matblogg som deler disse fine og enkle oppskrifter.
    Jeg er en fan. 🙂

    • Reply Mat På Bordet 7. september 2015

      Hei Nancy
      Ja, det finnes utallig mange flinke matbloggere ‘der ute’ gøy at du også kjenner til add a pinch 🙂
      Og takk for tipset vedr å bytte ut melet – skal prøves neste gang!

  • Reply hanne 31. august 2015

    hva er en espresso? hvor mye?

    • Reply Mat På Bordet 1. september 2015

      Hei Hanne
      Her kan du lese hva en espresso er
      Kan du ikke lage en espresso kan du blande sammen en ekstra sterk kaffe – ca 1.dl – med pulverkaffe og vann.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »