Jeg simpelthen elsker å spise middag ut av en skål. Jeg liker konseptet å begynne med en base med nudler, ris, quinoa eller lignende, gjerne allerede smaksatt med en saus og litt grønnsaker og så toppe det hele med alt mulig annet godt. Sjekk for eksempel denne nudelretten jeg lagde i sommer.
I dette tilfellet består basen av basmatiris og grønnkål toppet med laks penslet med teriyakisaus, ovnsbakt brokkoli og deilig myk avokado. Strø litt vårløk og ristet sesamfrø på toppen av det hele og du har en vidunderlig skål med mat i hendene dine.
Du stusser kanskje over avokadoen her, men ha den med. Det er noe vanvittig deilig med den litt kremete konsistensen og den sarte smaken opp mot alle de andre ingrediensene som gjør den nesten uunnværlig.
Teriyakilaks med grønnkål, brokkoli og avokado, 4 porsjoner
ingredienser
ca. 800g ben- og skinnfri laks
100g grønnkål, skjært i strimler
ca. 300g basmatiris (gjerne fullkorn)
en brokkoli, toppen delt i mindre buketter, stilken skrelt og skjært i tynne skiver
Teriyakisaus*
250 ml soyasaus
4 ss riseddik (kan erstattes med limesaft)
1 ss sesamolje
150g brun sukker
1 ss honning
1 ts malt ingefær
1 hvitløksfedd, finrevet
Tilbehør
ristet sesamfrø
vårløk
en avokado, delt i båter
fremgangsmåte
*du kan selvsagt kjøpe ferdig teriyakisaus om du ikke vil lage din egen…
ovn temp 200C
Lag teriyakisaus. Bland alle sausingrediensene sammen i en kjele og la det koke opp under omrøring. Kok det noen minutter til det tykner noe – den skal være litt sirupsaktig. La sausen avkjøle.
Kok opp ris, gjerne i litt buljong. Når risen er ferdigkokt rører du inn grønnkål, setter på lokket og lar det trekke videre.
Skjær laksen i mindre biter og pensle med teriyakisaus.
Fordel brokkoli på et stekebrett og ha over litt sesamolje.
Sett laks og brokkoli i ovnen samtidig og stek i 3-5 minutter.
Fordel ris med grønnkål i skåler og topp med litt ovvnsbakt brokkoli, teriyaki laks og avokado. Strø med sesamfrø og vårløk.
Hei – skal lage laksen med teriyaki saus, kan jeg erstatte risen med quinoasalat i bunnen – dette skal da være til lunch – og tenker den litt lettere. Mvh Rikki
Hei Mari
Sausen trenger ikke bli så veldig tykk, bare litt sirupsaktig.
Om det ikke skjer kan du tilsette litt maisenna rørt ut i litt vann. Vær forsiktig, det kan fort bli for tykt om du tilsetter for mye.
Lykke til!
ina:)
Fantastisk godt! Byttet ut basmati med Superris fra Bare Bra (fullkornsris med quinoa, bokhvete og sortøyebønner). Absolutt en bryllupsmiddag for 2 verdig! Den skal garantert lages flere ganger! Takk <3
Rask mat som alle likte. Å blande grønnsaker i kokt ris er en flott måte å gjøre måltidet både sunnere og bedre. Vi var mange, oppskriften ble multiplisert, og stekebrettet ble fylt opp av laksen. Vi dampet derfor brokkolien ved siden av. Kjempegodt – inngår herved blant favorittene.
Veldig godt og så lettvint. Hele familien likte dette, også barna på 5 og 7 🙂 Den siste tiden har vi laget mange av dine oppskrifter og alt er helt topp! Du er helt klart vår største mat-inspirasjonskilde for tiden.
Helt nydelig! Så mange gode smaker! Hadde laksen og brokkolien et par min. lenger i ovnen, men det er jo smak og behag 🙂 Ble en herlig lørdagsmiddag vi kommer til å lage igjen mange ganger!
Mmm, dette var skikkelig, skikkelig godt!
Hei – skal lage laksen med teriyaki saus, kan jeg erstatte risen med quinoasalat i bunnen – dette skal da være til lunch – og tenker den litt lettere. Mvh Rikki
Hei Rikki!
Ja, quinoa hadde passet helt supert!!
Håper det smaker!
ina 🙂
Hei, har forsøkt meg på å lage teriyakisausen. Den har nå kokt i 15min, og det er ikke antydning til at den skal tykne. Hva gjør jeg feil?
Hei Mari
Sausen trenger ikke bli så veldig tykk, bare litt sirupsaktig.
Om det ikke skjer kan du tilsette litt maisenna rørt ut i litt vann. Vær forsiktig, det kan fort bli for tykt om du tilsetter for mye.
Lykke til!
ina:)
Ser godt ut! Mulig jeg er treg, men hvor lenge skal det trekke etter at man har hatt kålen oppi risen?
Hei Ingrid
Du lar det trekke så lenge det tar deg å gjøre ferdig resten av retten 🙂 Lykke til!
Fantastisk godt! Byttet ut basmati med Superris fra Bare Bra (fullkornsris med quinoa, bokhvete og sortøyebønner). Absolutt en bryllupsmiddag for 2 verdig! Den skal garantert lages flere ganger! Takk <3
Høres godt ut Gunn!
Så koselig at du valgte dette som bryllupsmiddag ❤️
Utrolig godt med mango til og!!
Oooo nam, ja Celine!!!
Rask mat som alle likte. Å blande grønnsaker i kokt ris er en flott måte å gjøre måltidet både sunnere og bedre. Vi var mange, oppskriften ble multiplisert, og stekebrettet ble fylt opp av laksen. Vi dampet derfor brokkolien ved siden av. Kjempegodt – inngår herved blant favorittene.
Hei Britt!
Hurra!!! <3
Utrolig godt! Har spist det tre dager på rad nå jeg
Ha, ha så bra Ninni.
Bra valg av oppskrift når du først skulle spise det samme 3 dager på rad
Veldig godt og så lettvint. Hele familien likte dette, også barna på 5 og 7 🙂 Den siste tiden har vi laget mange av dine oppskrifter og alt er helt topp! Du er helt klart vår største mat-inspirasjonskilde for tiden.
Akkurat det vi trengte i dag! Veldig god oppskrift som vi garantert lager igjen.
Så bra – det var hyggelig å høre Siv Iren 🙂
Helt nydelig! Så mange gode smaker! Hadde laksen og brokkolien et par min. lenger i ovnen, men det er jo smak og behag 🙂 Ble en herlig lørdagsmiddag vi kommer til å lage igjen mange ganger!
Så hyggelig å høre at det smakte Hilde 🙂
Nam. Stor suksess ved middagsbordet idag. Helt topp med en enkel fiskeoppskrift. Vi presset litt limesaft over til slutt.
Herlig Christine!
Og strålende idé med limesaft!!