Kokosflarn

kokosflarn

Julen er full av tradisjoner, noen går i arv, noen er nye blir til underveis. Noen tradisjoner må tilpasses og det er det selvsagt også rom for.

I min familie har vi en blanding av amerikanske, tyske og norske tradisjoner når det gjelder julebaksten. Etter mye flytting har også dessverre mange håndskrevne oppskrifter og personlige kokebøker forsvunnet, men minnene er der fortsatt. Kokosflarn er en av de norske julekakene jeg minnes gjorde mest inntrykk når jeg flyttet til Norge som tenåring. Alt med kokos går i prinsipp rett ned hos meg, og en seig men samtidig sprø kjeks med masse kokos smak måtte jo bare å bli en vinner.

Oppskriften jeg har kommet frem til her en en blanding av minner, søk i kokebøker og nett og litt prat med bakeglade venninner. Det tok 6 ganger før oppskriften ble riktig men her er den omsider.

Denne kokosflarnen er kanskje litt mindre søt enn den du er vant til og mindre fet, hvis jeg kan si det sånn. Vil du ha de litt søtere kan du gjerne pensle et lag med hvit sjokolade på undersiden av flarnen for eksempel. Som du ser på bildet har jeg strødd litt smeltet (mørk) sjokolade på toppen, det er også et alternativ.

Kokosflarn deigen lages raskt, det som tar litt tid og vil trenge litt oppmerksomhet er stekingen. Pass på at du plasserer deigen med god mellomrom (jeg fikk plass til 9 på et brett) og holde øye med de under stekingen. Et minutt eller to for mye resulterer i overstekte/brente flarn.

Kokosflarn, ca. 30 stykker

ingredienser
  • 50g smeltet, avkjølt smør eller margarin
  • 50g sukker
  • 100g kokosmasse
  • 1 ss  hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ss lys sirup
  • 1 egg
fremgangsmåte

Ovn temp 170C

Smelt smør eller margarin og la den avkjøle.

Bland sukker med kokosmasse, hvetemel og bakepulver. Hell den smeltede margarinen over sammen med sirupen og egget. Bland raskt sammen for hånd.

Bruk en teskje til å fordele deigen i små hauger på et bakebrett dekket med bakepapir. Trykk de lett ned slik at de former sirkler.

Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 6 minutter. Hold godt øye med, de blir fort overstekte. De er ferdige når de har gyldne kanter.

La de hvile en liten stund på bakeplaten før du flytter de over på rist.

Når de er helt avkjølte kan du strø de med litt smeltet sjokolade om du ønsker men de er også gode uten. La sjokoladen stivne før du legger kjeksene i tett kakeboks for oppbevaring.

Kokosflarn

Har du noen oppskrifter på julebakst som du bruker år etter år?

 

Kommentarer

  • Reply Lise Futtrup 7. desember 2015

    Hei Jeg bakte disse i går, og de ble nydelige. Men de er fremdeles myke. Hvor lang tid tar det før de blir stive?

    • Reply Mat På Bordet 8. desember 2015

      Hei Lise!
      Det høres nesten ut som om de litt understekte – de stivner som regel når de er helt avkjølt.

  • Reply Margrethe 21. november 2015

    Kan man bruke noe annet i steden for hvetemel? Jeg tåler ikke gluten.

    • Reply Mat På Bordet 21. november 2015

      Hei Margrethe

      Vet du, jeg prøvde med kokosmel, men jeg synes ikke det funket helt.
      Hvis du tåler speltmel så hadde jeg prøvd det 🙂

      • Reply Anne Havåg Holter-Hovind 23. november 2015

        pst: det er faktisk mer gluten i spelt enn i hvetemel 😉

  • Reply RK 18. november 2015

    Kokosflarn

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »