Julen er full av tradisjoner, noen går i arv, noen er nye blir til underveis. Noen tradisjoner må tilpasses og det er det selvsagt også rom for.
I min familie har vi en blanding av amerikanske, tyske og norske tradisjoner når det gjelder julebaksten. Etter mye flytting har også dessverre mange håndskrevne oppskrifter og personlige kokebøker forsvunnet, men minnene er der fortsatt. Kokosflarn er en av de norske julekakene jeg minnes gjorde mest inntrykk når jeg flyttet til Norge som tenåring. Alt med kokos går i prinsipp rett ned hos meg, og en seig men samtidig sprø kjeks med masse kokos smak måtte jo bare å bli en vinner.
Oppskriften jeg har kommet frem til her en en blanding av minner, søk i kokebøker og nett og litt prat med bakeglade venninner. Det tok 6 ganger før oppskriften ble riktig men her er den omsider.
Denne kokosflarnen er kanskje litt mindre søt enn den du er vant til og mindre fet, hvis jeg kan si det sånn. Vil du ha de litt søtere kan du gjerne pensle et lag med hvit sjokolade på undersiden av flarnen for eksempel. Som du ser på bildet har jeg strødd litt smeltet (mørk) sjokolade på toppen, det er også et alternativ.
Kokosflarn deigen lages raskt, det som tar litt tid og vil trenge litt oppmerksomhet er stekingen. Pass på at du plasserer deigen med god mellomrom (jeg fikk plass til 9 på et brett) og holde øye med de under stekingen. Et minutt eller to for mye resulterer i overstekte/brente flarn.
Hei Jeg bakte disse i går, og de ble nydelige. Men de er fremdeles myke. Hvor lang tid tar det før de blir stive?
Hei Lise!
Det høres nesten ut som om de litt understekte – de stivner som regel når de er helt avkjølt.
Kan man bruke noe annet i steden for hvetemel? Jeg tåler ikke gluten.
Hei Margrethe
Vet du, jeg prøvde med kokosmel, men jeg synes ikke det funket helt.
Hvis du tåler speltmel så hadde jeg prøvd det 🙂
pst: det er faktisk mer gluten i spelt enn i hvetemel 😉
Kokosflarn