Biff Stroganoff

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff får barndomsminner til å strømme tilbake. Denne retten ble servert hjemme hos oss da jeg var barn i spesielle anledninger, og jeg elsket det! Jeg elsket det så mye at jeg ønsket det som middagsrett til min konfirmasjon.  Biff Stroganoff ble derfor produsert i store mengder dagen før konfirmasjonen men over natten surnet den på mystisk vis og ble uspiselig. Det ble fullstendig kaos, alle kontakter ble benyttet for å få tak i kjøtt på en søndag (dette er ørten år siden og lenge før søndagsåpne butikker) og biff Stroganoff ble laget enda en gang i full fart mens vi og gjestene var i kirken. Dagen ble reddet og jeg fikk min favoritt rett servert i konfirmasjonsselskapet, og nå dukker selvsagt historien om den sure Stroganoffen opp hver gang retten serveres i familien.

Hvorfor elsker jeg denne retten? Vanskelig å si. Kanskje det er fordi den er så mild, men samtidig kompleks i smaken. Kanskje det er fordi det nå er så mange minner knyttet til den. Kanskje fordi det er en enkel rett å lage? Kanskje fordi det er litt luksus over det hele.

Det finnes mange varianter på biff Stroganoff, dette er min som er slik jeg husker at den ble servert hjemme hos oss. Du vil kanskje stusse over at jeg har syltet agurk i den – det synes jeg er prikken over i’en. Norske agurker ligger i en litt for søt lake for min smak, jeg bruker derfor cornichons i denne oppskriften. Og ja, ikke glem sennepen, den er også med på å gi ekstra dybde til sausen.

Biff Stroganoff

ingredienser
  • 2 middelsstore gule løk skjært i tynne tynne skiver
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 200g sopp, renset, i skiver
  • 100 ml tørr hvitvin
  • 500ml kjøttbuljong
  • 500g biffkjøtt (mørbrad, flatbiff eller entrecôte) i strimler
  • 2dl crème fraîche
  • 2 ts Dijon sennep
  • 4-6 cornichons i små terninger
  • smør og olivenolje til steking
  • salt, pepper
  • persille til pynt
fremgangsmåte

Fres løk og hvitløk på svak varme i 2ss smør til den er myk (5-10minutter). Tilsett sopp og stek videre.

Skru opp varmen og hell i vinen og 1.5 dl av buljongen opp i gryta. Kok det hele opp. Rør av og til. Når det meste av væsken har fordampet har du løkblandingen over i en bolle.

La gryta bli varm igjen og ha opp i 1ss smør og litt olivenolje – det skal være så varmt at det freser. Stek kjøttet.

Ha løkblandingen tilbake i gryta og tilsett resten av buljongen. La det hele få et oppkok, skru så ned varmen slik at det småkoker. La det småkoke en 10 minutters tid.

Rør inn crème fraîche og dijon sennep. Smak til med salt og pepper (du trenger ikke mye). Ha opp i cornichons like før servering og pynt med persille.

Retten serveres med spaetzle, brede nudler (fettuccine for eksempel) eller ris.

Biff stroganoff

Håper det smaker!

Kommentarer

  • Reply Trude Ribemo 7. februar 2021

    Dette var en ny variant for meg. Ser veldig godt ut, så den skal jeg prøve.

  • Reply Vivian Torp 29. september 2019

    Best uten tomatpuré, men jeg synes at det trengs paprika for den gode «stroganoff-smaken» med et hint av 70-tall 🙂

    • Reply Mat På Bordet 5. oktober 2019

      Jeg er enig Vivian – helt klart best uten tomatpuré.
      Og ja, paprika er slett ikke dumt å ha med 🙂
      hilsen
      ina 🙂

  • Reply Anne 26. mars 2019

    Er det mulig å bruke grytekjøtt i stedet for de kjøttstykkene du har nevnt..? Hvor lenge vil du da koke den? Takk for mange fine oppskrifter

    • Reply Mat På Bordet 20. oktober 2019

      Hei Anne
      Denne stroganoffen skal ikke langtidkokes, så derfor kan du ikke bruke grytekjøtt.
      hilsen
      ina

  • Reply May Iselin 10. november 2016

    Ser at det er mange oppskrifter på stroganoff som inneholder tomatpuré, mens der er like mange uten – hva er egentlig «fasiten»? Hehe.

    • Reply Mat På Bordet 13. november 2016

      Hei May Iselin!
      Jeg har aldri brukt tomatpuré i stroganoffen!! For meg skal det være en ren rømmesaus, ikke noe tomatpuré.
      Men som med alle retter finnes det mange variasjoner og det er lov å lage retten akkurat som man liker det best 🙂

  • Reply Mari 5. oktober 2016

    Hei! Hvor mange personer er denne gryta laget til? Ca 🙂

    • Reply Mat På Bordet 7. oktober 2016

      Hei Mari! Denen er laget for 4 personer 🙂

  • Reply charlotte 18. januar 2016

    Har du noen erstatning for hvitvin? Kan man bruke hvitvinseddik? evt hvor mye?

    • Reply Mat På Bordet 18. januar 2016

      Hei Charlotte

      Du kan gjerne sløyfe hvitvinen helt. Den gir ekstra dybde til retten men, det smaker også fenomenalt godt uten 🙂

  • Reply SlyreSvein69 16. januar 2016

    Dette ser ut som en herlig rett. Ser fram til å prøve denne i kveld.

    • Reply Mat På Bordet 29. januar 2016

      Så bra Slyre – håper det smakte!

  • Reply SlyreSvein69 16. januar 2016

    Dette ser ut som en herlig rett. Ser fram til å prøve denne i kveld

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2016

      å ja, det er bare å glede seg SlyreSvein 🙂

  • Reply Line 15. januar 2016

    Åh, denna var nyyydelig! Siden vi ikke er så glad i sopp så bytta vi det ut med pastinakk, kjempegodt!

    • Reply Mat På Bordet 16. januar 2016

      Så bra Line!
      Du kan selvsagt droppe soppen om du ønsker, men pastinakken hørtes ut som en god erstatning!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »