Samosas

Samosa

Samosas ja, disse deilige indiske, håndholdte snacksene. Indias svar på vårruller kanskje? Tja, ikke helt.

Prinsippet er dog litt det samme. Deilig spicy fyll pakkes inn i deig og stekes, bakes eller friteres. Fyllet kan være så mangt og i dette tilfellet skal jeg gjengi oppskrifter på en vegetarvariant laget med rødbeter og en kjøttvariant laget med lam.

Det er helt umulig å si hvilken som er best, server de gjerne begge to. Har du til overs kan de varmes opp og spises neste dag, eller du kan fryse de til en senere anledning. En god (spicy) chutney anbefales for å kunne dyppe i, dette finner du i butikken eller kan lage selv (lenke nederst i innlegget).

Samosas med rødbete og feta

Samosas med rødbete og fetaost – ca. 20 samosas

  • 400g rødbete, kokt og avkjølt
  • 200g fetaost i terninger
  • 4 vårløk, finhakket
  • en liten bunt frisk koriander, finhakket
  • 1 grønn chili, finhakket (uten frø for en mildere variant)
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts ristet karve
  • 1 ts garam masala
  •  1/2 salt
  • 1 pakke (250g) filodeig
  • 50 g smeltet smør

Ovn temp 200C

Mos den kokte rødbeten. Ha rødbeten opp i en stekepanne og stek for å bli kvitt ekstra væske. Ha rødbeten i en skål og bland med fetaost, vårløk, koriander. chili, hvitløk, karve og garam masala og salt. Smak. Blandingen skal ha masse smak – husk at innholdet blir mildere når den er pakket inn i deig. Vil du ha det litt mer spicy kan du tilsettes chilipulver.

Ta frem to ark med filodeig, pakk resten godt ned slik at det ikke tørker ut. Pensle det ene arket med smør og legg det andre arket opp på. Skjær arket i 4 lange, like brede strimler.

Legg en god spiseskje med rødbete fyllet nederst på den en strimlen. Brett det ene hjørnet diagonalt over fyllet for å lage en trekant. Brett så trekanten over seg selv og fortsett til du har brukt hele strimlen. Pensle enden med litt smeltet smør og ‘lim’ den fast. Legg samosaen på ett bakebrett dekket med bakepapir og dekk til. Begynn på neste samosa og fortsett til du ikke har mer fyll igjen.

Pensle samosaene med smør og strø med sesamfrø (valgfritt). Sett de i forvarmet ovn og stek i 20- 25 minutter til de er gyldne.

La de avkjøle noe før servering.

Samosas med lam og mynteSamosas med lam og mynte – ca. 20 samosas

  • olje til steking
  • 1 ts karve
  • 2 løk, finhakket
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 500 g kjøttdeig av lam
  • 1 1/2 ts spisskumin
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts garam masala
  • 2 ss finrevet fersk ingefær
  • 1/2 ts chilipulver
  • 1 ts salt
  • 4 ss finhakket frisk mynte
  • 1 pakke (250g) filodeig
  • 50 g smør

Varm opp litt olje i en stekepanne. Ha opp i karve og stek ett minutt eller to. Ha opp i løk og stek videre noen minutter til de begynner å få litt farge. Ha opp i hvitløk.

Ha så kjøttet opp i stekepannen og stek. Når kjøttet er nesten gjennomstekt har du opp i krydderet – spisskumin, garam masala, ingefær, chilipulver og salt. Ha alt over i en bolle når kjøttet er gjennomstekt og la det avkjøle. Rør inn mynten.

Ta frem to ark med filodeig, pakk resten godt ned slik at det ikke tørker ut. Pensle det ene arket med smør og legg det andre arket opp på. Skjær arket i 4 lange, like brede strimler.

Legg en god spiseskje med lamfyllet nederst på den en strimlen. Brett det ene hjørnet diagonalt over fyllet for å lage en trekant. Brett så trekanten over seg selv og fortsett til du har brukt hele strimlen. Pensle enden med litt smeltet smør og ‘lim’ den fast. Legg samosaen på ett bakebrett dekket med bakepapir og dekk til. Begynn på neste samosa og fortsett til du ikke har mer fyll igjen.

Pensle samosaene med smør og strø med sesamfrø (valgfritt). Sett de i forvarmet ovn og stek i 20- 25 minutter til de er gyldne.

La de avkjøle noe før servering.

Oppskriftene er hentet fra den fine boken til Meera Sodha, Made in India: Cooked in Britain: Recipes from an Indian Family Kitchen.

Du vil kanskje også like:

samosas

Indiske Samosas : Disse samosaene er fylt med krydrete grønnsaker og pakket inn i tynne lag av filodeig

MangochutneyHjemmelaget mangochutney – bestemm selv hvor søt eller spicy du vil ha den.

Fenomnal god kylling curry

Fenomenal god kylling curry – samosas først, curry etterpå..

Kommentarer

  • Reply charlotte 29. januar 2018

    hei!

    Hvilken mørk saus er det du dypper i? Det som er avbildet er vel ikke chutney?

    • Reply Mat På Bordet 4. februar 2018

      Hei Charlotte
      Om jeg husker riktig, så var det en daddelchutney 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »