Deilig rugbrød

Deilig rugbrød

Av og til må man gjøre ting to ganger. Eller tre ganger før det sitter. Denne oppskriften ga ok brød første gangen jeg prøvde, andre gangen ble den super. Og det er selvsagt den nye, reviderte oppskriften du får her.

Igjen så er det Tjukkmjølk fra Røros som jeg kjøpte på Matstreif i september (den har utrolig lang holdbarhet) som var utslagsgivende. Saftig, deilig brød full av smak ble det, og se hvor vakker den  ble. Tja, nå skal ikke tjukkmjølken få æren for at brødet ble så pen, jeg tenker at jeg takker meg selv for det …

Her er oppskriften da, har du ikke tjukkmjølk så er kulturmelk et godt alternativ. Men prøv tjukkmjølk – har de det ikke på butikken din kan du alltids be de ta det inn for deg.

Deilig rugbrød

Deilig rugbrød – lager 2 brød

  • 500g sammalt rug, grovmalt
  • 700g hvetemel
  • 100g rugflak
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ss  havsaltflak
  • 5dl tjukkmjølk eller kulturmelk
  • 3 dl vann
  • 2 ss maltekstrakt

Ovn temp 220°

Bland sammalt rug, hvetemel, rugflak, tørrgjær og salt i bollen til kjøkkenmaskinen.

Bland tjukkmjølk med vann og maltekstrakt.

Sett kjøkkenmaskinen i gang og hell opp i det våte. La maskinen elte deigen på sakte fart i 15-20 minutter. Sett opp farten og la den elte 5-10 minutter til. Du skal ha en glatt og smidig deig som slipper bollen men som fortsatt er litt klissete.

Dekk deigen til og la den hvile en times tid.

Del deigen i to og form to brød. Legg de opp i en brødform (husk å kle de med bakepapir om du må), dekk de til og la de etterheve 30-40 minutter.

Pensle toppene med vann eller melk og strø litt rugflak på toppen. Sett brødene i forvarmet ovn og stek i 40 minutter. Sjekk om de er ferdig ved å banke de lett på bunnen – de skal høres hule ut.

Ta brødene ut av formen og la de avkjøle på rist.

Brødet kan gjerne fryses.

Deilig rugbrød

 

Kommentarer

  • Reply Helle 19. oktober 2016

    Disse brødene vil jeg veldig gjerne prøve, men jeg lurer på hvilken str du bruker på brødformene? Vil gjerne få den like fine høyden på brødene som jeg ser at du har:-)

    • Reply Mat På Bordet 22. oktober 2016

      Hei Helle – jeg stekte de i former som var 23x13cm store 🙂

  • Reply Therese 13. oktober 2016

    hei, og takk for super blogg! Det eneste jeg pleier å savne er info om du bruker varmluft eller over/under-varme. Lyst å svare på det? 🙂

    • Reply Mat På Bordet 15. oktober 2016

      hei Therese!
      Ja, det kan jeg faktisk begynne å gjøre. Jeg bruker stort sett alltid varmluft, men skal bli flinkere til å presisere 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »