VANILJEHORN

vaniljehorn

Vaniljehorn – eller Vanillekipferl som de heter på tysk – er en av mine julefavoritter. De er hentet litt frem fra glemmeboken faktisk – det er vel over 20 år siden jeg lagde de sist selv. Jeg og en venninne hadde som tanke å lage mange slik at vi kunne gi bort i julegaver. Tidsmessig ble det en giga jobb, det tar litt tid å forme hver enkel horn, og vi endte opp med å sitte til langt på natt. Koselig var det da, men nå husker jeg på å bare lage en porsjon og heller gi noe som er mindre arbeidsintensivt bort som julegaver ♥

Hele Julekalenderen 2016 kan du se her.

VANILJEHORN (VANILLEKIPFERL) – lager 40-50 stykker

  • 200g hvetemel
  • 100g malte mandler
  • 80g sukker
  • frø fra en vaniljestang
  • 150 kaldt smør i terninger
  • 2 eggeplommer
  • melis og vaniljesukker til strø

Ovn temp 180°

Bland hvetemel og mandler. Bland vaniljefrøene med sukkeret og bland så inn i melblandingen.

Ha smør og egg opp i deigen og arbeid den raskt sammen med hendene til du har en homogen deig.

Du kan også lage deigen i en food prosessor. Ha alt opp i food prosessoren og kjør til deigen begynner å komme sammen. Hell deigen over på kjøkkenbenken og samle den sammen til en deig.

Pakk deigen i plast og sett kjølig en times tid.

Del deigen opp i biter og rull ut til pølser med en diameter på litt i underkant av 1cm. Skjær pølsene i 5-6 cm lengder og form til horn.

Sett hornene på en bakeplate og sett i forvarmet ovn. Stek i ca. 10 minutter. Hornene skal såvidt være litt gyldne.

Vaniljehorn

La hornene avkjøle litt på rist. Bland ca. 100g melis med 1ts vaniljesukker. Ha de fortsatt litt varme vaniljehornene i melisblandingen, løft de ut og la de avkjøle helt på rist. Alternativt kan du drysse melisen over de varme vaniljehornene.

Om hornene er for varme smelter melisen med en gang. La de derfor avkjøle noe før du dynker.

Vaniljehorn har lang holdbarhet i tett kakeboks. ♥

Vaniljehorn

Kommentarer

  • Reply wibeke 18. desember 2019

    Er det rå,eller kokte eggeplommer?

    • Reply Mat På Bordet 6. januar 2020

      Hei Wibeke
      Beklager, det er kanskje litt sent svar her – det er rå eggeplommer som skal brukes her.
      hilsen
      ina 🙂

  • Reply Cathrine 17. desember 2017

    Hei! Disse må prøves. Men lurte på en ting, skåldes mandlene først?

    • Reply Mat På Bordet 20. desember 2017

      Hei Cathrine
      Jeg er altfor lat til å skolde mandlene først 😉
      ina

  • Reply Irene Fett 5. desember 2016

    Ble så glad da jeg gjenkjente disse. Min mormor og min mor, som var tyske, bakte alltid disse til jul. Da min mor brått døde i sommer satt vi igjen uten oppskriften. Men nå gjenkjente jeg den. Gleder meg til å bake! Da blir det både god smak av jul og et godt minne av min mor og mormor.

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

      Å så koselig Irene at du gjenkjente baksten!
      Det er noe spesielt med oppskrifter/bakst som er blitt en del av en familietradisjon.
      Glad for at du følger bloggen og at jeg tilfeldigvis publiserte en oppskrift du hadde behov for.
      God jul til deg og dine ❤️

  • Reply Isabella 2. desember 2016

    Kan jeg bruke noe annet enn mandler siden vi har noen med notteallergi i familien?

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

      Hei Isabella
      Da blir det dessverre ikke vaniljehorn, sånn på ordentlig. Du kan prøve å erstatte nøttene med hvetemel, uten å ha prøvd det selv vil jeg tro at du kanskje trenger litt mindre mel enn nøtter. Her må du nesten bare prøve deg frem… <3

  • Reply Karoline 2. desember 2016

    Disse er skikkelig gode! Lagde de for første gang i fjor med min tyske venninne, så spørs om vi ikke må gjenta suksessen i år 🙂 Kjekt å få oppskrifter på litt andre julekaker enn de faste som alle har oppskrift på, så gleder meg til å følge med på de kommende oppskriftene 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »