JULEBOLLER – saftige boller med rosiner og sukat

juleboller

Skal man bake boller i desember så må det jo være juleboller!

Myke, saftige boller med rosiner (eller korinter) og sukat. Yum!

Hvis du vil lage litt julestemning med bollene kan du sette de sammen som et juletre og servere de pyntet med noen små julekuler og drysset med litt ‘snø’.

Tips

Juleboller er best rett fra ovnen, det må innrømmes. Får du ikke spist de på samme dag har du to alternativer:

  • frys bollene – ha de i plastposer og oppbevar i frysen. La de tine i romtemperatur og frisk de evt. litt opp ved å ha de kjapt i varm ovn
  • ha de i brødristeren neste dag, eller dagen etter det igjen. Server varme gjerne med litt smør og/eller brunost.

Har bollene blitt litt for tørre kan du alltids gjøre slik jeg gjorde med fjorårets panettone og lage en skikkelig digg dessert – sjekk oppskriften her. 

juleboller

JULEBOLLER – ca. 24 boller (alt. 1 stor eller 2 mindre julekaker)

  • 1 kg hvetemel
  • 2 ts kardemomme
  • 125g sukker
  • 1 pk tørrgjær
  • 5 dl kald melk
  • 200g kaldt smør i terninger
  • 150g rosiner eller korinter
  • 100g sukat

Fremgangsmåte

Ovn temp 200°

Finn frem kjøkkenmaskinen din og bland hvetemel, kardemomme, sukker og tørrgjær i bollen. La maskinen gå på saktefart (med eltekrok) og hell opp i melken.

Ha oppi smørterninger i omganger mens maskinen går.

La maskinen elte videre i ca. 10 minutter på sakte fart. Deigen skal være glatt og smidig. Sett opp farten på maskinen og elt i 5 minutter til.

Dekk til bollen og sett den et lunt sted. Har du heveprogram på ovnen den kan du benytte den. La deigen heve til doblet i størrelse.

Hell deigen over på en lett melet flate, elt den lett, rull den ut til en pølse og skjær den i 24 like store emner. Trill deigen til boller og sett på et stekebrett dekket med bakepapir.

Dekk til bollene og sett et lunt sted (gjerne tilbake i ovnen med heveprogram) og la detterheve 30-40 minutter.

Pensle bollene med lett sammenvispet egg og sett i forvarmet stekeovn. Stek i 12-15 minutter til gyldne.

La bollene avkjøle på rist.

Sett gjerne bollene sammen til et juletre (du trenger et stort fat eller brett), og pynt med melis og jukedekor.

Har du ikke lyst å lage juletre av julebollene kan du alltids sette de på et fat ♥

juleboller

Kommentarer

  • Reply Rosa 8. desember 2016

    Åssen kjøkkenmaskin bruker du?

    • Reply Mat På Bordet 10. desember 2016

      Hei Rosa
      Jeg bruker en Bosch OptiMUM 🙂 Super maskin!!

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »