ELTEFRITT JULEBRØD – Julekalender dag 14

eltefritt julebrød

Ah, ja, jeg hører deg, dette er ikke første gang jeg poster en oppskrift på eltefritt julebrød her på bloggen. Men det er så lenge siden sist at jeg er ganske sikker på at du tilgir meg. Pluss at denne er jo litt annerledes enn de to andre jeg postet for ørten år siden (2011, overdriver litt her).

Så her er en ny variant. Om du mot formodning ikke har laget brød med den eltefrie metoden vil jeg anbefale at du tar en titt på denne filmen der jeg viser deg hvordan det gjøres (også opprinnelig postet for ørten år siden og sett over 100’000 ganger!!!!!!)

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg skjærer brødet. Jeg pleier å skjære den i to og så skjære halvdelen i to igjen. Så skjærer jeg skiver av den fjerdedelen. Det er enklere å håndtere og du får passe store skiver. Litt tungvint forklart, men se på bildet under så skjønner du sikkert hva jeg mener.

Disse skivene legger jeg som oftest i en plastpose og oppbevarer i frysen. Det er da veldig enkelt å fiske ut en skive, gi den noen minutter i brødristeren og nyte lunken ‘nybakt’ julebrød når som helst.

eltefritt julebrød

Eltefritt julebrød – et brød
 • 350g hvetemel
 • 150g speltmel
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1/2s ts kardemomme
 • 50g sukker
 • 100g rosiner
 • 100g grovhakkede mandler
 • 100g smeltet smør
 • 2dl melk
 • vann

Ovn temp 250° – du trenger en ovnsfast gryte som rommer ca. 4.2 liter

Bland hvetemel med speltmel, tørrgjær, kardemomme, sukker, rosiner og grovhakkede mandler.

Smelt smøret og ha det opp i et målebeger. Hell opp i melken og fyll på med nok vann slik at du har totalt 5 dl med væske. Rør dette inn i melblandingen.

Dekk deigen til og la den hvile på kjøkkenbenken mellom 12 og 18 timer.

eltefritt julebrød

Legg et stykke bakepapir på benken og strø med hvetemel. Hell deigen over på papiret og bret deigen noen ganger til du får en relativ fast form. Dekk deigen til og la den heve et lunt sted et par timers tid.

Sett en ovnsfast gryte i ovnen og sett den på 250° en halvtime før du skal steke brødet.

Ta gryta ut av ovnen og lemp brøddeigen i den varme gryta. Sett på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket, sett ned temperaturen til 200° og stek videre i 15 minutter.

eltefritt julebrød

Ta brødet ut av gryta og la den avkjøle helt på rist før du skjærer den i skiver.

Nyt nystekt julebrød !

Kommentarer

 1. Reply Solveig 1. januar 2017

  Hvis jeg kun ønsker rosiner, og ingen mandler i brødet, hvordan bør jeg tilpasse resten av ingrediensene da?

 2. Reply Linn 15. desember 2016

  Nam nam 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Translate »