Saftig sitronkake med valmuefrø

Saftig sitronkake med valmuefrø

Tre forsøk tok det for å lage en saftig sitronkake med valmuefrø.

To forsøk ble for fett, for kompakte og for lite ‘sitronete’ i smak om man kan si det. Du skjønner hva jeg mener…

Men, her er den! Den vellykkede varianten som er bare helt perfekt om jeg skal si det selv. Saftig, syrlig og så lett som en sitronkake kan bli. Ååååå, jeg elsker den!!

Valmuefrø er helt frivillig. Liker du de ikke eller har du de ikke så er det bare å sløyfe de. Personlig så synes jeg at de må være med. Det gir litt struktur og litt smak.

Saftig sitronkake med valmuefrø

Saftig sitronkake med valmuefrø

ingredienser
  • 200g myk smør
  • 200g sukker
  • finrevet skall av 3 sitroner
  • 3 egg
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 250g hvetemel
  • 50g potetmel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 dl melk
  • saften av 2 sitroner
  • 2 ss valmuefrø
Glasur
  • saften av 1 sitron
  • melis
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

Rør smør, sukker og sitronskall lett og luftig. Tilsett egg, ett om gangen og rør godt inn i mellom. Rør inn vaniljeekstrakten.

Bland hvetemel med potetmel og bakepulver i en bolle.

Rør hvetemel inn i deigen vekselvis med melken. Rør til slutt inn sitronsaften og valmuefrø.

Hell deigen over i en brødform som du har kledd med bakepapir. Fordel deigen jevnt i formen.

Sett formen på nederste rille i forvarmet ovn.

Stek i 40-60 minutter. Steketiden vil variere med størrelse på formen.

Pass på kaken under steking, den har lett for å bli for brun på toppen. Dekk toppen med et stykke bakepapir om du ser at den begynner å få litt for mye farge. Kaken er ferdig når du tester med kakepinne og pinnen kommer ut ren.

La sitronkaken avkjøle noen minutter i formen før du løfter den over på en rist. La den avkjøle helt.

Lag glasuren. Rør melis inn i sitronsaften til du har en litt tykkere glasur. Fordel glasuren over toppen av kaken og pynt med noen valmuefrø om du bruker.

Saftig sitronkake med valmuefrø

 

Skjær sitronkaken i skiver og nyt med en kopp te for eksempel.

 

Mmmmm ♥

Kommentarer

  • Reply Christin Hagen 24. mars 2018

    Forsøkte å bake sitronkaken din, den ser jo så god ut. Følte jeg fulgte oppskriften slavisk. Kaken ble altfor sur i smaken altså. Men jeg hadde 3 store sitroner. Jeg brukte den silte saften av to sitroner i røren som oppskriften sier og saften av den siste i melisglasuren. Brukte cest av alle tre sitronene i sammen med smør og sukker som røres hvitt. Dette ble altfor mye. Det er kanskje litt dumt at det bare står antall sitroner og ikke noen måleenhet på hvor mye man skal ha oppi av selve saften? Har du noen gang målt opp hvor mye sitronsaften utgjør i dl for eksempel? Kaken ble stekt, tørr pinne uten deigrester fikk jeg etter 45 min. Avkjølte på rist slik oppskriften sier, og la den avkjølte kaken tilbake i brødformen og laget melisglasuren og hadde på. Da vi dagen etter tok den ut av formen og skar noen stykker hadde den likevel en «rårand» som tydet på for lite stekt. Jeg elsker egentlig sitronsmak, så jeg blei så skuffa over at den ble sånn. Har du noen tips til hva som har gått feil?

    • Reply Mat På Bordet 1. april 2018

      Hei Christin
      Leit å høre at kaken ikke ble helt slik den skulle.
      Du har et poeng at jeg burde ha målt opp både saft og skall – det er notert til neste gang.
      Et par tips fra meg. Smak deigen underveis. Kaker er som annen mat, det må smakes underveis slik at man kan justere til egen smak. Særlig sitronskall synes jeg er veldig personlig om man liker eller ikke, og ikke minst hvor mye man liker. Vær forsiktig neste gang, du kan alltid tilsette mer underveis.
      Å teste med kakepinne er som regel ganske nøyaktig. Jeg tester som oftest flere steder i kaken for å forsikre meg om at den virkelig er gjennomstekt.At det ble en rårand tyder på at den ikke var helt gjennomstekt. Prøver du oppskriften en gang til, anbefaler jeg at du steker den litt lengre.
      Det var det jeg hadde å komme med, håper det hjalp og at du føler for å prøve en gang til.
      ina 🙂

      • Reply Christin Schau Hagen 21. mai 2018

        Hei igjen
        Har bakt den flere ganger nå, og nå har jeg tilsatt etter smak. Det ble myyye mindre sitronsaft. Men nå smaker den kjempegodt. 🙂

        Hilsen
        Christin

        • Reply Mat På Bordet 23. mai 2018

          Hei Christin
          Så bra! Glad for å høre at kaken ble som du ønsker til slutt 🙂
          ina

  • Reply Liv Marit 6. november 2017

    Denne sitronkaka vil jeg prøve, er veldig glad i sitron! Jeg ser at det reklameres for Melange Flytende med Smør, i stedet for smør i kake, fordi det da ikke er nødvendig å smelte smør. Det er ikke store jobben, spør du meg, men f.eks på hytta har jeg ofte ikke smør.

    Tror du at det går like greitt med flytende melange med smør i denne kaka?

    Jeg kan også tenke meg å prøve å lage nugatti selv etter din oppskrift, og erstatte smøret der også med samme melange-varianten. Hva tror du?

    • Reply Mat På Bordet 9. desember 2017

      Hei Liv Marit!
      Sorry, det ble et veldig sent svar på dine spørsmål.
      I denne oppskriften er det et poeng å piske smør og sukker til en luftig masse. Det får du ikke til med flytende Melange. Men, du kan bruke ‘vanlig’ Melange om du ønsker.
      I nugatti oppskriften bør det dog funke 🙂
      ina

  • Reply Kaja 20. august 2017

    Hei, kan man erstatte potetmelet med med hvetemel?

    • Reply Mat På Bordet 20. august 2017

      Hei Kaja
      Det kan du. Potetmelet er blandet inn i hvetemelet for å gjøre kaken litt lettere.

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »