De er her – kanelboller med appelsin og jammen er de gode!
Man kan jo spørre seg selv om det er mulig å gjøre noe som er så godt i utgangspunktet – kanelboller altså – enda bedre. Muligheten er i hvertfall verdt å undersøke synes jeg og her er resultatet.
Kanelboller med appelsin er ikke noe ny greier – det er ganske utbredt i USA. Google ‘orange cinnamon rolls’ for eksempel og du vil finne fluks med oppskrifter i tillegg til noen varianter av ferdigboller. Dette er min variant og den er basert på en oppskrift jeg fant i boken Big american cookbook skrevet av Mario Batali. (Boken anbefales om du er glad i amerikansk mat).
Så hvor kommer appelsin inn i bildet? Du finner litt appelsinskall i deigen og litt i kremost fyllet. Appelsinsaft finner du i glasuren og i rosinene som har fått trekke seg i appelsinjus mens deigen har hevet. Godt med appelsinsmak gjennom hele bollen med andre ord.
Dette er supergode kanelboller med frisk smak av appelsin. Stor tommel opp for disse her i huset…
Kanelboller med appelsin
ingredienser
Bolledeig
500g hvetemel
50g sukker
1/2 pose tørrgjær
250ml melk
1 egg
finrevet skall av en appelsin
100g smør eller margarin i terninger
Fyll
200g kremost
100g sukker
finrevet skall og saften av en appelsin
50g rosiner
2ts kanel
Glasur
ca. 200g melis
appelsinsaft
fremgangsmåte
Ovn temp. 200°
Lag deigen . Rør sammen hvetemel, sukker og tørrgjær. Pisk melk, egg og appeslinskall lett sammen.
Ha det våte i det tørre og sett kjøkkenmaskinen i gang på lav hastighet. Elt til deigen begynner å komme sammen. Ha i smøret/margarinen, en terning av gangen, mens maskinen elter.
La maskinen elte videre (sett gjerne hastigheten opp litt etterhvert) til deigen er glatt og smidig. Dette tar ca. 15 minutter.
Dekk deigen til og la den hvile 60-90 minutter, eller til den har doblet i størrelse.
Lag fyllet. Bland kremost med sukker og appelsinskall. Hell noe av appelsinjusen over rosinene og la de stå og trekke.
Hell deigen over på en lett melet flate. Kjevle den ut til en firkant ca. 30x50cm stor.
Smør fyllet jevnt utover deigen. Hell av jusen fra rosinene og strø de over deigen. Strø kanel over fyllet.
Rull deigen sammen til en lang pølse og skjær den i like tykke skiver (jeg skjærte 16 skiver).
Legg kanelbollen i en langpanne eller bakebrett dekket med bakepapir. Dekk kanelbollene til og la de etterheve en halvtimes tid.
Sett kanelbollene i forvarmet ovn og stek i ca. 20minutter hvis du har satt de i en langpanne, ca. 10 minutter om du har lagt de på et brett.
La kanelbollene avkjøle noe i formen før du legger de over på en rist.
Ha nok appelsinjus i melisen til å lage en rennende glasur og hell over bollene. De er nå klare for servering – nyt!!
Disse ble bare fabelaktige. Jeg hadde ikke kremost så det ble fylt med smør kryddet med kanel, litt juice og appelsinskall. Måtte steke dem litt lengre enn anbefalt. Saftige og friske med appelsinsmak. Og lekker å se på tett sammen. Hadde for mange for brettet så brukte brødform og laget en rad av tett sittende boller, det ble også veldig fint!
Takk for flott inpisrerende oppskrift og bilde, og blogg Ina!
Hei Nathalie!
Liker å høre at du ikke helt følger oppskriften, men improviserer der du kan/må.
Så liker jeg også å høre at resultatet ble bra, og viktigst av alt, at det smakte.
Tror jeg må prøve å steke en rekke med kanelboller i brødform neste gang jeg og – ser for meg at det ble fint.
Hyggelig at du følger med på bloggen Nathalie – fortsatt fin påske!
ina
Disse ble bare fabelaktige. Jeg hadde ikke kremost så det ble fylt med smør kryddet med kanel, litt juice og appelsinskall. Måtte steke dem litt lengre enn anbefalt. Saftige og friske med appelsinsmak. Og lekker å se på tett sammen. Hadde for mange for brettet så brukte brødform og laget en rad av tett sittende boller, det ble også veldig fint!
Takk for flott inpisrerende oppskrift og bilde, og blogg Ina!
Hei Nathalie!
Liker å høre at du ikke helt følger oppskriften, men improviserer der du kan/må.
Så liker jeg også å høre at resultatet ble bra, og viktigst av alt, at det smakte.
Tror jeg må prøve å steke en rekke med kanelboller i brødform neste gang jeg og – ser for meg at det ble fint.
Hyggelig at du følger med på bloggen Nathalie – fortsatt fin påske!
ina