Halvgrove kanelboller

Halvgrove kanelboller

Halvgrove kanelboller.

Jeg lagde kanelboller på fjellet denne helgen (sjekk instagram) og dæven så gode de var. De gikk også unna, for hva er vel bedre enn å gå seg en lang tur, komme hjem og spise lunkne kanelboller? Ikke mye, skal jeg si deg.

Vel hjemme igjen slo det meg at hvis man skal spise kanelboller ofte (og det er jo fare for det nå som høsten er her og vinteren er i anmarsj) kunne det kanskje være en idé å lage, om ikke en grov variant, i hvert fall en halvgrov variant. Som sagt, så gjort.

Her har du oppskriften på halvgrove kanelboller laget med speltmel. Iht. brød kalkulatoren hos brød og korn kan du bytte ut siktet speltmel med siktet hvetemel og fortsatt ha halvgrove kanelboller. Den saken er da opp til deg. Til info er speltmel dyrere enn hvetemel.

Så her har du de, kanelboller som du kan spise med litt bedre samvittighet. Anbefaler også en tur før eller etter at de spises  ♥

Halvgrove kanelboller

Du finner en hel del oppskrifter på boller/snurrer/knuter her på bloggen – jeg er forferdelig glad i deg nemlig. Ta gjerne en titt på disse oppskriftene også:

Halvgrove kanelboller – 16 stykker

ingredienser
Deigen
  • 300g siktet speltmel
  • 300g sammalt speltmel
  • 1 ts tørrgjær
  • 50 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 3 dl melk, fingervarm
  • 100g smør eller margarin i små terninger
Fyll
  • 150 g smør eller margarin
  • 100g sukker
  • 2ts kanel
  • 50g hasselnøtter, grovhakket
pensling
  • 1 egg
  • ca. 2 ss finhakket hasselnøtter
  • perlesukker
fremgangsmåte

Halvgrove kanelboller

Ovn temp 220°

Lag deigen. Bland speltmel med tørrgjær, sukker og kardemomme. Ha melken i det tørre og elt for hånd eller med maskin til du har en smidig deig. Skjær smøret/margarinen i terninger og tilsett deigen mens den eltes. Fortsett til all smør/margarinen er tilsatt og du har en glatt og smidig deig.

Dekk deigen til og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted. (ca. en time). Sett smøret/margarinen som skal brukes til fyllet fremme på kjøkkenbenken slik at den er myk til du skal bruke den.

Lag fyllet. Mos det myke smøret/margarinen med sukker og kanel.

Grovhakk hasselnøttene.

Rull deigen ut til en stor firkant (ca. 40x50cm) og smør fyllet jevnt utover. Strø hasselnøttene jevnt utover.

Brett en tredjedel av deigen inn mot midten. Brett den andre tredjedelen over den igjen.

Skjær deigen i 16 strimler. Tvinn strimmelen og knyt den rundt fingrene. Ta gjerne en titt på denne reelen på Instagram for å se hvordan man tvinner og lager knuter med strimlene.

Legg kanelbollene på et stekebrett dekket med bakepapir. Dekk de til og sett de et lunt sted for å etterheve i 30-40 minutter.

Pensle kanelbollene forsiktig med egg, strø med hasselnøtter og perlesukker og sett i forvarmet ovn.

Stek i 10-12 minutter og la de avkjøle noe på rist før du kaster deg over de.

Kanelboller kan gjerne fryses.

Halvgrove kanelboller

PS. om du skal lykkes med kanelbollene er det viktig at du lar deigen heve ordentlig begge gangene.

Lykke til!!

 

 

Kommentarer

  • Reply Rebecca 3. oktober 2020

    Hei

    Er det riktig med 1 teskje tørrgjær som det står i oppskriften?

    Jeg har nå gått gjennom alle stegene for å sette sammen deigen, men den vil ikke heve. Melken varmet jeg forsiktig opp, så den skal ikke ha noe med dette å gjøre.

    Når jeg leser andre oppskrifter med speltmel, er det 1/2 pose tørrgjær som skal til.

    Kan det være at deigen skal heve 2-3 timer eller lenger?

    Håper på raskt svar;)

    • Reply Mat På Bordet 3. oktober 2020

      Hei Rebecca
      Hmmm, det er en stund siden jeg har laget disse.
      Jeg ville gitt deigen mer tid, latt den stå et lunt sted og kanskje gitt den et par timer til heving i stedet for bare en time.
      Hever den ikke i det hele tatt, så er det noe annet som er galt.
      Kom gjerne med tilbakemelding på hvordan det gikk – må ev. lage det selv igjen og sjekke oppskriften.
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »