Pepperkakebiscotti

Pepperkakebiscotti

Det er noen ting jeg ikke klarer meg uten i julen, og en av de tingene er biscotti – og da spesielt pepperkakebiscotti!

Ikke bare er det godt, men de holder lenge og kan varieres i det uendelig. Denne dobbelbakte kjeksen av italiensk opprinnelse må bare bakes til jul, vel og merke med en julevri.

Biscotti med tranebær og pistasjnøtter er en juleklassiker allerede med sine røde og grønne innslag, men i år har jeg laget en  ny variant som jeg har stor tro på.  Pepperkakebiscotti!

Ideen begynte med at jeg lagde en kryddermix bestående av krydderne man forbinder med pepperkaker. Nå hadde jeg en ferdig krydderblanding å bruke i pepperkakedeigen. Når jeg først hadde den stående, slo det meg at krydderblandingen kunne brukes i masse annet, og at det ikke minst var lett å eksperimentere med. Dermed kom ideen om en pepperkakebiscotti.

Det er så enkelt at jeg rett og slett tilsetter et par spiseskjeer krydderblanding til en basisdeig for biscotti. Hvor mye du ønsker å bruke kan du smake deg til, jeg synes 2 ss ga rikelig med pepperkakesmak. Smak selv og tilsett mer om du ønsker, men husk at smaken utvikler seg noe under steking.

Pepperkakebiscotti

 

Pepperkakebiscotti – ca. 30 store biscotti

ingredienser
Pepperkakebiscotti
  • 150g smør eller margarin
  • 150g sukker
  • 2 egg
  • 400g hvetemel
  • 1.5 ts bakepulver
  • 2 ss pepperkakekrydder (se under)
Pepperkakekrydder
  • 2 ss malt kanel
  • 2 ss malt ingefær
  • 2 ss allehånde
  • 1 ss malt nellik
  • 1 ss malt muskat
  • 1/2 - 1 ts malt pepper
fremgangsmåte

Ovn temp 180°

Lag pepperkakekrydder ved å blande alle ingrediensene sammen. Ha blandingen opp i et glass med lokk. Du vil ha krydderblanding til overs etter å ha laget pepperkakebiscotti. Dette kan du bruke til å lage neste runde med pepperkakebiscotti eller til å smaksette annet bakst eller drikke – pepperkaker, karameller, varm kakao, osv.

Pisk smør/margarin og sukker hvitt. Tilsett egg, ett om gangen.

Bland hvetemel med bakepulver og pepperkakekrydder og rør inn i eggblandingen.

Form deigen til et langt avlangt ‘brød’ på et bakebrett som er kledd med bakepapir. Sett i forvarmet ovn og stek i 35 minutter. Biscottien skal ha fått litt farge og oppleves som gjennomstekt.

La biscottien avkjøle noe og skjær den så i 1 cm tykke skiver. Legg skivene flatt på bakebrettet og sett tilbake i ovnen. Stek i 10 minutter, ta de ut av ovnen, snu de og sett tilbake i ovnen. Stek 10 minutter til – biscottien skal være helt tørre.

La biscottien avkjøle på rist.

Pynt pepperkakebiscotti med melisglasur.

Pepperkakebiscotti

Tips:

  • Sukker kan byttes ut med brunt sukker for å få mer dybde i smaken og for å få en mørkere biscotti.
  • Ha grovhakkede nøtter i blandingen for litt variasjon.
  • Lag gjerne din egen pepperkakemiks med utgangspunkt i pepperkakeoppskriften du bruker hver jul.
  • Oppbevar pepperkakebiscotti i en tett kakeboks.

 

Kommentarer

  • Reply Lillian Knudsen Skåra 11. desember 2017

    Fytti katta! Dette var som å spise sand!

    • Reply Mat På Bordet 12. desember 2017

      Hei Lillian

      Hmmm, vet ikke helt hva jeg skal svare deg med her, jeg har aldri før fått tilbakemelding på at noe smakte sand. Kan du utdype?
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »