Ertesuppe med svineknoke

Ertesuppe med svineknoke

Jeg har laget ertesuppe med svineknoke, og jammen var det ikke godt!

For min del er ertesuppe en av mange ‘eksotiske’ retter jeg traff på når jeg først flyttet til Norge som tenåring. Jeg kan samtidig innrømme at det ikke gjorde sterkt inntrykk på min tenårings gane. Nå, derimot er det en helt annen sak.

Ertesuppe med svineknoke er en smakfull suppe som er enkel å lage og som ikke koster all verdens. Helt supert om man skal lage mat på budsjett for mange for denne suppen er drøy.  2 svineknoker (60kr, stykket) gikk med i suppen. Jeg valgt salte svineknoker men velg gjerne røkt om du ønsker å sette en litt annen preg på suppen. Tørkede gule erter som du får kjøpt for noen tikroninger og grønnsaker som du kanskje allerede har i kjøleskapsskuffen gikk med i denne suppen. Rimelige ingredienser som kommer sammen til å lage en fantastisk god middag.

Gryta jeg bruker for å lage denne tradisjonelle retten i er forsåvidt også en klassiker. Party grytene fra Fiskars kjenner jeg også godt fra min ungdomstid og har vært en fast følgesvenn gjennom livet. Derfor, når jeg først skulle lage ertesuppe for mange, var det den store 8 liters Party gryta som ble hentet frem. Her var det god nok plass til alle ingrediensene, et godt lokk som jeg også kunne se gjennom for å følge med på kokingen og et pent design slik at det kunne serveres direkte fra gryta.

Norsk tradisjonsmat i en norsk klassiker med andre ord.

Ertesuppe med svineknoke

Ertesuppe med svineknoke – 10-12 porsjoner

ingredienser
  • 750 g tørkede gule erter
  • 2 lettsaltet eller røkt svineknoker (ca. 1 kg hver)
  • 4 løk finhakket
  • ca. 600g sellerirot, i terninger
  • 2 laurbærblad
  • ca. 8 stilker frisk timian
  • ca. 2 liter vann
  • 6 gulrøtter i terninger
  • 1 purre i tynne skiver
  • salt, pepper
fremgangsmåte

Bløtlegg ertene iht pakkens anvisninger. Dette må gjøres kvelden før.

Ha ertene (uten vannet), svineknoker, løk, sellerirot, laurbærblad og timian i en Party gryte på 8l. Fyll på med min. 2 liter vann, eller til du er ca. 3 cm fra grytens kant.

Ertesuppe med svineknoke

Kok opp suppen, slå ned varmen slik at det såvidt koker og sett på lokk. Skum av om nødvendig i ny og ne.

La suppen koke i 2 – 2.5 timer til kjøttet er mørt og faller nesten av benet.

Løft kjøttet ut av gryta og over på et tallerken eller fat. Ha gulrøtter og purre i suppen og la det koke videre mens du tilbereder kjøttet. Kok suppen så lenge til du har ønsket ‘bit’ i gulrøttene.

Fjern svor fra kjøttet og riv kjøttet i stykker med to gafler. Alternativt kan du skjære kjøttet i biter. Ha kjøttet tilbake i suppen og smak til med salt og pepper.

Server suppen  med flatbrød.

Pannekaker til dessert er ingen dum idé….

Ertesuppe med svineknoke

Oppskrift på pannekaker finner du her (sponset innlegg).

Håper det smaker og at du inviterer hjem til deilig, sunn og rimelig middag ♥

Innlegget er skrevet som del av et samarbeid med Fiskars. 

Kommentarer

  • Reply annlaug 2. desember 2017

    takk for nydelig oppskrift på gammel suppe.jeg liker å ha halvparten grønne erter. og bomben timian
    løpstikke ramsløk sennepsfrø.god jul

    • Reply Mat På Bordet 9. desember 2017

      Takk for tips Annlaug!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »