Det er bestemt – denne uken blir det 5 nye oppskrifter på eltefritt brød på rappen og første brød ute er eltefritt brød med byggryn og solsikkekjerner.
I og med at vi bruker byggryn, må du tenke enda lengre i forkant enn det du gjør vanligvis med eltefrie deiger. Byggryn bør nemlig stå bløt minst 6 timer, men gjerne lengre. Setter du de bløt om morgenen, kan du røre sammen deigen om kvelden og steke den neste dag. Brødet er altså ikke så velidg mye vanskeligere å planlegge enn ‘vanlig’ eltefritt brød.
Saftig og godt blir det, med ekstra god smak fra både byggrynet og solsikkefrøene. Du kan selvsagt velge å sløyfe det ene eller det andre – eller bytt de ut. Godt brød blir det uansett.
Brødet er stekt i gryte, men denne deigen hadde også fungert ypperlig som rundstykker.
Det er heller ikke noe i veien for å steke brødet uten gryte. Vær obs på at deigen er ganske våt så den vil flyte noe utover under steking om du steker deg på et bakebrett. I løpet av uken kommer det et par oppskrifter på eltefritt brød der deigen er noe fastere og som egner seg bedre til steking uten gryte.
Dette brødet er et halvgrovt brød iht. brød og korns brødskala-kalkulator.
Lyst på flere oppskrifter på eltefritt brød? Klikk her.
Bakte dette brødet i dag, og det ble kjempegodt! Tusen takk for oppskrift. Jeg brukte 3 liters gryte, helte deigen rett i gryta uten å legge mek i bunnen. Brødet trillet ut når jeg snudde gryta etter steking.
Hvilken diameter har gryta når du lager grytebrød.
Hei Gunvor
Jeg bruker en gryet som rommer 4.6l og har en diameter på 24cm.
Hei, og takk for super oppskrift! Jeg har en gryte på 26 cm i diameter, hvordan ville du justert steketiden etter det? Eller er det bedre å tilsette større mengde deig? 🙂
Hei Lilly
Du vil få et litt flatere brød, med større gryte.
Og jeg hadde kanskje kuttet 5 minutter på siste steketiden på 200C.
Alternativt kan du lage en større deig. Liker du store brød hadde jeg ganget oppskriften med 1.5 og økt steketiden til 40 minutter med lokk. Hvor mye tid du trenger uten lokk ved 200C må du nesten se litt an, men jeg tenker at 20 min bør holde.
Lykke til
ina
Vanlig jerngryte? Skal gryta smøres? Hvor stor gryte?
Hei Anita
Jeg bruker en støpejernsgryte som holder 4.2 liter og er 24cm i diam.
Den skal ikke smøres, men du kan gjerne drysse litt mel i bunnen før du heller oppi deigen.
Lykke til!
ina