Lettvinte, grove havrevafler – litt sunnere kos!

Havrevafler

Havrevafler er helt geniale.

De metter, kan spises med søtt eller salt tilbehør og er, iht. Brød og korns brødskala kalkulator, som ekstra grove å regne. Ikke at du merker det på smaken at de er sunnere enn vanlige vafler, for disse vaflene fikk ben å gå på da jeg serverte de.

Jeg serverte havrevaflene med yoghurt blandet med moreller og litt lønnesirup for de som ønsket å ha det litt søtere. Vaflene kan selvsagt serveres med det du måtte ønske av tilbehør. Som et raskt måltid kan du bruke vaflene som du ville med brødskiver. Less på med salt pålegg og gjerne noen grønnsaker for eksempel. Syltetøy er også alltid godt til vafler, og ønsker du å servere de til dessert, vil jeg anbefale is og sommerens bær som tilbehør.

Når det kommer til steking så hadde jeg litt utfordringer med å komme i gang igjen med vaffeljernet mitt som står her på hytta. Og siden vaffelsteking kan av og til by på problemer, så kommer jeg her med mine steketips og en liten oppmuntring om det ikke går som det skal med de første vaflene:

  • Først og fremst. Ikke være lei deg eller gi opp om den første vaffelen revner, kleber seg, er for liten, er for stor, er for mye eller for lite stekt. Dette er hva vi kaller test-vaffelen og det er meningen at den ikke skal være vellykket. Om du klarer det på første forsøk – bravo!
  • Tilpass stekingen etter hvilke erfaringer du har gjort deg med den første vaffelen. Mer eller mindre røre, lengre eller kortere steketid, skru opp eller ned varmen, osv.
  • Har vaffelen satt seg fast i vaffeljernet på første forsøk trenger du å pensle jernet. Ha litt flytende smør/margarin i en skål og bruk en pensel til å fordele det i det varme jernet.
  • Stek lenge nok. Vaflene mine tok 2-3 minutter å steke. Tiden vil variere fra vaffeljern til vaffeljern men vaflene skal være gylne og gjennomstekte.
  • La vaflene avkjøle på en rist og legg de i en haug etterhvert som de blir avkjølt.
  • Frisk opp vafler ved å legge de i brødristeren. Dette vil gjøre de sprø og varme.
  • Vafler kan fryses. Legg gjerne litt matpapir mellom hver plate slik at de ikke fryser sammen.

Havrevafler

Da håper jeg at alt er klart for at du skal kunne steke sunnere, smakfulle vafler!

Er du veldig glad i vafler vil jeg anbefale at du også tar en titt på disse oppskriftene:

Havrevafler – 12 plater

ingredienser
  • 250g havremel
  • 250g sammalt hvetemel, grovmalt
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 2 ss sukker
  • 5 dl melk
  • 3 dl yoghurt naturell
  • 1 dl flytende smør/margarin
  • 4 egg
fremgangsmåte

Bland havremel, sammalt hvetemel,  bakepulver, kardemomme, salt og sukker sammen i en stor bolle.

Bland melk med yoghurt, egg og flytende smør/margarin.

Ha det våte i det tørre og rør sammen til du har en glatt, klumpfri røre. La røren svelle en halvtimes tid.

Varm opp vaffeljernet og ha litt flytende smør/margarin tilgjengelig om du trenger å pensle vaffeljernet.

 

Sett i gang og begynn å steke vafler. Les gjerne mine steketips i innledningen om du ikke har gjort det allerede.

Legg vaflene på en rist etterhvert som de blir ferdigstekt.

Havrevafler

Stek hele røren eller akkurat så mange plater som du trenger. Resten av røren kan settes i kjøleskapet og spares til en annen anledning om du vil.

Havrevafler

Server vafler med salt eller søtt tilbehør.

Her har jeg servert vaflene med ferske moreller, yoghurt naturell blandet med noen moste moreller og litt lønnesirup. Det kan anbefales!

 

Kommentarer

  • Reply Monika 15. juni 2019

    Hei.
    Hva kan erstatte yoghurt?

    • Reply Mat På Bordet 28. juni 2019

      Hei Monika!
      Du kan erstatte yoghurt med rømme 🙂
      hilsen
      ina

  • Reply Hanne Marte 8. juni 2019

    Hei! Hvor mange vafler er dette til?

    • Reply Mat På Bordet 28. juni 2019

      12 plater – står i oppskriften 😉
      hilsen
      ina

  • Reply Elise 28. august 2018

    Hei Ina! Hvordan tror du det vil gå om jeg bruker vanlige havregryn og finmaler de så mye jeg klarer i en food processor i stedet for havremel? Jeg vil gjerne ha de med som matpakke! Vil du anbefale meg å steke de om morgenen da, slik at de er ferskest mulig, eller vil de holde seg godt over natten om jeg steker de kvelden før? Tusen takk for all inspirasjonen du gir.

    • Reply Mat På Bordet 31. august 2018

      Hei Elise
      Det har jeg selv gjort når jeg ikke har hatt havremel i hus, så det går fint.
      Vaflene er selvsagt ferskest når de er nystekte, men jeg har også god erfaring med å fryse de (etter at de er helt avkjølt) for så å ta de frem når jeg trenger de.
      Legg gjerne litt matpapir i mellom vaflene slik at de er lett å få fra hverandre. Og har du mulighet, så kan jeg anbefale en runde i brødristeren – da blir vaflene som nystekte.
      hilsen
      ina

  • Reply Nazia asghar 4. august 2018

    Perfekt

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »