Karamellkake i langpanne

Karamellkake

Karamellkake i langpanne er blitt en ny favoritt. Og før du tenker, uff, jeg klarer ikke å lage karamell så kan jeg fortelle deg at det ikke er så vanskelig å lage selv. Synes du likevel at det virker altfor overveldende er det helt i orden å lage kaken med en karamellsaus som du har kjøpt i butikken.

Hjemmelaget karamell er selvfølgelig best, og om du har lyst, kan du tilsette litt salt slik at du får en salt karamellsaus. Yum!

Oppskriften på karamellsaus som du finner under vil gi deg mer enn nok karamellsaus til kaken. Du vil også ha nok karamellsaus til å servere ved siden av kaken, i tillegg til å ha noe til overs for neste gang du føler for litt karamell. For karamell er godt til mye. Over is er det godt selvsagt, gjerne med litt bær. Prøv litt karamellsaus i en milkshake, på en brownie eller en sjokoladekake. Vafler og karamell er heller ikke dumt, og en liten dæsj i kaffe latten kan fort bli avhengighetsskapende.

Karamellkake

Karamellkaken her er en enkel sak å lage. Lag karamellsausen først, for du vil trenge den i deigen og glasuren.

Ikke vær redd for å lage karamellsaus. Det viktigste er å ikke haste prosessen. Sukkeret må få lov til å smelte og få farge uten at du rører i den. Dette vil ta litt tid, vær tålmodig. Og vær forsiktig. Ikke bli distrahert av andre ting som skjer når du lager karamell og hold nysgjerrige barn på god avstand. Det vil boble og sprute litt når du lager karamell, og det er forferdelig varmt.

Karamellkake

Er du glad i karamell, anbefaler jeg at du tar en titt på disse oppskriftene også:

Karamellkake i langpanne

ingredienser
kaken
  • 3 egg
  • 300g sukker
  • 500g hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 200g smeltet og avkjølt smør eller margarin
  • 1 ts vaniljepaste eller -ekstrakt
  • 250 ml melk
  • 4 ss karamellsaus (se oppskrift under)
karamellsaus
  • 400g sukker
  • 1 dl vann
  • 3 dl kremfløte
  • 150g smør eller margarin
  • 1 ts salt (valgfritt)
karamellglasur
  • 300g melis
  • 100g smør eller margarin, romtemperert
  • 3 ts karamellsaus
  • 2-3 ss sterk kaffe (valgfritt)
fremgangsmåte

Ovn temp. 180°C. En langpanne ca. 30x40cm, smurt eller kledd med bakepapir.

Lag karamellsausen. Ha sukkeret og vannet i en stor tykkbunnet kjele og sett over middelsvarme.

Etterhvert som vannet fordamper vil sukkeret begynne å smelte og bli gyllent. Ikke rør i kjelen. Om du vil kan du vende litt på gryta.

Når sukkeret får en fin karamellfarge tar du kjelen av varmen. Hell opp i fløten, men pass på, det vil bruse kraftig. Rør inn fløten og sett gryta tilbake over varmen. Ha opp i smør/margarin og la det smelte i karamellen mens du rører. La karamellen få et lite oppkok og la den så avkjøle litt før du heller den over i et beger eller glass. Den vil tykne noe mens den avkjøler.

Lag kaken. Pisk egg og sukker til en stiv, lys eggedosis. Dette tar gjerne 10 minutter med en kjøkkenmaskin.

Bland hvetemel med bakepulver og vend dette inn i eggedosisen.

Rør sammen smeltet og avkjølt smør eller margarin, vaniljepaste (eller vaniljeekstrakt), melk og karamellsaus, og rør dette inn i røren.

Hell røren i en smurt langpanne og sett i forvarmet ovn. Avhengig av størrelsen på formen din vil det ta 30-40 minutter til kaken er gjennomstekt. Test med kakepinne før du tar den ut av ovnen, den skal komme ut ren.

La kaken avkjøle i formen.

Lag glasur. Rør melis og smør eller margarin til en glatt glasur. Rør inn den avkjølte karamellsausen, og kaffe om du ønsker. Vær obs på at kaffen er veldig dominerende i smaken og vil sette sin preg på glasuren. Jeg fikk litt klager fra ungdommen at det smakte kaffe, personlig synes jeg det var godt.

Smør glasuren over den avkjølte karamellkaken.

Karamellkake

Og hell litt karamellsaus over toppen.

Karamellkake

Server gjerne litt ekstra karamellsaus ved siden av for de som vil ha mer.

Karamellkake

Yum!

Karamellkake

 

 

Kommentarer

  • Reply Monica BJ 30. august 2018

    Nam!
    Kaka er ganske stor, kan den fryses? Evt fryses uten krem?

    • Reply Mat På Bordet 31. august 2018

      Hei Monica!
      Ja, den kan fryses, og ja da uten glasuren 😉
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »