Jeg var i Italia for 2 uker siden!
Og hva gjorde jeg der? Jo, jeg overvar Pasta World Championship arrangert av verdens største og eldste pasta produsent, Barilla.
Dette er det 7. året Barilla inviterer 18 unge (under 35år) kokker fra hele verden til å konkurrere om å lage den beste pastaretten. For første gang i år deltok også en norsk kokk, Benjamin Vikse Roth som til daglig jobber som lærling på Statholdergaarden, Bent Stiansens gourmet restaurant i Oslo.
Konkurransen gikk over to dager og var lagt opp som en tennisturnering. Alle kokkene gikk i duell med en annen, vinneren gikk videre. 18 ble til 9 den første dagen, neste dag var det dueller igjen, og 5 gikk videre. Av disse 5, ble 2 trukket ut til en finale der oppgaven var å lage sin egen interpretasjon av den klassiske italienske retten pasta pomodoro – pasta med tomater.
Benjamin klarte seg fint i duell første dag mot østerikeren Sören Hertzig og gikk videre til en skandinavisk duell med svensken Ludvig Saluvuo neste dag. Denne vant han også og var blant de 5 semi-finalistene. Dessverre hadde han ikke sikret seg nok poeng og det var Toby Wang fra Kina og Carolina Diaz som gikk i en finale duell.
Det var utrolig spennende og begivenhetsrike dager med masse fokus på pasta selvsagt. Interessant var det å se hvordan de ulike kokkene tilberedte pastaen, inspirert av deres ulike bakgrunn og nasjonaliteter. Og ja, jeg lærte et par ting.
For det første virket det som om italienerne liker sin pasta litt mer al dente enn oss nordmenn.
For det andre skal jeg gå til anskaffelse av en lang tynn matpinsett slik at jeg kan dandere pasta pent på tallerkenen slik kokkene gjør.
Og for det tredje, så kan du forkoke pasta. Benjamin hadde litt underkokt pasta i første runde fordi tiden løp litt fra han. For å unngå dette i 2. runde kokte han pastaen 1-2 minutter unna al dente og hadde den over i et isbad for å stoppe kokeprosessen. Når det så nærmet seg slutten av konkurransen hadde han den kalde pastaen i den varme sausen og kokte den til perfekt al dente.
Skal du ha middagsselskap, og skal servere pasta kan du gjøre det samme og spare deg selv for litt ‘siste minutt’ stress.
Highlights fra de to dagene finner du på min Instagram konto, matpaabordet. Gå inn på profilen min og klikk på Barilla PWC i highlights. Vil du se flere bilder søk #pastaworldchampionship på Instagram.
Vinneren ble forresten Carolina Diaz fra USA som med sin meksikanske bakgrunn lagde sin egen variant av pasta pomodoro med en aldri så liten meksikansk vri.
Vil du lage pasta pomodoro på en litt enklere og raskere måte, finner du oppskriften på hvordan jeg liker å lage det her.
Hei Ina!
Jeg laget en variant av denne oppskriften til middag; hadde i tillegg litt revet gulrot og noen baconbiter i løkblandingen, og brukte pastaskruer fra Helios e.l. Ble utrolig godt, i alle fall. Herlig middag en mørk mandag 🙂
Hei Ingrid
Sp hyggelig å lese at du gjør oppskriften til din egen!
Høres kjempegodt ut!
ina