Annonse
Liker du bloggen min vil du kanskje også like mine kokebøker

Eltefritt havrebrød (uten gryte)

eltefritt havrebrød

Det er mange som lurer på om man kan lage eltefritt brød uten gryte.

Ja, det kan man – bare se her!

Gryta fungerer som en ovn i en ovn. Når deigen hvelves oppi og lokket settes på holder man på fuktigheten som igjen gjør at brødet kan vokse oppover (og utover) relativt uhindret. Avslutningsvis stekes brødet uten lokk, og skorpen får farge og ‘herdes’.

Steker man brødet uten gryte, og i dette tilfellet helt uten form, har man mindre kontroll på formen i tillegg til at man ikke holder på fuktigheten på samme måte.

Jeg har løst dette ved å bruke en hevekurv (kontroll på formen) og ved å tilføre fuktighet i ovnen under steking. Hevekurven gir  brødet en fin avlang form (du kan selvsagt også bruke en rund hevekurv) og så får du dette fine rille mønsteret fra kurven.

For å få litt fuktighet mens brødet stekes stiller jeg ovnen min inn for å steke med damp. Har du ikke denne funksjonen, heller du litt vann i ovnen på samme tid som brødet settes i for å lage damp.

Resultatet er et flott brød med sprø skorpe og deilig smak.

Vinn, vinn spør du meg.

Og så trenger jeg kanskje ikke å si at du selvsagt kan steke dette brødet i gryte om du vil….

Eltefritt havrebrød

Er du glad i eltefritt brød kan du også ta en titt på disse oppskriftene:

Eltefritt havrebrød (uten gryte) – 1 brød

ingredienser
  • 300g hvetemel
  • 150g sammalt hvete finmalt
  • 100g havremel
  • 100g havregryn, små lettkokte
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 2 ts flaksalt
  • 4.5 dl vann
  • 2 ss honning
fremgangsmåte

Har du ikke laget eltefritt brød før, anbefaler jeg å ta en titt på denne filmen jeg har laget for å forstå konseptet.

Ovn temp. 250/200°C.

Ha hvetemel, sammalt hvete, havremel, havregryn, salt og tørrgjær i en stor bolle (gjerne en med lokk) og bland godt.

Rør honningen ut i vannet.

Ha det våte i det tørre  og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deigen – bruk gjerne lokk om du har det til bollen – og la deigen stå og hvile 12- 18 timer på kjøkkenbenken.

Hell deigen over på et stykke bakepapir strødd med mel. Brett deigen innover seg selv noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned i en hevekurv og dekk den til med et rent kjøkkenhåndkle.

Sett en bake- /pizzasten i ovnen etter en time med heving og sett ovnen på 250°.

Velt brøddeigen over på den varme bakestenen og snitt deigen på langs.

Hell et glass vann i bunnen av ovnen og lukk ovnsdøren raskt for å hode på dampen. Sett varmen ned til 200°C.

Stek brødet i 40 minutter.

La den avkjøle helt på rist.

Eltefritt havrebrød

Skjær først i brødet når den er helt avkjølt.

 

Om du ikke skal spise hele brødet med det samme kan den fint fryses, enten hel eller i skiver.

Eltefritt havrebrød

Kommentarer

  • Reply Hanne 25. januar 2019

    Ser veldig godt ut. Lurt å ha masse mel som ikke trekker til seg så mye fuktighet i kurven: rismel, evt blandet med siktet rugmel eller hvetemel. Eller man kan bruke en bomullsklut/gasklut strødd med mel i kurven. Irriterende når deigen fester seg i kurven.

    • Reply Mat På Bordet 31. januar 2019

      Ah!! Takk for tips Hanne!
      Har hatt en kurv lenge, men ja, det klistret seg så innmari første gang jeg brukte den at det tok litt tid før jeg forsøkte igjen.
      Nå er jeg i gang igjen og neste gang forsøker jeg også med rismel.
      ina 🙂

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »