Eltefrie rundstykker med valmuefrø

 

Eltefrie rundstykker med valmuefrø

Eltefrie rundstykker med valmuefrø er laget med en deig som jeg lagde 3 dager på forhånd. Helt sant!

Jeg har nemlig kjøpt en ny kokebok – eller rettere sagt en bakstbok. The new artisan bread in five minutes a day, heter den og er skrevet av Jeff Hertzberg og Zoë François.

Zoë er kjenner jeg fra Instagram – hun lager de lekreste kakene med tilhørende videoer. Sekk ut hennes konto @zoebakes. 

Boken bygger på eltefritt prinsippet der deigen røres lett sammen, men i stedet for kald væske, brukes lunken. Deigen får så lov å heve seg et par timers tid i romtemperatur før den settes kjølig for videre oppbevaring. Alt ettersom hva slags deig du har laget kan den stå der et par uker. Denne deigen kan du forsyne deg av når som helst. Ta ut alt og lag et brød. Eller ta ut en mindre bit og stek noen rundstykker.

Å oppbevare deigen i kjøleskapet er for så vidt ikke noe nytt, men kombinasjonen av den eltefrie metoden pluss kjølig oppbevaring er interessant og åpner for mange muligheter.

Jeg har brukt den eltefrie metoden på søt gjærbakst, men nå håper jeg at den kan bli enda bedre med hjelp av denne metoden. Det lover i hvert fall godt etter disse rundstykkene å dømme.

Deigen ble rørt sammen og fikk lov til å heve på benken før den ble satt i kjøleskapet.

Der fikk den stå i 3 dager før jeg hadde anledning til å gjøre noe med den.

Jeg valgte å bruke hele deigen og lagde 12 rundstykker. Du kan også lage et brød av oppskriften om du vil.

I begge tilfeller er det snakk om å ta den kalde deigen ut og forme den til det du vil. Så må den få lov til å våkne litt til live etter å ha stått kaldt.

Resultatet var myke, sarte rundstykker med velutviklet smak. Med andre ord, de ble knallgode!

So far so good, som man sier. Nå gleder jeg meg til å eksperimentere med andre kombinasjoner.

Eltefrie rundstykker med valmuefrø

 

Eltefrie rundstykker med valmuefrø – 12 deilige rundstykker

ingredienser
  • 4 dl lunkent vann
  • 1/4 dl olje
  • 40g honning
  • 1 ts flaksalt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 600g hvetemel
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°C

Bland lunkent vann, honning og olje sammen.

Bland salt, tørrgjær og hvetemel sammen i en bolle. Helt det våte i det tørre og rør det sammen med en sleiv.

Dekk deigen til og la den stå og heve et par timers tid.

Sett deigen kjølig – i kjøleskap eller kjølerom om du er så heldig å ha.

Jeg oppbevarte deigen 3 dager i kjøleskapet før jeg brukte den.

Ta deigen ut av kjøleskapet og hell den over på en melet flate. Du vil merke at den kalde deigen er lettere å håndtere enn ‘vanlig’ eltefri deig.

Del deigen i 12 like store emner og trill til rundstykker.

Sett de på et bakebrett eller i en form slik jeg har gjort her (regn da med at de vil vokse inn i hverandre under steking).

La de hvile ca. 30 minutter. Pensle de med litt melk og strø med valmuefrø før du setter de i forvarmet ovn. Stek i ca. 25 minutter (kanskje litt lengre om du har satt rundstykkene veldig tett inn på hverandre).

Eltefrie rundstykker med valmuefrø

Rundstykkene er klare for servering så snart de er såpass avkjølt at de kan håndteres.

Eltefrie rundstykker med valmuefrø

Har du ikke lyst å lage rundstykker kan du forme deigen til et brød. La den hvile 1.5 timer før du setter den i forvarmet ovn og stek i ca. 50 minutter.

Eltefrie rundstykker med valmuefrø

God bakst!

Og siden det var noen av dere som spurte hvordan rundstykkene så ut på innsiden kommer det et bilde til her:

eltefrie rundstykker

Kommentarer

  • Reply Torhill 28. mai 2020

    Er det rett det skal være 1/2 ss med gjær og salt. Er ikke det mye da ?

    • Reply Mat På Bordet 21. juni 2020

      Huff nei.
      Det skal være 1 ts salt og 1/2 ts tørgjær – rettet nå i oppskriften.
      Takk for at du sa fra 🙂
      ina

  • Reply Ingunn 7. april 2020

    Synes de blir litt kompakte og opplevde at deigen ikke hevet riktig til dobbel mengde. Er det bare sånn det er?

    • Reply Mat På Bordet 17. april 2020

      Hei Ingunn
      Nei, de skal være luftige som i bildene 🙂
      Hvis du opplever at de blir kompakte så ville jeg ha latt de etterheve lengre før steking.
      hilsen
      ina

  • Reply Solveig Kvinnesland Bele 18. juli 2019

    Hei.
    Jeg laget denne deigen og stekte rundstykkene i går…helt nydelige. Satte ny deig i går kveld, og tenkte jeg skulle lage brød til reker i morgen. Er det 200 grader som er temperaturen ved brødsteking også?

  • Reply Mona 22. april 2019

    Hei
    Denne oppskriften har jeg prøvd flere ganger nå og resultatet blir kjempegodt, veldig lettvint og lett å lage. Håper det kommer flere varianter av denne både med grovere mel, men også som hveteboller. Bloggen din er kjempefin, får mass inspirasjon hilsen Mona

    • Reply Mat På Bordet 28. april 2019

      Hei Mona
      Så hyggelig at du synes det!
      Gøy at du lykkes med oppskriften – det finnes en hel del eltefrie oppskrifter på bloggen allerede. Går du inn på forsiden av bloggen finner du en egen kategori ‘eltefritt brød’ under gjærbakst. Alternativt kan du bruke søkfunksjonen og søke ‘eltefritt’ eller ‘eltfrie’.
      ina:)

      • Reply Annette 13. januar 2020

        Hvor lenge steker du brødet om du lager det av deigen ?

        • Reply Mat På Bordet 19. januar 2020

          Hei Annette
          Skal jeg steke brød av deigen kommer det litt an på hvordan jeg skal steke. Steker jeg i gryte så er det 250C i 30 min med lokket på, 220C i 15 min uten lokk.
          Steker jeg i brødform, deler jeg deigen i to og steker på 200 i 30-40 minutter.
          hilsen
          ina

  • Reply Dagrun Rapp 20. april 2019

    Hei. Hvor mye er 40 g honning? Samme som ml? Ca 3 ss? Vil lage Eltefrie rundstykker med kald deig.
    Mvh Dagrun

    • Reply Mat På Bordet 28. april 2019

      Hei Dagrun
      En spiseskje er ca. 15 gram, så 2.5 spiseskjeer cirka.
      ina:)

  • Reply Mari Hult 17. februar 2019

    Har laget deigen tre ganger nå, som har resultert i nydelige rundstykker til frokost i totalt åtte dager. Kanskje min favorittoppskrift ever. Tusen takk Ina!

    • Reply Mat På Bordet 23. mars 2019

      hei Mari!
      Tok litt tid å komme til kommentaren din, så hyggelig å høre at du har prøvd deg på eltefrie rundstykker og at det er blitt en favorittoppskrift!
      Det er en oppskrift jeg alltid tyr til hele tiden – elsker den jeg og 🙂
      klem ina

    • Reply Lise 20. oktober 2020

      Hva slags olje bruker du i deigen?

      • Reply Mat På Bordet 8. november 2020

        Hei Lise
        Jeg liker å bruke olivenolje 🙂
        ina

  • Reply Birgitte 8. februar 2019

    Hei Ina! Like før jul meldte jeg meg på nyhetsbrevet du sender ut hver fredag. Det er så koselig å lese om hverdagslivet ditt med yoga og barn hjemme på ferie. Du skriver veldig godt, og du skriver på en måte som gjør at man lett lever seg inn i det du skriver. Oppskriftene dine er bare helt utrolige! Du er et oppkomme av gode ideer. Greit forklart og med fine bilder er dette midt i blinken. Ønsker deg og dine en fin helg! Klem fra Birgitte

    • Reply Mat På Bordet 9. februar 2019

      Hei Birgitte!
      Så utrolig hyggelig melding å få – tusen takk!
      Jeg har aldri tenkt at jeg skriver spesielt bra – jeg er jo ikke en gang glad i å skrive….
      Det gjør da ekstra godt med en slik kommentar.
      Gode ideer er viktig å dele tenker jeg, og det er fantastisk å ha et verktøy for hånd som gjør det enkelt å spre det glade budskapet.
      God helg til deg og dine og!
      Her er det straks middag og kino, så blir det tur i regnværet i morgen tenker jeg.
      klem, ina

  • Reply Mari 7. februar 2019

    Kan man bytte ut deler av hvetemelet med grovere mel og/eller frø? Isåfall hvor mye?

    • Reply Mat På Bordet 9. februar 2019

      Hei Mari – ja det kan du!
      Men du må nesten prøve deg frem. Tilsetter du frø eller bruker grovere mel må du kanskje kompensere med mer væske og/eller mer gjær.
      Det kommer nok flere varianter på denne oppskriften (også grove) om du vil vente til jeg kommer så langt 🙂
      hilsen
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Translate »