Boulangère poteter

Boulangère poteter

Glem fløtegratinerte poteter, det er boulangère poteter (bakerens poteter) du skal lage!

For selv etter så mange år med matlaging og så mange år som matblogger (10år) hender det at jeg kommer over en oppskrift som er så god at det er helt uforståelig at jeg aldri har vært bort i den før.

Men nå skal det bli andre boller, for nå er det høst og nå skal jeg finne frem til mange nye gode oppskrifter med poteter. Om du ikke vet det allerede så er jeg særdeles glad i poteter (og eltefritt brød) og alle de forskjellige måtene det går an å servere denne allsidige rotgrønnsaken på .

Den første nye oppskriften denne høsten er altså boulangère poteter. En klassisk fransk oppskrift med få ingredienser og en veldig enkel fremgangsmåte. Det eneste som vil ta litt tid er å skjære potetene i fine skiver. Har du en mandolin går dette relativt raskt. Har du en litt avansert food processor kan de skives med hjelp av den. En skarp ostehøvel kan også gjøre jobben og selvsagt kan de også skjæres for hånd.

I motsetning til fløtegratinerte poteter der potetene kokes i melk/fløte, kokes boulangère poteter i kraft, buljong eller fond. Bruk grønnsakskraft om du vil lage en vegetarisk variant, men jeg fortrekker noe kraftigere og har brukt oksefond.Hva du velger vil være ganske avgjørende for smaken, så prøv deg litt frem.

Om du vil legge potetene i mønster er helt opp til deg, men husk at det er kun topplaget som bør se pent ut. Under ligger nemlig potetene hulter til bulter.

Boulangère poteter

Er du også glad i poteter? Da bør du også sjekke ut disse oppskriftene:

Potetkokeboka - en kjærlighetserklæring

Boulangère poteter – 6-8 porsjoner

ingredienser
  • 1 løk i fine skiver
  • 3 hvitløksfedd i fine skiver
  • 600 g faste poteter i fine skiver
  • 5 dl kraft/buljong/fond av grønnsaker, kylling eller storfe
  • 50 g smør eller margarin
  • salt, pepper
fremgangsmåte

Ovn temp. 200°C

Stek løk og hvitløk myk i litt smør.

Kok opp kraften/buljongen/fonden.

Fordel halvparten av potetene i en ildfast form. Press de godt ned.

Fordel løken og hvitløken på toppen og topp med resten av potetene. Lag et fint mønster med det øverste laget med poteter.

Boulangère poteter

Hell den varme kraften/buljongen/fonden over potetene og topp med smør terninger.

Boulangère poteter

Sett formen i varm ovn og stek i 30-40 minutter eller til potetene er møre.

Blir potetene for brune under stekingen kan du dekke formen til med litt folie eller bakepapir.

Boulangère poteter

Kvern litt pepper over potetene og strø litt flaksalt og finhakket persille over det hele.

Potetene er klare for servering!

Boulangère poteter

Som med fløtegratinerte poteter kan potetene gjerne stå litt før de serveres. De holder godt på varmen.

Boulangère poteter

Mmmmm, sprøe poteter på toppen og myke smakfulle poteter under. En garantert vinner!

Kommentarer

  • Reply Gyri Scheie 14. mars 2021

    Lagde denne retten til middag i dag, kjempe god!

  • Reply Elisabeth Randsborg 19. desember 2020

    Dette var en skuffende dårlig oppskrift. Så nydelig ut på bildet. Men resultatet ble en potetsuppe! Hvordan får d 5dl kraft/fond til å forsvinne i formen. Mengden høres veldig mye ut. Jeg brukte dobbelt så mye poteter (kokefaste, store Morene) og ellers fulgte oppskrift til punkt å prikke. Måtte bare prøve å helle ut kraft fra formen, så det kunne serveres som en form for potetrett. Veldig skuffende.

    • Reply Mat På Bordet 20. desember 2020

      Hei Elisabeth
      Så leit å høre at oppskriften ikke funket for deg.
      Det er ikke meningen at all kraft skal forsvinne – som med fløtegratinerte poteter skal det være litt ‘saus’.
      Poteter på toppen skal være sprø, potetene under (igjen, som med fløtegratinerte poteter) skal vær myke og med litt saus (se siste bilde).
      hilsen
      ina

  • Reply Cathrine 8. oktober 2020

    Hva ville du servert til potetene? ser nydelig ut – må testes!

    • Reply Mat På Bordet 8. november 2020

      Hei Cathrine
      Alt som du ville ha servert gratinerte poteter til – roastbiff, kylling, skinke, karbonader eller hva med pølser?
      ina 🙂

  • Reply Marte 5. oktober 2020

    Vi delte en god, grov pølse i skiver og la mellom løk og potet. En coleslaw ved siden av og middagen er klar!

    • Reply Mat På Bordet 5. oktober 2020

      NYDELIG!!!!!

  • Reply Ragnhild 30. september 2020

    Hvor tynne skal potetene skjæres opp ?

    • Reply Mat På Bordet 30. september 2020

      Tja, jeg skjærer de med hjelp av en mandolin og tipper at de er 1-2 mm tykke.
      Du må gjerne skjære de for hånd – da blir de selvsagt litt tykkere – skjær så tynt du kan.
      Alternativt kan du bruke en ostehøvel;)
      Lykke til!
      ina

legg igjen en kommentar

Din epost adresse vil ikke publiseres. Info merket med * må fylles inn.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »